Publicația industriei TECH regionale

Coworking ca terapie neconvențională

Coworking-ca-terapie-neconvențională-pinmagazine

sau cum e să fii Community Manager la Fab Lab Iași

A venit și vremea de a vă povesti cum e să porți pălăria de Community Manager într-un spațiu de coworking în care vin, stau și pleacă zeci de persoane săptămânal. Desigur, vă voi scrie despre asta asta din aluatul unei comunități bine închegate care se dezvoltă din 2017: Club Fab Lab Iași.

Am început treaba aici în septembrie 2022, după câteva luni bune de stat în casă. Adevărul e că nu prea am înțeles în ce mă bag, dat fiind că nu știam ce înseamnă nici coworking, nici rolul ăsta de community manager. Am zis DA, datorită creatorilor din spatele Fab Lab care mi-au inspirat încredere și reciprocitate. Și așa, am început, subțirel, să socializez cu oamenii la chicinetă, la câte o zi cu clătite sau la o cafea. Cu toată fâstâceala, am fost surprinsă că oamenii m-au primit cu ușurință. Chiar și veteranii Fab Lab. Cu ponturi despre ce tipuri de activități se întâmplă acolo și îndemnul prietenos de a mă relaxa. Încrederea asta din partea lor mi-a adus o doză maximă de recunoștință și drive.

A fi Community Manager înseamnă a fi de partea oamenilor

Încă nu știu mereu cum să fac asta, e mai mult un ideal. Dar cred că oamenii vin cu partea lor când văd că și noi venim cu partea noastră, din toată inima. Uneori, ne mai împiedicăm. Dar e și o lecție pe care o primesc zi de zi. Și din care cu toții, cei mulțumiți, dar și cei nemulțumiți, am avea de învățat. E o chestiune de bun simț care ne ajută mereu să echilibrăm balanța.

Ce am învățat eu din rolul de Community Manager la Fab Lab Iași

  • Nucleul de oameni se menține în jurul unui set de principii și valori – dacă ele nu sunt din același film cu cei care ne trec pragul, nu se produce magia. Și asta e perfect în regulă.
  • A cere ajutorul e un exercițiu de coeziune – și de vulnerabilizare. Pe principiul, eu cer ajutorul, și tu vei avea curajul să îl ceri dacă va fi nevoie. Dacă fiecare se descurcă singur(ă), atunci unde se leagă prieteniile?
  • Există un set de reguli nescrise la care ținem – a fi parte din comunitatea Fab Lab e o înfrățire foarte faină. Ne susținem ideile și proiectele generatoare de bine. Ne place să fim împreună în liniște și pace. Dar dacă încălcăm regulile, nu e ok să trecem lucrurile sub preș. Ceea ce arată cât de mult contează să ne fim autentic împreună.
  • Cafeaua, internetul și liniștea sunt aurul coworkingului. Desigur, și o porție bună de socializare cu omul care e pe aceeași frecvență cu tine e hrană vie!
  • Zi de zi, apar provocări noi – focusul pe soluții ajută mult. Mai ales că, fără să exagerez, toate zilele sunt diferite. Tehnic, administrativ, organizatoric sau emoțional, provocările diferă de la o zi la alta.
  • Într-un spațiu de coworking poți să-ți șlefuiești urechea de ascultător – și e o mare binecuvântare să fii părtaș(ă) la o diversitate umană atât de complexă, atât de frumoasă.
  • IT-iștii sunt niște artiști pragmatici – da, e paradoxal, dar e și fascinant să vezi câte soluții tehnice și digitale îți pot găsi pentru te-miri-ce. Și nu, nu sunt toți introverți, aroganți și singuratici. Cel puțin, nu ai noștri, care vin la Fab Lab 🙂
  • Ce cred eu că are nevoie comunitatea, nu e neapărat adevărat – de aceea, am înțeles că întrebările și feedback-ul integrat sunt mană cerească. Au fost și evenimente pe care le-am organizat cu gândul la FabLovers, dar ei nu au fost prezenți. Și așa am învățat că fiecare experiență e un test care necesită deschidere maximă. Low expectations through best intentions.
  • Fulltime engagement – indiferent de cât de multe putem rezolva problemele individual sau ca echipă, suntem acolo pentru comunitatea noastră. Cu suișurile și coborâșurile vremurilor. Când avem tătici noi care aduc pizza la toată lumea sau când am pierdut pe cineva drag. Când avem un client nou sau când am scăpat cu bine dintr-un proiect infernal. Când se fac restructurări în firmă și începe seria de concedieri. Și fiecare zi aduce povestea sa. Căci asta înseamnă coworking.

Coworkingul este terapie

La unul dintre evenimentele găzduite la Fab Lab, am aflat de la un specialist în HR că după pandemie, angații din corporații suferă de depresii și anxietăți cronice. Din această cauză, mulți dintre ei apelează la psiholog/psihiatru și refuză să se întoarcă la birou. Cred că e o realitate cruntă despre care nu vorbim prea puțin. Căci statul acasă nu e doar comod, e și chinuitor – mai ales atunci când n-ai cu cine schimba o vorbă dincolo de call-urile și meetingurile pe Zoom.

Și așa, în coworking îmbini productivitatea și lucrul la birou, cu pauza de prânz în care te aliniezi cu colega/colegul de lângă care îți îmbogățește universul cu idei mișto despre time management, mâncare sănătoasă, relația de familie sau știu și eu ce petrecere tare s-a întâmplat în weekend.

Și uite așa, zi de zi te poți și tu conecta la o nouă realitate vie, cu bucurii și angoase, la fel ca și ale tale. Adică, mai mult sau mai puțin inconștient, coci o co-creație de zile mari. Iar dacă asta nu e terapeutic, ce altceva e?

Fie că ești un reprezentant al industriilor creative sau că ești programator, coworkingul îți dă combinația aceea dulce: rutina bună + inspirația = love.

ATENȚIE: Acesta nu a fost o reclamă mascată la ”FabLab, more than cowork”. Este doar felul meu de a mai da un pic din casă.

Apropo, tu ce mai dai din casă?

Să te pupe inspirația!

P.S: Dacă vrei să mai citești lucruri despre comunicare și branding, mă găsești aici: https://inspiraic.substack.com/

Distribuie și tu:

Creativitatea amplifică perfomanța afacerii

Afacerile își pot amplifica rezultatele cu ajutorul creativității În mediul de afaceri contemporan, creativitatea nu mai este un lux. Este o necesitate. Creativitatea în afaceri

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Dan Macisanu, pinmagazine

Gândesc, Muncesc și Mănânc… cu Cap?

Ca medic specialist în dietă disociată și nutriție hipocalorică, cu peste două decenii de experiență în monitorizarea pacienților de toate vârstele și cu diverse patologii,