Publicația industriei TECH regionale

Sondaj ANIS: Peste 60% dintre companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri în 2023

ANIS-sondaj-companii-2023-pinmagazine

București, 17 februarie 2023 – Criza globală din industria tehnologică, manifestată și prin disponibilizări masive în rândul companii gigant, va avea un impact relativ redus asupra peisajului IT local. Aceasta este concluzia ANIS Sentiment Survey – un sondaj derulat în premieră de  ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, la nivelul companiilor membre, în perioada ianuarie-februarie 2023.

În urma derulării ANIS Sentiment Survey, asociația a aflat că:

  • 65% dintre companiile respondente se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri  în 2023. Doar 4,8% preconizează o scădere a veniturilor, în timp ce 30,2% se așteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022.
  • 68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an. Doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România.
  • 61,9% dintre respondenți apreciază că investițiile clienților în proiecte IT în acest an vor crește, în timp ce 38,1% estimează o scădere la acest nivel.

„Pe de o parte aceste rezultate ne bucură pentru că demonstrează faptul că nu se întrevede o criză la nivelul industriei locale, iar impactul celei globale este relativ redus. Pe de altă parte, o bună parte dintre membrii noștri exprimă un anumit grad de precauție în acest an, atât în ceea ce privește veniturile, cât și predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii vor să angajeze, lucru explicabil prin deficitul enorm de specialiști, existent deja și perpetuat de la un an la altul. Speranța noastră, ca asociație patronală, este ca acest sentiment de precauție să fie unul dintre scenariile pesimiste ale industriei și, la final de 2023, după ce tragem linie, bilanțul să arate foarte bine”, explică Corina Vasile, Director Executiv ANIS.

La sondaj au participat aproape 50% dintre companiile membre ANIS. Dintre acestea 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifră de afaceri, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro și 20 milioane euro, 20,6% cu venituri între 1 și 3 milioane euro și 31,8% cu venituri sub un milion de euro.

ANIS are în prezent 163 de companii membre din toate segmentele, atât startup-uri, cât și IMM-uri sau companii mari. Împreună, toate companiile membre ANIS au peste 47.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

###

Despre ANIS 

25 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interese-le companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Peste 160 de membri. În cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

Peste 47.000 de angajați. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.

Peste 3,87 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor, plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce privește amprenta economică pe plan local. Cumulat, membrii ANIS au o cifra de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Pentru mai multe informații, accesați pagina Asociației – www.anis.ro.

Contacte presă:

[email protected] sau

Iuliana Butuc-Cerchez / [email protected] / +40744492953

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.