Publicația industriei TECH regionale

Ora exactă în outsourcing

Am fost la a zecea ediție a CEE Business Summit &Awards în Varșovia, orașul în care se dă ora exactă pentru industria de IT si outsourcing în Europa Centrala si de Est. Au fost prezenți 217 executivi de top din 79 de companii și au fost acordate 29 de premii. Ness Romania a câștigat premiul Business services Firm of the Year.

Daca la utimele ediții, topicurile erau axate pe concurența regiunii central europene cu Africa de Nord, America Centrală și mai ales cu Asia de Sud-Est, în mod evident anul acesta discuțiile au fost axate pe îngrijorarea dată de războiul din Ucraina și retragerea companiilor din Rusia și Bielorusia. Contrar impresiei generale, industria de IT din Ucraina rezistă – am avut o intervenție live a managerului centrului de servicii ING Bank din Liov.

Câștigătorul premiului pentru întreaga activitate, Romek Lubaczewski, declara că urmează cinci ani de creștere și oportunități pentru sectorul de servicii externalizate, datorită digitalizării globale, forțată de pandemie. Dar acești ani, crede el, vor fi cu dificultăți și provocări pentru centrele de outsourcing și managerii acestora, în contextul lucrului hibrid, a conflictului din Ucraina și a creșterii puterii Indiei și Chinei în acest domeniu.

Percepută acum ca lider european (Uber Amazon, WordPress, Microsoft, Google, PwC) în atragerea de investiții in IT&outsourcing, se vede o trecere aparentă de la externalizarea sarcinilor IT de bază, cu competențe reduse, în favoarea delegării de proiecte și servicii complete către echipele din Polonia.

*

România este al doilea mare jucător din regiune, cu peste 200.000 de profesioniști în domeniul IT&O, iar Iașul, in momentul acesta, cu cei aproape 30.000 de specialiști, joacă rolul ultimei redute, a ultimului mare oraș regional care are incă perspective robuste de creștere în următorii zece ani, datorită fluxului constant de absolvenți din univeristățile relevante și din școlile informale.

Multe companii, grăbite in expansiunea spre est, spre Ucraina, își refac planurile, redescoperă Iașul ca un hub de creștere pentru operațiunile lor in CEE, aducând totodată și din angajații lor ucraineni, doritori de relocare in UE.

*

La trei ani distanță, reluăm tradiția premiilor industriei IT&O regională in iunie 2022 la Iași, tocmai pentru a celebra atât creșterea companiilor puternice în regiune dar și a nou-veniților atrași atât de polul de talente cât și de marile proiecte de birouri (UBC Palas, Silk District) ce vor fi inaugurate începând de anul viitor, la timp să absoarbă noi angajați și noile tendințe de hybrid work.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.