Publicația industriei TECH regionale

CERNĂUȚI: O radiografie a domeniului IT. Peste 40 de firme cu mai mult de 1.700 de angajați

George Zvird, Cernăuți

Deputatul Varujan Pambuccian urmărește să introducă o lege a „imigrării selective”, prin care România să poată atrage forță de muncă înalt calificată din țările din jur, pentru a completa deficitul existent pe piața românească de IT. Până să se întîmple acest lucru, PINmagazine.ro a aruncat un ochi la Cernăuți, un oraș de 260.000 de locuitori (ar putea fi pe locul 6 în România, după numărul de locuitori), aflat la numai 40 de kilometri de granița de nord a țării noastre.

70% dintre companii sunt locale

Sectorul IT cunoaște o dezvoltare rapidă, de la an la an, în Ucraina. Orașe precum Kiev, Harcov, Liov sau Odesa sunt cunoscute pentru specialiștii în programare pe care îi are. Cernăuțiul este și el într-o mișcare tot mai accelerată în acest domeniu.
Dacă în 2015 erau aproximativ 1.000 de specialiști în IT în Cernăuți, conform studiilor de piață făcute de clusterul bucovinean „Cluster-bit”, acum sunt peste 1.700 de angajați în industrie.
În Cernăuți sunt mai mult de 40 de companii IT, fiecare având între 12 și 270 de angajați, peste 70% dintre acestea fiind companii locale, cu acționari și capital ucrainian, majoritatea lucrând pentru piețele externe, cum ar fi SUA, Olanda, Elveția, Israel și Turcia.
În principal, companiile dezvolta programe software, fac web-developing, informational systems, graphical design, automatization of enterprises și e-commerce.

Ce se cere, ce se caută

Piața muncii în domeniul IT în Cernăuți este în suferință, peste 85 % din companii având lipsă de personal și multe posturi vacante. Multe dintre ele sunt gata să angajeze studenți de la informatică fără absolut nici o experiență. Din această cauză, peste jumătate dintre companiile din Cernăuți au deschis cursuri proprii de pregătire în domeniul IT.
Cele mai căutate poziții in companii sunt: Software Engineer, System Architect, QA Engineer, Designer, Project Manager, Team Lead , SEO, Technical Lead and Data Scientist. Iar cei mai căutați specialiști – Front End development, Back End development, Full Stack Development, Design.

Cum poți deveni IT-ist la Cernăuți

Un punct forte este dat de învățământul de calitate, cele mai căutate studii sunt la Universitatea Națională din Cernăuți (Applied Physics and Computer Sciences Institute, Facultatea de Matematică și Informatică), la filiala din Cernăuți a Universității din Harcov (Facultatea de Computer Engeneering), la Colegiul Politehnic, la Universitatea de Comerț și Economie etc.
 
De asemenea, sunt și cursuri private, cele mai cautate fiind:

  • SoftServe IT Academy (Java, Web UI, C++, DevOps, iOS, QC, ATQC, DataBases,UX)
  • Desyde & Yukon Academy (JavaScript, PHP, QA, UX/UI, SEO);
  • Computer academy „STEP”(software developing, computer graphics and design, network technologies and system administration)
  • Circle Web Academy(JavaScript, PHP, QA, UX/UI, SEO)
  • LITS – Lviv IT School (Java, Web UI, C++, DevOps, iOS, QC, ATQC, DataBases, UX);

Interesele celor din industria IT din Cer­năuți sunt promovate de Asociația „Clusterul Joseph Schumpeter pentru Teh­- nologiile Inovatoare din Bucovina”.
Află mai multe despre industria de IT si outsourcing din România aici.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Peste 50 de nominalizări la PIN AWARDS 2024!

Multe companii au nominalizat în echipă. În total, au fost 98 de nominalizări, iar pe lista finală au ajuns 40 de companii, persoane și inițiative înscrise care vor fi publicate pe site-ul galei PIN awards: www.pinawards.ro