Publicația industriei TECH regionale

Programe de educație și consultanță pentru transformarea digitală de la ANDIP

ANDIP-pinmagazine
  • ANDIP este o inițiativă a mediului privat, care sprijină procesul de transformare digitală a instituțiilor publice din România prin derularea unor programe de educație și prin oferirea de consultanță gratuită;
  • În luna aprilie ANDIP organizează, în regim gratuit, un curs de securitate cibernetică pentru responsabilii IT din instituțiile publice;
  • Cu ocazia „Cluj Innovation Days”, evenimentul fanion al Cluj IT Cluster, ce va avea loc între 23 și 26 mai a.c., ANDIP va prezenta instituțiilor publice interesate primul pachet de digitalizare dedicat ce va include atât instrumente software cât și hardware sau servicii de integrare profesioniste.

Coagulată la finele anului 2021, Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) este o inițiativă a mediului privat care își propune să sprijine accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România. Inițiativa este susținută de instituții și organizații prestigioase, dintre care enumerăm Școala Informală de IT, Digital Stack, Banca Comercială Română, Cluj IT Cluster, InnovX-BCR, DIH4Society, Fab Lab Iași, Arxia, Hypermedia sau ECOTIC.

Programul de sprijin dedicat instituțiilor publice, inițiat de ANDIP, vizează accelerarea digitalizării prin apel la trei mari căi de acțiune:

  1. Educație tehnologică;
  2. Consultanță în IT & Software și integrare de procese;
  3. Acces la finanțări instituționale (nerambursabile și / sau rambursabile), care să permită efectuarea achizițiilor necesare digitalizării.

La finele anului trecut, ANDIP a organizat workshop-ul Digitalizarea instituțiilor publice în trei pași, eveniment cu participare gratuită dedicat instituțiilor publice dornice să afle cum pot să își digitalizeze, într-un regim accelerat, activitatea. La evenimentul la care au participat 52 de reprezentanți din 47 de instituții publice arondate unui număr de peste 14 județe ale țării, a reieșit o clară și stringentă nevoie de alfabetizare în privința amenințărilor cibernetice, o mare parte dintre instituții neavând desemnat nici măcar un responsabil pentru securitatea informatică.

Plecând de la rezultatele acelei conferințe, ANDIP și-a propus ca, pentru anul în curs, să activeze noi pârghii de acțiune utile în sprijinirea instituțiilor publice din România dornice să își accelereze procesele proprii de digitalizare.

Astfel, începând din luna aprilie a.c., ANDIP – prin divizia B2B a Școlii Informale de IT și cu sprijinul BCR –  va organiza o serie de cursuri gratuite, pe teme de cybersecurity, pentru angajații din departamente de IT ce deservesc primării sau consilii județene din România. De altfel, educația tehnologică este un deziderat de importanță majoră pentru funcționarii publici chemați să facă apel la diverse instrumente software și hardware cu care nu au lucrat până acum.

Înscrieri pentru aceste cursuri se pot face, în limita locurilor disponibile, accesând informațiile publicate pe website-ul: andip.digitalstack.ro, la secțiunea intitulată: „Cursuri de digitalizare”.

„Ne bucurăm că putem sprijini inițiativa ANDIP și în acest an, iar creșterea conștientizării amenințărilor cibernetice și cursurile de cybersecurity sunt mai necesare ca oricând. Considerăm că avem nevoie de proiecte de securitate cibernetică derulate la scară largă, ținând cont de faptul că amenințările cibernetice au crescut exponențial și observăm nu doar o creștere a frecvenței, ci o diversificare a modului de operare și a complexității acestora. Ultimii ani au fost esențiali pentru modernizarea și transformarea digitală în toate sectoarele de activitate, iar securitatea infrastructurii și a aplicațiilor digitale este o prioritate pentru noi toți. De altfel, securitatea echipamentelor și sistemelor de operare din sistemul public reprezintă o componentă cheie de securitate colectivă”, a spune Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare BCR.

ANDIP va oferi și asistență de specialitate, necesară în identificarea concretă și punctuală a nevoilor de digitalizare a instituțiilor publice care s-au înscris în programul ANDIP. Cu sprijinul Centrului de Inovare Digitală pentru Societate (www.dih4society.ro), care este partener ANDIP, alianța va putea veni în întâmpinarea nevoilor de digitalizare existente în instituțiile publice din România, în general, și din regiunea Nord-Vest a țării, în special.

Se vor livra gratuit, pentru beneficiari diverși din rândul instituțiilor publice, servicii de consultanță pentru digitalizare, constând în principal, dar nu exclusiv, în realizarea de audituri tehnice, oferire de consultanță pentru proiectarea achizițiilor, strategii de smart territory, audituri de securitate cibernetică, formare de competențe digitale și, nu în ultimul rând, facilitarea relațiilor cu instituțiile financiare și oferirea de suport în utilizarea diferitelor mecanisme de finanțare. Implementarea acestui proiect de anvergură va putea fi operaționalizată cu începere din vara anului în curs.

„Implicarea noastră în programele ANDIP este strâns legată de Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Society) prin care clusterul Cluj IT și partenerii săi livrează servicii de digitalizare și suport pentru transformare digitală atât companiilor românești, cât și administrației publice locale și județene. Pentru noi va fi o excelentă ocazie de a veni în contact nemijlocit cu reprezentanți ai administrației publice și de a identifica, împreună cu aceștia, cele mai eficiente metode de colaborare pentru a accelera procesul de tranziție spre o administrație modernă, aliniată cu standardele europene de practică”, a declarat Stelian Brad – Președintele Cluj IT Cluster.

Nu în ultimul rând, ANDIP va oferi soluții concrete de digitalizare, constând în pachete de produse software și servicii integratoare, capabile să deservească eficient instituțiile publice din România dornice să se digitalizeze.

Prin intermediul „Cluj Innovation Days”, evenimentul fanion al Cluj IT Cluster, ce va avea loc între 23 și 26 mai a.c., ANDIP va prezenta tuturor instituțiilor publice interesate primul pachet de digitalizare dedicat acestui segment de public, un pachet complex, care va include atât instrumente software cât și hardware sau servicii de integrare profesioniste, toate absolut necesare într-un scenariu de succes gândit pentru digitalizarea unei instituții publice. Vor fi prezente și societăți din industria IT & Software, din ecosistemul ANDIP și al Cluj IT Cluster, capabile să facă prezentări amănunțite și chiar sesiuni demonstrative cu soluțiile de digitalizare ce vor fi incluse în pachetul menționat.

„Este o bună oportunitate pentru demersul nostru faptul că vom avea șansa de a prezenta cel puțin un studiu de caz concret, cu privire la posibilitățile ce există în domeniul digitalizării unei instituții publice, făcând apel la exemple aflate la îndemâna noastră. De altfel, prezența ANDIP în cadrul bine-cunoscutului eveniment Cluj Innovation Days survine oarecum firesc, manifestarea nefiind altceva decât o platformă de stimulare a colaborărilor interprofesionale și intersectoriale, care iată, în acest fel, pot sprijini și instituțiile publice dornice să facă apel la o digitalizare accelerată”, a precizat Mihai Talpoș, co-fondator Digital Stack și inițiator ANDIP.

Distribuie și tu:

Piața muncii dă semne optimiste în 2024: angajările continuă

Noul an aduce vești bune pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii au început deja procesul de recrutare și urmăresc să găsească, într-un timp cât mai scurt, candidați potriviți. Ca de fiecare dată, Târgul de Cariere susține piața muncii și aduce împreună, și în această primăvară, candidații și angajatorii.

CEE Startup Landscape: Why Moldova Should Be on Your Watch List

Quietly emerging as a hub for startups and investors, Moldova, a small Eastern European nation, with a population of 2.45 million and a GDP of $45.02 billion, is increasingly gaining traction in the tech startup ecosystem. Having gained independence from the Soviet Union in 1991, Moldova embarked on a mission to rebuild and prosper.

RECOMANDATE

Articole similare