Publicația industriei TECH regionale

Ora exactă în outsourcing

Am fost la a zecea ediție a CEE Business Summit &Awards în Varșovia, orașul în care se dă ora exactă pentru industria de IT si outsourcing în Europa Centrala si de Est. Au fost prezenți 217 executivi de top din 79 de companii și au fost acordate 29 de premii. Ness Romania a câștigat premiul Business services Firm of the Year.

Daca la utimele ediții, topicurile erau axate pe concurența regiunii central europene cu Africa de Nord, America Centrală și mai ales cu Asia de Sud-Est, în mod evident anul acesta discuțiile au fost axate pe îngrijorarea dată de războiul din Ucraina și retragerea companiilor din Rusia și Bielorusia. Contrar impresiei generale, industria de IT din Ucraina rezistă – am avut o intervenție live a managerului centrului de servicii ING Bank din Liov.

Câștigătorul premiului pentru întreaga activitate, Romek Lubaczewski, declara că urmează cinci ani de creștere și oportunități pentru sectorul de servicii externalizate, datorită digitalizării globale, forțată de pandemie. Dar acești ani, crede el, vor fi cu dificultăți și provocări pentru centrele de outsourcing și managerii acestora, în contextul lucrului hibrid, a conflictului din Ucraina și a creșterii puterii Indiei și Chinei în acest domeniu.

Percepută acum ca lider european (Uber Amazon, WordPress, Microsoft, Google, PwC) în atragerea de investiții in IT&outsourcing, se vede o trecere aparentă de la externalizarea sarcinilor IT de bază, cu competențe reduse, în favoarea delegării de proiecte și servicii complete către echipele din Polonia.

*

România este al doilea mare jucător din regiune, cu peste 200.000 de profesioniști în domeniul IT&O, iar Iașul, in momentul acesta, cu cei aproape 30.000 de specialiști, joacă rolul ultimei redute, a ultimului mare oraș regional care are incă perspective robuste de creștere în următorii zece ani, datorită fluxului constant de absolvenți din univeristățile relevante și din școlile informale.

Multe companii, grăbite in expansiunea spre est, spre Ucraina, își refac planurile, redescoperă Iașul ca un hub de creștere pentru operațiunile lor in CEE, aducând totodată și din angajații lor ucraineni, doritori de relocare in UE.

*

La trei ani distanță, reluăm tradiția premiilor industriei IT&O regională in iunie 2022 la Iași, tocmai pentru a celebra atât creșterea companiilor puternice în regiune dar și a nou-veniților atrași atât de polul de talente cât și de marile proiecte de birouri (UBC Palas, Silk District) ce vor fi inaugurate începând de anul viitor, la timp să absoarbă noi angajați și noile tendințe de hybrid work.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Peste 50 de nominalizări la PIN AWARDS 2024!

Multe companii au nominalizat în echipă. În total, au fost 98 de nominalizări, iar pe lista finală au ajuns 40 de companii, persoane și inițiative înscrise care vor fi publicate pe site-ul galei PIN awards: www.pinawards.ro