Publicația industriei TECH regionale

Civic Heroes – platforma care vrea să facă diferența în comunitatea locală

Suntem Adi și Cristi, doi antreprenori din Iași care ne încăpățânăm să credem că se poate mai bine dacă ne unim cu toții forțele. Sunt mulți ani de când ne implicăm voluntar, individual sau în echipă, în diferite proiecte ale ONG-urilor sau ale inițiativelor locale, în speranța că vom face viața mai bună pentru cei care au nevoie de sprijin. Și nu doar pentru ei, ci și pentru noi, familiile și prietenii noștri, pentru Iașul care ne este drag și în care am decis să rămânem.
Credem că toate organizațiile dedicate binelui social trebuie să aibă acces la profesioniști de top. În plus, credem și că toți oamenii trebuie să aibă oportunitatea de a-și folosi talentele și abilitățile pentru a contribui la binele colectiv, de a fi transformați de o experiență de voluntariat care să-i împlinească. De aceea ne dorim să cultivăm un climat social bogat în reciprocitate. De aceea am construit platforma Civic Heroes.
Ideea a apărut firesc
Experiența de antreprenoriat ne-a ajutat să ne dăm seama că organizarea este esențială dacă vrem să obținem rezultatele dorite din efortul pe care îl depunem. În plus, din experiența proiectelor din trecut ne-am dat seama că sunt mulți profesioniști în jurul nostru care și-ar dori să ”doneze” din timpul și expertiza lor pentru a ajuta, dar nu știu cum să ajungă la cei care ar avea nevoie de ei.
Așadar ideea unei platforme a apărut oarecum natural: să lăsăm tehnologia să faciliteze întâlnirea dintre actorii principali: profesioniștii care pot să ajute și ONG-urile sau inițiativele care au nevoie de expertiza lor pe diferite proiecte.
Astfel a apărut Civic Heroes
Ce face, de fapt, platforma Civic Heroes? Este foarte simplu: pune în contact profesioniștii care vor să doneze talent și abilități, cu întreprinderile sociale și organizațiile non-guvernamentale care au nevoie de ajutorul lor.
Pe de o parte voluntarii găsesc proiectele potrivite în funcție de abilitățile, talentele, timpul disponibil și cauzele cu care rezonează fiecare dintre ei.
De cealaltă parte, Civic Heroes ajută organizațiile să transpună nevoile lor în proiecte punctuale, planuri de scurtă durată și secvențe de activități bine definite. Având cerințele structurate astfel, fac mai ușoară implicarea profesioniștilor, care sunt prinși în vârtejul unor vieți aglomerate și au nevoie să își planifice efortul cât mai precis.
Civic Heroes este un proiect construit în jurul conceptului de voluntariat. Serviciile de pe platformă sunt gratuite pentru voluntarii care-și dăruiesc timpul, la fel și pentru organizațiile nonprofit și întreprinderile sociale.
Civic Heroes este despre schimbare în bine
Misiunea noastră este să oferim oamenilor talentați experiențe de voluntariat prin care să aducă sprijinul de care organizațiile nonprofit au nevoie pentru a implementa schimbarea, dar care să le ofere și lor un sentiment de împlinire.
De aceea, sunt binevenite în comunitatea noastră organizațiile nonprofit care au dovedit că au un impact social semnificativ, un leadership dedicat și o misiune aliniată cu valorile noastre.
Vrem să dezvoltăm un sector al binelui social, eficient și eficace. În felul acesta, contribuim la o lume în care a servi o cauză mai presus de sine devine un reflex social.
De la dorință la implicare sunt câțiva pași simpli
Ne-am gândit la un proces cât mai accesibil pentru toți cei implicați (voluntari și beneficiari), astfel încât să încurajăm pe cât mai mulți să intre în această comunitate și să putem vedea, în scurt timp, rezultate concrete de care să ne bucurăm cu toții.
Așadar primul pas este să intrați pe civicheroes. De acolo poți afla mai multe despre cum funcționează sau, dacă vrei să devii voluntar, poți selecta direct Fii Voluntar și îți creezi un profil.
Poți selecta oportunitățile de voluntariat în funcție de cauza cu care rezonezi, talentele și timpul tău disponibil, ca să găsești experiența potrivită pentru tine.
Dacă proiectul care te atrage presupune un interviu, te vom contacta, ca să intri în contact direct cu organizația care derulează proiectul.
Dacă tu și organizația identificată descoperiți că vă potriviți împreună, veți fi conectați și veți începe să lucrați împreună.
Organizațiile sunt invitate să ne scrie despre proiectele în care au nevoie de implicarea profesioniștilor voluntari și noi le vom contacta pentru a găsi modul cel mai potrivit de înscriere a proiectului pe Civic Heroes.
Am început cu proiecte îndrăznețe
Pe platformă sunt deja înscrise patru proiecte importante: Hala Fix – proiect de teatru independent construit cu sprijinul comunității, ABCivic – aplicație de facilitare a interacțiunii cetățenilor cu administrația locală, Semimaraton 2018 – eveniment de strângere de fonduri pentru susținerea copiilor de excepție din mediul rural și NeReprezintă – platformă de monitorizare a activității consilierilor locali cu scopul responsabilizării acestora și creșterii implicării cetățenilor în viața administrativă.
Continuăm cu planuri și mai îndrăznețe
În perioada următoare ne propunem să promovăm platforma în rândul profesioniștilor care ar putea fi interesați și a tuturor ONGurilor și întreprinderilor sociale ieșene. Vom apela, desigur, la mediul online, dar și la întâlniri personale și vom participa la evenimente publice pentru a transmite inițiativa noastră cât mai multor ieșeni. Suntem convinși că există un public numeros care va rezona cu viziunea noastră și nu va ezita să se implice. Ne gândim chiar să organizăm, până în iunie, un Hackathon de o zi cu 10 – 30 de specialiști, cu ajutorul căruia să se soluționeze problemele a minim 3 cauze înscrise pe Civic Heroes.
În loc de concluzie
Vrem să credem că nu suntem singurii ”visători” care sunt convinși că ”mână de la mână” poate să construiască lumea și comunitatea după care tânjim cu toții. Suntem conștienți că soluția nu stă în a aștepta pe alții (cine or fi alții?) să vină să rezolve probleme, să aducă îmbunătățiri. Soluția tot la noi este, tot noi trebuie să punem lucrurile în mișcare, să ne organizăm, să facem un efort și să aducem o schimbare reală, nu doar să vorbim despre ea.
Primul și cel mai important efort este să ne deschidem mintea, să luăm inițiativa. Așadar hai pe civicheroes și deveniți eroii propriei comunități!
Vă salută Adrian Mironescu și Cristi Grăunte, voluntari fondatori Civic Heroes

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,