Cluj-Napoca, 12 martie 2018: Innovation Labs 2018, programul de accelerare din România destinat tinerilor dornici să facă primii pași în antreprenoriatul tehnic, de la idei creative la produse de succes, anunță cele 8 echipe calificate în urma participării la Hackathonul din Cluj-Napoca, ce a avut loc în acest weekend la ClujHub.
După 24 de ore de concentrare, imaginație, provocări și mentorat, cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de accelerare organizată în următoarele 10 săptămâni de către Simplon România și Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, Continental, OMV Petrom, precum și The Romanian-American Foundation, ca partener strategic.
Hackathonul din Cluj-Napoca este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns anul acesta la cea de-a cincea ediție. La eveniment au participat 35 de echipe formate din peste 100 de tineri creativi și ambițioși, care au prezentat în prima zi a evenimentului idei pentru produse inovatoare încadrate în cele șapte direcții de dezvoltare formulate în cadrul programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.
Evenimentul a început sâmbătă, 10 martie. Echipele înscrise și-au prezentat ideile în stadiul lor incipient, iar după o primă etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au intrat 20 de echipe. În continuare, acestea au lucrat la realizarea unui prototip viabil și persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business.
Pe 11 martie, în cea de-a doua zi a Hackathonului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24 ore alături de mentori. Fiecare echipă și-a dovedit evoluția atât prin demonstrații tehnice cât și printr-o prezentare publică de 2 minute. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai performante 8 echipe și idei de produs, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs.
Echipa Outkat, susținută de Orange pentru direcția Smart Cities, propune o soluție care oferă utilizatorilor sugestii privind modalitățile de petrecere a timpului liber în concordanță cu propriile interese. Aplicația urmărește să integreze un sistem de transmitere a informațiilor care să ajute la identificarea unei oferte atractive de activități pe care utilizatorii le-ar putea desfășura.
Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour, ca lider al inovației în domeniu, echipa Fridge.IO propune un sistem eficient de monitorizare și gestionare a cantității de alimente și a informațiilor despre acestea. Prin elementele de funcționalitate puse la dispoziție, produsul se aliniază inițiativelor care urmăresc să reducă risipa de alimente.
Echipa MedPlus, susținută de BRD – Groupe Société Générale, a dezvoltat un dispozitiv minim-invaziv și accesibil din punctul de vedere al costurilor, cu aplicabilitate în domeniul de sănătate. Acesta amintește persoanelor care au nevoie să urmeze un tratament medicamentos care sunt momentele când este necesar să ia medicamentele, conform planului recomandat de medicii de specialitate.
În cadrul direcției de Smart-Mobility, noua verticală susținută de Continental, echipa 4People propune un scaun inteligent de monitorizare și ajustare a poziției spatelui creat cu scopul de a contribui la adoptarea unei posturi corecte în activitatea de zi cu zi. Produsul se adresează atât companiilor care urmăresc să asigure un mediu optim de lucru angajaților proprii, cât și șoferilor sau persoanelor care lucrează la birou un timp îndelungat.
Toate echipele calificate în urma Hackathonului urmează să intre într-o perioadă intensă de training de 10 săptămâni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Antreprenori și oameni de business de vârf vor împărtăși experiențele lor cu tinerii din cadrul programului, oferindu-le acestora o nouă viziune în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. În plus, tinerii vor beneficia de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.
Pe 21 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat.
Parteneri și susținători Innovation Labs
Innovation Labs 2018 este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociația Calemis, EduHub și Rosenc cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, Continental, OMV Petrom, precum și The Romanian-American Foundation ca partener strategic, împreună cu partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara. Pe parcursul desfășurării Hackathoanelor și a edițiilor precedente, partenerii programului au contribuit sistematic și productiv la dezvoltarea echipelor și, pe termen lung, la consolidarea ecosistemului startupurilor românești atât prin interacțiunile cu membrii echipelor participante, cât și prin facilitarea accesului acestora la tehnologii bleeding edge. Prin împărtășirea experiențelor profesionale definitorii, cât și a pasiunii ca mod de abordare în dezvoltarea unui produs nou, partenerii Innovation Labs aduc continuu plus valoare atât programului, cât și ecosistemului antreprenorial. Succesul echilibrului între efortul depus de echipe și implicarea activă a partenerilor programului s-a tradus în timp prin recunoașterea unor echipe coagulate in Innovation Labs în cadrul unor competiții de top din domeniu, prin dezvoltarea unor produse IT de succes și prin consolidarea unei comunități dedicate inovării digitale.
Echipe calificate în programul de mentorat Innovation Labs Cluj-Napoca
4 People
4People reprezintă un scaun inteligent de monitorizare și ajustare a poziției spatelui creat cu scopul de a contribui la adoptarea unei posturi corecte în activitatea de zi cu zi. Produsul se adresează atât companiilor care urmăresc să asigure un mediu optim de lucru angajaților proprii, cât și șoferilor sau persoanelor care lucrează la birou un timp îndelungat. Prin modul de concepere, 4People își propune să contribuie, pe termen lung, la evitarea complicațiilor la nivelul coloanei vertebrale, inclusiv cele care ar necesita intervenție medicală.
DiaStats
DiaStats își propune să sprijine persoanele care suferă de diabet, oferindu-le acestora o soluție simplă și personalizată pentru monitorizarea regimului alimentar. Algoritmul care stă la baza aplicației ține cont de cantitatea de carbohidrați și glucide consumate, dar și de alte informații relevante din punctul de vedere al sănătății. Pe de o parte, aplicația le oferă utilizatorilor statistici relevante despre alimentația pe care au adoptat-o într-o perioadă distinctă de timp astfel încât aceștia să își poată ajusta stilul de viață. Pe de altă parte, aplicația pune la dispoziție un mediu de comunicare eficient între persoanele care suferă de diabet și experți în nutriție sau profesioniști în domeniul medical.
Conscious View
Aplicația este concepută pentru pentru a le oferi persoanelor cu deficiențe de vedere autonomie în interacțiunea cu mediul înconjurător. În primul rând, Conscious View oferă ghidare auditivă în momentul parcurgerii unui traseu. Pe lângă un sistem avansat de geolocație, aplicația integrează senzori care detectează obiecte și oferă notificări în proximitatea acestora. În al doilea rând, aplicația utilizează tehnologia hologramelor în vizualizarea unui aspect din mediul înconjurător, punând la dispoziție resurse prin care persoanele cu probleme de vedere pot (re)descoperi lumea în care trăiesc.
OutKat
OutKat oferă utilizatorilor sugestii privind modalitățile de petrecere a timpului liber în concordanță cu propriile interese. Aplicația urmărește să integreze un sistem de transmitere a informațiilor care să ajute la identificarea unei oferte atractive de activități pe care utilizatorii le-ar putea desfășura. În felul acesta, aplicația propune utilizatorilor experiențe memorabile, contribuind totodată la sprijinirea afacerilor locale prin oferirea unui mediu de promovare a produselor și serviciilor către publicul țintă.
MedPlus
MedPlus este un dispozitiv minim-invaziv și accesibil din punctul de vedere al costurilor, cu aplicabilitate în domeniul de sănătate. Acesta amintește persoanelor care au nevoie să urmeze un tratament medicamentos care sunt momentele când este necesar să ia medicamentele, conform planului recomandat de medicii de specialitate. În felul acesta, MedPlus urmărește să contribuie la diminuarea complicațiilor medicale care ar putea apărea ca urmare a administrării incorecte a tratamentului sau a omisiunii de a lua un anumit medicament la momentul potrivit.
FridgeIO
FridgeIO este un sistem eficient de monitorizare și gestionare a cantității de alimente și a informațiilor despre acestea. Prin elementele de funcționalitate puse la dispoziție, produsul se aliniază inițiativelor care urmăresc să reducă risipa de alimente. FridgeIO se adresează atât persoanelor fizice care sunt interesate să își gestioneze produsele alimentare, cât și centrelor comerciale care depozitează cantități mari de produse și care necesită o monitorizare permanentă.
StashGuru
StashGuru oferă turiștilor o soluție simplă și sigură de depozitare a bagajelor pe termen scurt. Totodată, aplicația integrează un modul prin care persoanele pot identifica soluții de depozitare pe termen lung a unor obiecte. Elementul specific este oferit de faptul că aplicația contribuie la întemeierea unei rețele de actori locali care colaborează pentru a-și pune la dispoziție resursele de spațiu, în sprijinul unor persoane care au nevoie de ele.
WakeZ
WakeZ își propune să promoveze un stil de viață sănătos prin îmbunătățirea calității somnului. Utilizând date care au fost validate din punct de vedere clinic, aplicația urmărește să acționeze asupra duratei somnului și să ofere utilizatorilor un program particularizat de odihnă, ținând cont de caracteristici individuale de ordin medical și de stil de viață.
Contact: Andrada Bonea – [email protected] Mihaela Ganciu – [email protected]
Carmen Ciulacu, CEO şi Co-fondator, Digital Stack – dezvoltator de cursuri personalizate de IT pentru angajaţi: „Oamenii sunt în centrul activității noastre. Am reușit să redefinim educația în IT din România”
Digital Stack a devenit, încă din 2019 – anul lansării, un partener esențial pentru companiile care își doresc să rămână competitive într-un mediu aflat în