Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
La ce poate fi bun blockchain? - PIN magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

La ce poate fi bun blockchain? – PIN magazine

Smart contracts și aplicațiile descentralizate (DApps), motoarele noii tehnologii

Blockchain este, în principiu, o bază de date autosusținută care are, de obicei, și un „functionality wrapper”, o platformă pentru dezvoltare de aplicații – sau poate fi văzut ca un sistem de operare pentru care pot fi create aplicații utile numite și smart contracts.

Un contract care, de fapt, e un software

Aceste smart contracts sunt programe care permit transferul de valoare, bani, documente etc, într-un mod perfect transparent, fără motive de contestare și fără a mai fi necesar un intermediar, cum ar fi o bancă, un avocat, un notar, un clearing house etc.
Și mai au o mare calitate – nu numai că în ele sunt definite toate regulile după care decurge contractul, dar aceste re­guli se și execută automat atunci când sunt îndeplinite condițiile contractuale agreate de părți. Prin urmare, este anulată sursa de conflict cauzată de eventuala neonorare a contractului, acest lucru devenind imposibil.

Ethereum – mediul ideal pentru smart contracts

Ethereum, de exemplu, care este un proiect open-source, a fost creat în mod special pentru crearea de smart contracts, pe care le poți coda după dorințe, dar trebuie să plătești puterea de calcul consumată cu criptovaluta ethereum.
Se poate programa orice tip de aplicație, se poate abstractiza orice concept, iar Solidity este limbajul de programare special creat pentru dezvoltare de Smart Contracts pe Ethereum.
Ether (ETH) este moneda virtuală folosită în cadrul acestui ecosistem pentru plata deploymentului contractelor inteligente pe blockchain și minarea (includerea) acestora în blockchainul Ethereum.

Dacă smart contracts sunt literele, DApps sunt cuvintele

Tehnologia blockchain permite și dezvoltarea aplicațiilor distribuite (DApps), care, ca și protocolul blockchain, poate funcționa pe mai multe unități de calcul odată, nu pe un singur server.
Prin urmare, putem spune că toate unitățile de calcul care fac un blockchain să funcționeze se constituie într-un singur computer – „există un singur computer Ethereum în lume”, spunea inventatorul acestui blockchain.
Iar dacă smart contract ar fi literele, atunci aplicațiile distribuite ar fi cuvintele.
Așadar, ce domenii socio-economice ar putea adopta tehnologia blockchain și cum le-ar schimba noua tehnologie? Deși nu va exista zonă neatinsă de noua tehnologie, să vedem câteva exemple de aplicabilitate:

SHARING ECONOMY SAU ECONOMIA COLABORATIVĂ

La acest moment, cei care doresc să ofere servicii de sharing-economy, trebuie să folosească intermediari, cum ar fi Uber sau airBnB, ca să dăm două exemple celebre. Tehnologia blockchain îți da însă posibilitatea însă să faci plăți directe peer-to-peer, în siguranță și de încredere, fapt care ar anula intermediarii.
OpenBazaar este o platformă de tip e-bay construită pe blockchain care folosește plata peer-to-peer, fără vreo taxă de tranzacție.

CROWDFUNDING

Inițiativele de crowdfunding de tip Kickstarter sau Gofundme nu au făcut de­cât să deschidă calea acestei economii emergente de tip peer-to-peer. Blockchain a dus interesul la un alt nivel, creând crowd-sourced venture capital funds – fonduri de investiții cu depuneri colective.

GUVERNANȚA

Prin programele de tip smart contracts, tehnologia blockchain poate permite sistemelor de vot să devină transpa­rente, instantanee – oricine poate vedea rezultatele în timp real, nu mai există o numărătoare „la mână” – și nealterabile, voturile nu se adună într-un server de unde pot fi hackuite. Orice tip de decizie colectivă poate fi luată imediat.
Sistemul ar permite votul de acasă – identitatea ta în blockchain este precisă și nefraudabilă, ceea ce ar scădea dramatic absenteismul și ar aduce foarte mulți millenials la urne.
Aragon Core v0.5 este cea mai eficientă cale de a crea și manageria oricare tip de organizație descentralizată. Aragon Network este prima comunitate de organizații descentralizate  bazate pe tehnologia blockchain ce urmărește crearea unei legislații digitale transfrontaliere, un sistem permissionless ce protejează comunitatea de interferența unui entități statale.

SUPPLY CHAIN AUDITING

Consumatorii pot afla dacă ceea ce scrie pe eticheta unui produs e real sau nu. Tehnologia re­gistrelor distribuite permite ca odată înregistrată o informație, această să nu mai poată fi modificată.
O firmă din UK, folosind blockchainul Ethereum, oferă un tip de auditare pentru o întreagă serie de produse alimentare, inclusiv garantează că peștele pentru sushi care ajunge în Japonia a fost pescuit din Indonezia cu adevărat, așa cum scriu documentele de transport.

FILE STORAGE

Descentralizarea stocării de date în no­durile rețelei blockchain aduce beneficii clare, protejând împotrivă oricărei activități de hacking.

PROTEJAREA PROPRIETĂȚII INTELECTUALE

Smart contracts pot proteja proprietatea intelectuală și, implicit, vânzările de produse creative în online, eliminând riscul copierii și redistribuirii acestora.
Mycelia este un startup ce folosește blockchain, creat pentru distribuția de muzică peer-to-peer, permițând muzicienilor să-și vândă cântecele direct audienței, sau mostre licențiate către producători și să colecteze fee-uri / dividend din ceea ce este „consumat” de către public prin intermediul distribuitorilor – și toate aceste funcțiuni sunt automatizate prin smart contracts.

INTERNET OF THINGS (IOT)

Smart contracts pot implementa și asigura managementul de la distanță a diferitelor device-uri din IoT.

MANAGEMENTUL IDENTITĂȚII PERSOANEI

Există o mare necesitate legată de ma­nagementul datelor personale și a identității persoanei pe web.
Capacitatea de a verifică identitatea unei persoane stă la bază tuturor tranzacțiilor financiare de pe internet. Blockchain oferă metode sigure de a-ți dovedi identitatea, cu asigurarea unei securități maxime a acestor date.

DATA MANAGEMENT

Pe viitor, fiecare va putea să-și ma­nagerieze personal datele proprii – inclusive cele generate de activitatea online, cu posibilitatea de a le vinde către institutele de cercetare, de sondare sau de analiză big data interesate.
Datele personale și de trafic nu vor mai fi stocate de terți, cum se întâmplă acum cu Facebook, ci vor fi criptate in blocks, fiind numai la dispoziția proprietarului. Criptovalutele ar putea fi monedele perfecte pentru astfel de tranzacții întrucât permit plăți cu fracțiuni de monedă până la 8 sau mai multe zecimale.
Persona este un exemplu bun de aplicatie ce poate proteja datele personale, conform noii legislatii privind protectia informatiilor peronale, Creată de 3 români, și denumită Persona.im-zero knowledge digital system over blockchain, aplicația oferă fiecărei persoane capacitatea de a stabili cu cine anume dorește să împărtășească informațiile personale și care anume dintre acestea.

REGISTRELE CU TITLURI DE PROPRIETATE

Tehnologia blockchain permite crearea unor registre publice de stocare a documentelor cum ar fi acte de proprietate, certificate de toate tipurile, diplome etc. – acte foarte susceptibile de a fi falsificate sau furate –, realizând acest lucru într-un mod perfect sigur și cu o eficiență a costurilor și managementului mult mai mare decât acum.
Guvernul din Honduras a făcut deja primii pași pentru o astfel de stocare de documente individuale, urmat de guvernele din Georgia și Suedia.

BURSELE DE VALORI

Un uriaș potențial al tehnologiei se constată în schimburile de valori între două persoane. Când se execută fără intermediari (bănci, auditori etc), acest schimb are loc aproape instantaneu, față de perioadă de câteva zile de confirmare a tranzacției, cum se întâmplă acum.
Multe dintre Bursele de Valori lucrează la sisteme prototip bazate pe tehnologia blockchain pentru serviciile pe care le oferă acum – Australian Securities Exchange, Deutsche Börse sau Japan Exchange Group.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre industri de IT & Outsourcing din România și nu numai, click aici. 

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.