Publicația industriei TECH regionale

Programe de educație și consultanță pentru transformarea digitală de la ANDIP

ANDIP-pinmagazine
  • ANDIP este o inițiativă a mediului privat, care sprijină procesul de transformare digitală a instituțiilor publice din România prin derularea unor programe de educație și prin oferirea de consultanță gratuită;
  • În luna aprilie ANDIP organizează, în regim gratuit, un curs de securitate cibernetică pentru responsabilii IT din instituțiile publice;
  • Cu ocazia „Cluj Innovation Days”, evenimentul fanion al Cluj IT Cluster, ce va avea loc între 23 și 26 mai a.c., ANDIP va prezenta instituțiilor publice interesate primul pachet de digitalizare dedicat ce va include atât instrumente software cât și hardware sau servicii de integrare profesioniste.

Coagulată la finele anului 2021, Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) este o inițiativă a mediului privat care își propune să sprijine accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România. Inițiativa este susținută de instituții și organizații prestigioase, dintre care enumerăm Școala Informală de IT, Digital Stack, Banca Comercială Română, Cluj IT Cluster, InnovX-BCR, DIH4Society, Fab Lab Iași, Arxia, Hypermedia sau ECOTIC.

Programul de sprijin dedicat instituțiilor publice, inițiat de ANDIP, vizează accelerarea digitalizării prin apel la trei mari căi de acțiune:

  1. Educație tehnologică;
  2. Consultanță în IT & Software și integrare de procese;
  3. Acces la finanțări instituționale (nerambursabile și / sau rambursabile), care să permită efectuarea achizițiilor necesare digitalizării.

La finele anului trecut, ANDIP a organizat workshop-ul Digitalizarea instituțiilor publice în trei pași, eveniment cu participare gratuită dedicat instituțiilor publice dornice să afle cum pot să își digitalizeze, într-un regim accelerat, activitatea. La evenimentul la care au participat 52 de reprezentanți din 47 de instituții publice arondate unui număr de peste 14 județe ale țării, a reieșit o clară și stringentă nevoie de alfabetizare în privința amenințărilor cibernetice, o mare parte dintre instituții neavând desemnat nici măcar un responsabil pentru securitatea informatică.

Plecând de la rezultatele acelei conferințe, ANDIP și-a propus ca, pentru anul în curs, să activeze noi pârghii de acțiune utile în sprijinirea instituțiilor publice din România dornice să își accelereze procesele proprii de digitalizare.

Astfel, începând din luna aprilie a.c., ANDIP – prin divizia B2B a Școlii Informale de IT și cu sprijinul BCR –  va organiza o serie de cursuri gratuite, pe teme de cybersecurity, pentru angajații din departamente de IT ce deservesc primării sau consilii județene din România. De altfel, educația tehnologică este un deziderat de importanță majoră pentru funcționarii publici chemați să facă apel la diverse instrumente software și hardware cu care nu au lucrat până acum.

Înscrieri pentru aceste cursuri se pot face, în limita locurilor disponibile, accesând informațiile publicate pe website-ul: andip.digitalstack.ro, la secțiunea intitulată: „Cursuri de digitalizare”.

„Ne bucurăm că putem sprijini inițiativa ANDIP și în acest an, iar creșterea conștientizării amenințărilor cibernetice și cursurile de cybersecurity sunt mai necesare ca oricând. Considerăm că avem nevoie de proiecte de securitate cibernetică derulate la scară largă, ținând cont de faptul că amenințările cibernetice au crescut exponențial și observăm nu doar o creștere a frecvenței, ci o diversificare a modului de operare și a complexității acestora. Ultimii ani au fost esențiali pentru modernizarea și transformarea digitală în toate sectoarele de activitate, iar securitatea infrastructurii și a aplicațiilor digitale este o prioritate pentru noi toți. De altfel, securitatea echipamentelor și sistemelor de operare din sistemul public reprezintă o componentă cheie de securitate colectivă”, a spune Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare BCR.

ANDIP va oferi și asistență de specialitate, necesară în identificarea concretă și punctuală a nevoilor de digitalizare a instituțiilor publice care s-au înscris în programul ANDIP. Cu sprijinul Centrului de Inovare Digitală pentru Societate (www.dih4society.ro), care este partener ANDIP, alianța va putea veni în întâmpinarea nevoilor de digitalizare existente în instituțiile publice din România, în general, și din regiunea Nord-Vest a țării, în special.

Se vor livra gratuit, pentru beneficiari diverși din rândul instituțiilor publice, servicii de consultanță pentru digitalizare, constând în principal, dar nu exclusiv, în realizarea de audituri tehnice, oferire de consultanță pentru proiectarea achizițiilor, strategii de smart territory, audituri de securitate cibernetică, formare de competențe digitale și, nu în ultimul rând, facilitarea relațiilor cu instituțiile financiare și oferirea de suport în utilizarea diferitelor mecanisme de finanțare. Implementarea acestui proiect de anvergură va putea fi operaționalizată cu începere din vara anului în curs.

„Implicarea noastră în programele ANDIP este strâns legată de Centrul de Inovare Digitală pentru Societate (DIH4Society) prin care clusterul Cluj IT și partenerii săi livrează servicii de digitalizare și suport pentru transformare digitală atât companiilor românești, cât și administrației publice locale și județene. Pentru noi va fi o excelentă ocazie de a veni în contact nemijlocit cu reprezentanți ai administrației publice și de a identifica, împreună cu aceștia, cele mai eficiente metode de colaborare pentru a accelera procesul de tranziție spre o administrație modernă, aliniată cu standardele europene de practică”, a declarat Stelian Brad – Președintele Cluj IT Cluster.

Nu în ultimul rând, ANDIP va oferi soluții concrete de digitalizare, constând în pachete de produse software și servicii integratoare, capabile să deservească eficient instituțiile publice din România dornice să se digitalizeze.

Prin intermediul „Cluj Innovation Days”, evenimentul fanion al Cluj IT Cluster, ce va avea loc între 23 și 26 mai a.c., ANDIP va prezenta tuturor instituțiilor publice interesate primul pachet de digitalizare dedicat acestui segment de public, un pachet complex, care va include atât instrumente software cât și hardware sau servicii de integrare profesioniste, toate absolut necesare într-un scenariu de succes gândit pentru digitalizarea unei instituții publice. Vor fi prezente și societăți din industria IT & Software, din ecosistemul ANDIP și al Cluj IT Cluster, capabile să facă prezentări amănunțite și chiar sesiuni demonstrative cu soluțiile de digitalizare ce vor fi incluse în pachetul menționat.

„Este o bună oportunitate pentru demersul nostru faptul că vom avea șansa de a prezenta cel puțin un studiu de caz concret, cu privire la posibilitățile ce există în domeniul digitalizării unei instituții publice, făcând apel la exemple aflate la îndemâna noastră. De altfel, prezența ANDIP în cadrul bine-cunoscutului eveniment Cluj Innovation Days survine oarecum firesc, manifestarea nefiind altceva decât o platformă de stimulare a colaborărilor interprofesionale și intersectoriale, care iată, în acest fel, pot sprijini și instituțiile publice dornice să facă apel la o digitalizare accelerată”, a precizat Mihai Talpoș, co-fondator Digital Stack și inițiator ANDIP.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

Echipa care va inova chirurgia câștigă Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp a avut loc între 14-16 iunie în orașul Măgurele, la Conacul Oteteleșanu. A reunit peste 100 de participanți dornici să inoveze și să creeze afaceri și proiecte revoluționare în sectorul tehnologiei. Scopul principal al Laser Valley Innovation Bootcamp este de a facilita colaborarea între cercetătorii din Institutele Naționale de Cercetare – Dezvoltare, antreprenori și studenți, pentru a genera noi proiecte cu potențial inovator sau pentru a avansa inițiative existente.

Laser Valley Innovation Bootcamp

Laser Valley Innovation Bootcamp revine pe 14 iunie. Peste 100 de participanți, așteptați la evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie

aser Valley Innovation Bootcamp revine în orașul Măgurele pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie aduce împreună cercetători, antreprenori și studenți pasionați de inovație și tehnologie. Peste 100 de participanți sunt așteptați în cadrul Laser Valley Innovation Bootcamp. Evenimentul se va desfășura între 14 – 16 iunie la Conacul Oteteleșanu și Biblioteca Națională de Fizică din Măgurele (Ilfov).