Publicația industriei TECH regionale

Cum pornești un Startup Deep Tech?

Startup-Deep-Tech-pinmagazine

Cu ajutorul celor de la People of Tech Iași și Romanian Tech Startups Association, ce stau în spatele organizării evenimentului Founders Club, am avut șansa să-i cunoaștem povestea lui Youssef El Moumni, un antreprenor internațional din zona de start-up în domeniul industriei de gaming (VR), dar care acum este localizat in Iași la FabLab, într-o discuție moderată de antreprenorul ieșean Marius Ursache. 

O primă decizie: jocuri. O a doua: pe cont propriu

Invitatul evenimentului, Youssef El Moumni este fondator și CEO la REALIFIED, un startup estonian de Deep Tech, care a inițiat algoritmi noi ce transformă fără probleme jocurile obișnuite pentru PC în VR. 

El a creat, de asemenea, un protocol inovator de rețea care permite un „Metavers al jocurilor”, în care jucătorii fac tranziția între orașe tematice în interiorul jocului și se scufundă în orice joc instantaneu, toate transmise pe orice dispozitiv, fie PC-uri, Mac-uri și telefoane. 

Originar din Maroc, povestea lui Youssif pornește cu un Super Nintendo, primul său joc, la vârsta de 7 ani. Devenind din ce în ce mai entuziasmat de jocuri, a continuat mai târziu cu jocuri pe calculator și chiar a încercat să-și dezvolte propriul joc când avea doar 11 ani.  

Însă pentru a-ți face propriul joc pe atunci însemna că ai nevoie să știi să codezi, iar acest lucru l-a atras pe Youssif spre cod în cele din urmă.  Când a trebuit să-și aleagă drumul în carieră a avut de ales între a fi pilot de avion sau a fi inginer în științe computaționale.

Pasiunea lui Youssef pentru jocuri l-a direcționat spre calea dezvoltării în tehnologie computațională. Primul său vis a fost să devină dezvoltator de jocuri, până a început să vorbească cu oameni care chiar lucrau în domeniu, văzând că aceștia sunt presați de deadline-uri, a înțeles mai apoi că i se potrivește mai bine drumul antreprenorial. A început să dezvolte mai serios câteva jocuri și a început să învețe tot ce era pe vremea aceea legat de dezvoltarea jocurilor și codarea lor. 

A înțeles că are nevoie de și mai multe cunoștințe în acest domeniu pentru a putea să creeze ceva tangibil în această direcție, așa că a urmat o facultate în domeniul IT, în Franța, unde a lucrat ca inginer, însă mereu a avut proiectele sale personale la care lucra în paralel cu jobul. 

Un algoritm care transformă 2D în 3D

Unul dintre proiectele pe care le făcea în paralel era să poată pune videourile la care se uita în VR, pentru a putea face lucruri normale prin casă și în același timp să aibă o sursă de entertainment. 

Youssef a lucrat și testat acest tip de cod pt VR mult timp până a ajuns la o adâncime a vizualelor bună, creând un algoritm care poate face orice nu este 3D, să apară în imagini 3D, în timp real. 

Fiind în Berlin pe vremea aceea și având acest nou tip de algoritm,Youssef s-a gândit să își facă un Startup. 

A început să meargă la evenimente de startup din Berlin și să învețe cât poate de mult despre acest tip de drum în lumea antreprenorială. Inițial a crezut că va vinde idee cuiva, însă învățând din greșelile altora, ajunge într-un final să păstreze ideea pentru el, văzând mai mult potențial în a-și dezvolta propria companie, însă birocrația statului german, în Berlin, îi îngreuna planul de acțiune a unui startup. 

Cum de a ajuns în Estonia

Căutând alternative a descoperit Estonia ca fiind o țară foarte digitalizată și  primitoare în ceea ce privește modul în care tratează inițierea unui startup, timpul fiind mult mai scurt decât în Germania. 

În Estonia a găsit și un investitor/partener și a inițiat un fundraising pentru a porni compania. Compania sa își dorește să creeze un metavers al jocurilor și este încrezătoare că va putea face asta mai bine decât au încercat să o facă cei de la META, chiar Youssif prezicând căderea metaversului META, deoarece știa că sunt necesare performanțe mult mai înalte pe care META nu le avea la dispoziție în acel moment. 

Compania lui Youssef își dezvolta singură codul si tehnologia în limbaj low level C, low level GPU. Fiind foarte greu acest tip de muncă, mereu ai nevoie de oameni care au skill-uri foarte bune în rezolvare de probleme și găsire de algoritmi, cu mentalitatea, pasiunea și curiozitatea potrivită. 

Cum își selectează colaboratorii. Ce anume este mai important

Una dintre întrebările valoroase la care Youssef El Moumni ne-a dat un răspuns bazat pe experiența lui a fost: Cum găsești oameni potriviți să lucreze în acest tip de startup și să dezvolte cod nou pentru acest tip de tehnologie? 

Lui Youssef îi place să-și caute potențialii angajați pe la evenimente locale de networking și în spații de coworking unde se adună oameni pasionați de tehnologie și interesați de lumea startup-urilor. În aceste locuri, spune el, poți vedea oameni pasionați și întreprinzători, curioși și pregătiți să iasă din zona lor de confort. 

Pe lângă pasiune și curiozitate, Youssef mai caută oameni la oameni și abilități de problem solving, observând ce mentalitatea au acei oameni în modul în care își rezolva problemele. Creează mai multe probleme sau încearcă să rezolve problemele eficient? 

În acest moment sunt foarte multe surse de unde poți învăța cod, dar nu poți învăța pe cineva cum să fie curios sau cum să fie destul de smerit pentru a-și da seama că mai este loc pentru a învăța. Youssif se uită după oameni care au trecut prin programe guvernamentale pentru a schimba domeniul în care lucrează și care vor sa treacă pe Tech, care au nevoie de internship-uri în companii. 

Oamenii pe care îi alege în final sunt cei care au început să codeze deja la un proiect sau care au pus deja pasiune într-un proiect personal. Sunt oameni începători care au reușit să scrie cod backend și frontend într-o săptămână cu ajutorul AI și a altor instrumente de învățare rapidă, fiind nevoie mai întâi să-i facă să înțeleagă ce face acel cod și modurile diferite în care poți obține rezultate. 

Youssef pune mai întâi accent pe a-i învăța pe oameni cum să gândească în mod algoritmic. Odată ce au ajuns acolo pot să învețe singuri și să dezvolte în mod autonom anumiți pași și algoritmi necesari pentru a dezvolta cod.

Platforma online People of Tech

Youssef El Moumni a rezonat foarte mult cu inițiativa celor de la People of Tech Iași, care merge în prezent pe aceeași idee de educație și dezvoltare a oamenilor pasionați de tech sau care vor să facă tranziția spre domeniul Tech. 

Fiind foarte bucuros să vadă că cei de la People of Tech pun deja bazele unei platforme online, unde toți cei interesați de tech cu mentalitatea, pasiunea și curiozitatea potrivită, pot să-și dezvolte skill-urile și să se conecteze între ei.

Pe această platformă online vor fi invitați de asemenea educatori și mentori să-și urce materiale relevante pentru acest tip de comunitate. Materialele lor vor fi făcute disponibile membrilor comunității care vor să inițieze bune practici în munca, viața și businessul lor. Va fi de asemenea și un call to action pentru mentorii din comunitate care vor să „give back to the community”, venind cu know how-ul, skill-urile și experiența lor în a ajuta cauze civice locale. Acest call va fi facut in cadrul initiativei Civic Heroes.

Founders Club este un eveniment care se întâmplă la nivel național în 4 orașe din România: București, Timișoara, Cluj și suntem mândri să îl organizăm lunar și aici la Iași. 

Ediția a 6-a a evenimentului s-a desfășurat într-o sală istorică a Palatului Culturii din Iași și a fost una cu totul specială, căci am avut șansa de a crea un parteneriat cu cei de la  Digital Throne – WEC Iasi 2023, organizatorii campionatului mondial de ESports, care s-a desfășurat anul acesta în orașul Iași.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, dar și de multă susținere locală cât și națională din partea partenerilor noștri de la Fab Lab Iași, Startup Reaktor, Techcelerator, Qualibro, Women in Tech Romania, Innovation Labs Iasi, de asemenea cu multumiri speciale celor de la: People of Design Iași pentru grafică, Grafo Dragoș  – ilustrație, Starlive – Transmisie audio/video, Tiron – Foto. 

Comunitatea People of Tech Iași a luat naștere la începutul anului 2023, la inițiativa a trei antreprenori locali Mircea Taune, Adrian Mironescu și Cristi Grăunte, cu intenția de a acționa, inspira, educa și conecta oamenii din domeniul tehnologiei. Alături ei s-au alaturat oameni frumoși care au rezonat cu viziunea și au ales sa se implice în realizarea ei: Anca Cîmpanu, Alexandra Ceornei, Dinu Tudurache, Rareș Darabana.

Invităm să țineți aproape de People of Tech pe Facebook https://www.facebook.com/peopleoftech, cât si pe website-ul www.peopleoftech.ro, unde va fi lansată în curand platforma comunității.

Distribuie și tu:

Creativitatea amplifică perfomanța afacerii

Afacerile își pot amplifica rezultatele cu ajutorul creativității În mediul de afaceri contemporan, creativitatea nu mai este un lux. Este o necesitate. Creativitatea în afaceri

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Dan Macisanu, pinmagazine

Gândesc, Muncesc și Mănânc… cu Cap?

Ca medic specialist în dietă disociată și nutriție hipocalorică, cu peste două decenii de experiență în monitorizarea pacienților de toate vârstele și cu diverse patologii,