Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
CERNĂUȚI: O radiografie a domeniului IT. Peste 40 de firme cu mai mult de 1.700 de angajați

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

CERNĂUȚI: O radiografie a domeniului IT. Peste 40 de firme cu mai mult de 1.700 de angajați

George Zvird, Cernăuți

Deputatul Varujan Pambuccian urmărește să introducă o lege a „imigrării selective”, prin care România să poată atrage forță de muncă înalt calificată din țările din jur, pentru a completa deficitul existent pe piața românească de IT. Până să se întîmple acest lucru, PINmagazine.ro a aruncat un ochi la Cernăuți, un oraș de 260.000 de locuitori (ar putea fi pe locul 6 în România, după numărul de locuitori), aflat la numai 40 de kilometri de granița de nord a țării noastre.

70% dintre companii sunt locale

Sectorul IT cunoaște o dezvoltare rapidă, de la an la an, în Ucraina. Orașe precum Kiev, Harcov, Liov sau Odesa sunt cunoscute pentru specialiștii în programare pe care îi are. Cernăuțiul este și el într-o mișcare tot mai accelerată în acest domeniu.
Dacă în 2015 erau aproximativ 1.000 de specialiști în IT în Cernăuți, conform studiilor de piață făcute de clusterul bucovinean „Cluster-bit”, acum sunt peste 1.700 de angajați în industrie.
În Cernăuți sunt mai mult de 40 de companii IT, fiecare având între 12 și 270 de angajați, peste 70% dintre acestea fiind companii locale, cu acționari și capital ucrainian, majoritatea lucrând pentru piețele externe, cum ar fi SUA, Olanda, Elveția, Israel și Turcia.
În principal, companiile dezvolta programe software, fac web-developing, informational systems, graphical design, automatization of enterprises și e-commerce.

Ce se cere, ce se caută

Piața muncii în domeniul IT în Cernăuți este în suferință, peste 85 % din companii având lipsă de personal și multe posturi vacante. Multe dintre ele sunt gata să angajeze studenți de la informatică fără absolut nici o experiență. Din această cauză, peste jumătate dintre companiile din Cernăuți au deschis cursuri proprii de pregătire în domeniul IT.
Cele mai căutate poziții in companii sunt: Software Engineer, System Architect, QA Engineer, Designer, Project Manager, Team Lead , SEO, Technical Lead and Data Scientist. Iar cei mai căutați specialiști – Front End development, Back End development, Full Stack Development, Design.

Cum poți deveni IT-ist la Cernăuți

Un punct forte este dat de învățământul de calitate, cele mai căutate studii sunt la Universitatea Națională din Cernăuți (Applied Physics and Computer Sciences Institute, Facultatea de Matematică și Informatică), la filiala din Cernăuți a Universității din Harcov (Facultatea de Computer Engeneering), la Colegiul Politehnic, la Universitatea de Comerț și Economie etc.
 
De asemenea, sunt și cursuri private, cele mai cautate fiind:

  • SoftServe IT Academy (Java, Web UI, C++, DevOps, iOS, QC, ATQC, DataBases,UX)
  • Desyde & Yukon Academy (JavaScript, PHP, QA, UX/UI, SEO);
  • Computer academy „STEP”(software developing, computer graphics and design, network technologies and system administration)
  • Circle Web Academy(JavaScript, PHP, QA, UX/UI, SEO)
  • LITS – Lviv IT School (Java, Web UI, C++, DevOps, iOS, QC, ATQC, DataBases, UX);

Interesele celor din industria IT din Cer­năuți sunt promovate de Asociația „Clusterul Joseph Schumpeter pentru Teh­- nologiile Inovatoare din Bucovina”.
Află mai multe despre industria de IT si outsourcing din România aici.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.