Publicația industriei TECH regionale

Dezvoltăm împreună Școala Viitorului la LIIS

Dezvoltăm împreună Școala Viitorului la LIIS - pinmagazine

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a devenit un liant al educației digitale în comunitate. Pentru că adevărata creștere intelectuală presupune dezvoltarea unei comunități de învățare și a relațiilor interumane, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași a reunit cu ocazia Conferinței „Noi perspective ale educației în era digitală”, desfășurată în data de 27 februarie 2023, invitați de marcă din lumea universitară, din mediul IT ieșean și din învățământul preuniversitar. Conferința Județeană „Noi perspective ale educației în era digitală” a fost inițiată în anul 2019, de doamnele, prof. dr. Anca Narcisa Adochiei și prof. Cristina Timofte – directorul Centrului de Excelență Iași.


Scopul acestei conferințe aflate la a V-a ediție și derulate în cadrul Zilelor LIIS 2023, este dialogul autentic dintre firmele de profil, formatorii noii generații și elevi, în vederea adecvării și adaptării demersului didactic la explozia de mijloace digitale și noi tehnologii. Subiectele abordate de vorbitori au stimulat discuții despre inteligența artificială și substituirea sau nu a omului/profesorului, despre digitalizarea învățământului și consecințele inerente, despre necesitatea remodelării conținuturilor pentru a deveni mai atractive și mai ancorate în realitate.


În deschiderea conferinței, prof. dr. Adina Romanescu – directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, a adresat unele îndemnuri:
• Să îi facem pe elevi și profesori să fie bucuroși că pot împărtăși învățarea!
• Să sprijinim dezvoltarea la maximum a fiecărui elev!
• Să creăm un mediu de lucru în clasă care să stimuleze producerea de idei inovative!
• Să dezvoltăm leadership-ul în educație!


Conferința a fost dedicată anul acesta partenerilor din comunitate și profesorilor liceului. Directorul LIIS a menționat că s-au obținut rezultate excelente la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, subliniind importanța rezultatelor intangibile, care pot fi sintetizate prin mentalitatea deschisă în abordarea învățării. „Ati reușit să sprijiniți cu adevărat elevii în creșterea lor pentru că sunteți extraordinari, pasionați, iubiți ceea ce faceți și doriți să îmbunătățim învățarea în LIIS, pentru a dezvolta cu adevărat o școală a viitorului la Iași”, a completat prof. dr. Adina Romanescu.


Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a acordat titlurile de AMBASADORI AI EXCELENȚEI ȘI INOVAȚIEI ÎN EDUCAȚIE, reprezentanților companiilor IT care au investit în dezvoltarea elevilor, prin proiectul „Adoptă o clasă pentru Iași”:
Cristian Micliuc, absolvent LIIS, promoția 2001 – CEO Heaven Solutions;
Vlad Pitaru, absolvent LIIS, promoția 2001 – Fondator și Director General , Expert Network;
Carmen Teodorescu – Manager Finance & Control, Centric IT Solutions România;
Andrei Spițelnicu – Manager General Centric IT Solutions România;
Florin Talpeș – Fondator și CEO Bitdefender.


La întâlnire, a participat domnul decan prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, din partea Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași, care a subliniat rolul de „liant” pe care îl are LIIS în cadrul comunității de învățarea ieșene. De asemenea, a afirmat că „Trebuie să fim capabili să descoperim informația adevărată. Creativitatea ne asigură supraviețuirea pe o piață a muncii din ce în ce mai digitalizată”. Domnia sa a reiterat către elevi îndemnul lui Steve Jobs „rămâneţi flămânzi de cunoaştere, rămâneţi naivi, rămâneţi inocenţi!”. Tot din cadrul aceleiași facultăți, am avut bucuria să-l revedem pe domnul conf. dr. ing. Andrei Stan, absolvent LIIS și să discutăm despre utilizarea simulatoarelor pentru predarea programării în limbaj de asamblare.


Ca în fiecare an de la inițierea acestui eveniment, am avut alături Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, prin persoana domnului decan, conf. dr. Adrian Iftene, care a adus în discuție noile direcții ale inteligenței artificiale, utilitatea unor chatbots în viața reală, adaptarea educației la inteligența artificială.


Despre bucuria de a preda și bucuria de a învăța, integrând competențele și instrumentele digitale, ne-a vorbit doamna conf. dr. Gianina Massari, din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iași, a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Dan Marius Dobrea, care a accentuat necesitatea adaptării la generația nativilor digit,ali prin conținuturi video, dar și prin înțelegerea profundă a mecanismelor de funcționare, nu doar imitativă.


Firmele IT din Iași au fost alături de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași atât prin prin proiectul „Adoptă o clasă” prin care au regândit spațiile de învățare din sălile de clasă, finanțând reamenajarea acestora, cât și prin direcții de perfecționare a educației din perspectiva angajatorilor:
Vlad Pitaru, CEO Expert Network, a subliniat necesitatea de oameni bine pregătiți, cu competențe informaționale, dar și lingvistice.


Cristian Micliuc, CEO Heaven Solution, a remarcat nevoia de lideri din rândul noii generații care să dezvolte firmele locale „Vă încurajez să experimentați, să faceți proiecte, să luați legătura cu potențialii antreprenori pentru a ridica Iașul”. De asemenea, Carmen Teodorescu, din partea Centric IT Solutions, ne-a prezentat programe de mentorat și strategii de eficientizare a acestora. Doamna psiholog Andreea Negruți de la compania 3Pillar Global a vorbit elevilor despre evaluarea competențelor și feedback, managementul performanțelor elevilor, mai ales, în cadrul echipelor de robotică CyLiis și Peppers ale Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.


Participanții la conferință au vizitat atelierele de robotică ale școlii, unde au dialogat cu membrii echipelor de robotică care au devenit pentru educația STEM un reper important, dar și declanșatorul unor energii creative și inovative care susțin dezvoltarea unei comunități inteligente. Echipa Peppers va participa în perioada 1 – 6 martie 2023 la București, la Competiția Națională de Robotică BRD First Tech Challenge România. „Ne fascinează mereu inițiativele elevilor noștri, este un privilegiu și o bucurie să fim în mijlocul lor, să-i încurajăm, să-i susținem și să învățăm împreună cu ei.” Prof. Mirela Țibu – coordonatorul Atelierelor CyLiis și mentorul echipelor de robotică CyLiis și Peppers.


Absolvenții LIIS ne-au vizitat, s-au reîntâlnit cu profesorii, elevii actuali, reprezentanții companiilor IT partenere ale proiectului „ Adoptă o clasă pentru Iași”, profesori universitari, specialiști HR în recrutare, mentorat, evaluare și feedback. Absolvenții Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași păstrează vie amintirea anilor de liceu și au recunoscut rolul de „campioni” pe care unii profesori l-au avut în traseul lor educațional.

Director,
Prof. dr. Adina Romanescu

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,