Publicația industriei TECH regionale

PRIMA CONFERINTA A SPATIILOR DE COWORKING DIN MOLDOVA

Pe 26 ianuarie 2018, în spațiul de coworking Fab Lab Iași a avut loc conferința Coworking Spaces of Moldova alături de circa 50 de reprezentanți din spații de coworking si incubatoare de afaceri din regiunea Moldovei (regiunea de Nord-Est din Romania si Republica Moldova).
În România de Nord-Est funcționează 8 spații de coworking iar în Chișinău sunt active 6 astfel de spații. De asemenea, tot in din Republica Moldova își desfășoară activitatea alte 6 incubatoare de afaceri care au ca și scop sporirea antreprenoriatului în orașele în care activează.
Cifrele reieșite în urma bilanțului făcut împreună în cadrul conferinței arată că în întreaga regiunea a Moldovei există peste 10.000 de metri pătrați de spații de coworking cu peste 1.200 de posturi individuale de lucru.

 
În România de Nord-Est există 4.275 metri pătrați în 7 spații comune de lucru în care antreprenori, startup-uri și freelanceri își desfășoară activitatea. În acești metri pătrați, există 205 locuri pregătite să găzduiască persoane și afaceri din domenii precum tehnologie, IT, design, marketing, HR, artă etc.

  • IASI – Fab Lab Iasi (725 mp), The Grape (450 mp), Hubrica (800 mp), Hackerspace (200 mp) si Hub Resilience (100 mp)
  • PIATRA-NEAMT – Rubik Hub (1.600 mp)
  • ROMAN, jud.Neamt – Kult Hub (280 mp)
  • BACAU – Nest Hub (120 mp)

În Republica Moldova, spațiile de coworking active însumează 6.000 metri pătrați, ce găzduiesc 1.000 locuri pentru antreprenorii și frelancerii locali.

  • CHIȘINĂU – Tekwill (4.000 mp), Digital Park (1.000 mp), Generator Hub (400 mp), iHUB (400 mp), Armeneasca 13A (200 mp) si Classter (3.000 mp, in curs de infiintare).

Pe lângă aceastea, incubatoarele din Republica Moldova însumează 7.830 metri pătrați și în jur de 132 de locuri dedicate afacerilor de orice profil din localitățile Nisporeni, Soroca, Sîngerei, Călărași, Leova si Cahul.
Pe lângă găzduirea antreprenorilor și freelancer-ilor în spațiile comune de lucru, hub-urile au ca scop stimularea antreprenoriatului și prin sesiuni, evenimente și workshop-uri pe diferite teme, cu scopul de a spori transferul de cunoștințe către cei care au o idee de business și sunt în curs de dezvoltare sau cei care au deja o inițiativă dezvoltată dar au nevoie de sprijin.
In jurul acestor spatii s-au format comunitati de oameni care sunt deschisi sa ofere din ceea ce au, ceea ce stiu si ceea ce sunt pentru a ajuta la dezvoltarea intregului ecosistem antreprenorial, fara a astepta o recompensa directa. Este o noua filosofie pe care dorim sa construim noul model de antreprenoriat.
Pentru mai multe detalii

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.