Publicația industriei TECH regionale

Tehnologia blockchain și datele personale

O soluție ca informațiile privind identitatea să rămână sub controlul tău

Tudor Colț, Director de vânzări, Comservice Company
 
La începutul anului 2018, Microsoft și-a anunțat planurile de a utiliza tehnologia blockchain ca fundație pentru stocarea și prelucrarea datelor de identitate digitală.

O colaborare între off-chain și blockchain

În urma unei colaborări cu Fundația pentru Identitate Descentralizată (DIF), Microsoft și-a dezvăluit planurile de a se baza pe tehnologia blockchain pentru a rezolva unele dintre provocările cu care ne confruntăm atunci când avem de gestionat, în mediul digital, identitățile și datele personale.
Microsoft își dorește îmbunătățirea vieții private și a securității mondiale, atât pe plan fizic și digital. „Credem că este indispensabil ca indivizii să dețină și să controleze toate elementele identității lor digitale”, a declarat compania într-un post de blog. „Mai degrabă decât să acorde un accept global aplicațiilor și nenumăratelor servicii și datele lor de identitate să se răspândească la un număr necontrolat de furnizori, indivizii au nevoie de un hub digital securizat și criptat în care își pot stoca datele de identitate și să poată controla cu ușurință accesul la acestea”.
În acest scop, compania dezvoltă o soluție bazată pe tehnologia off-chain, care îi va permite să proceseze volume masive de date de identitate fără a congestiona rețeaua blockchain.
În timp ce compania încă are de dezvoltat un prototip funcțional, a făcut publice câteva rezultate din cercetarea sa în parteneriat cu DIF.
În plus față de implementările uzuale în cripto-monede, gigantul din Redmond conchide că tehnologia blockchain este potrivită pentru o serie de alte aplicații.
O abordare cheie este că – în loc să se bazeze pe servicii și soluții de la terți – blockchainul se poate dovedi un instrument puternic în redarea controlului în mâinile clientului, precum și în stocarea sigură a datelor cu caracter personal.
Cu trendul curent de furt de date și de identitate online, utilizatorii au nevoie de o modalitate facilă și sigură de a-și dovedi identitatea.

Ce servicii noi sunt propuse

O temere personală este faptul că reinstaurarea controlului datelor în mâinile indivizilor s-ar putea realiza prin preluarea controlului de către o singură entitate, Microsoft, care ar putea deveni, intenționat sau nu, cea mai puternică entitate la nivel mondial. Dar aceasta este doar o temere personală.

Compania a propus mai multe servicii noi:

  • Identificatori descentralizați (DID): o specificație W3C care definește un format comun de document pentru descrierea stării unui identificator descentralizat;
  • Hub-uri de identitate: o magazie de identitate criptată cu rol de releu de mesaje;
  • Universal DID Resolver: un server care rezolvă DID-urile în blocuri;
  • Certificatele verificabile: o specificație W3C care definește un format de document pentru codificarea atestărilor DID.

„După examinarea sistemelor de stocare descentralizate, a protocoalelor de consens, a blocurilor și a diverselor standarde emergente, considerăm că tehnologia și protocoalele de blocare sunt foarte potrivite pentru a permite identificatorilor descentralizați (DID) să lucreze în folosul utilizatorilor”, scrie compania.
Aceste tehnologii pot permite dezvoltatorilor să obțină acces la un set mai precis de atestări, reducând în același timp riscurile legale și de conformitate (cum ar fi GDPR) prelucrând astfel de infor­mații în loc să le controleze în numele utilizatorului.
Aplicațiile pentru identitate descentra­lizată pot fi ușor concepute să se plieze pe deja existenta aplicație Microsoft Authenticator, deja utilizată de milioane de utilizatori.
Cu consimțământul acestora, Microsoft Authenticator ar putea acționa ca agent al utilizatorului pentru a gestiona datele de identitate și pentru a semna atestări. În acest design, numai ID-ul este înrădăcinat în blockchain, restul datelor de identitate fiind stocate într-un magazin de date criptat în afara lanțului pe care utilizatorul are controlul deplin.

Avertismentul lui Bill Gates

Cumva paralel cu acest subiect – dar legături există în mod cert – tot la începutul acestui an, Bill Gates recomanda companiilor din Silicon Valley să fie atente și să nu devină un nou Microsoft, făcând referire la numeroasele procese anti-trust din anii ’90.
Recomandările continuă cu privire la faptul că sus-numitele companii nu trebuie ca, prin activitățile lor, să „încurce” agențiile guvernamentale și, se poate înțelege printre rânduri, că nici nu trebuie să ofere o umbrelă complet protectoare utilizatorilor. „Companiile de tehnologie trebuie să fie atente și să ia în considerare faptul că strategia proprie nu este mai importantă decât punctul de vedere al guvernului”.
Revenind mai aproape, în Europa, trebuie menționat și faptul că brațul executiv al Europei, Comisia Europeană, are pentru următorii 2 ani un buget de 340 milioane euro pentru finanțarea de tehnologii blockchain.
Comisia subliniază faptul că în România sunt înscrise doar 0,8% din proiectele europene, 65 din totalul de 8.200 proiecte.
Comparativ, Statele Unite ale Americii au în lucru 9.500 proiecte de blockchain.
Cu alte cuvinte, aș spune că este loc suficient pe piață românească pentru astfel de proiecte, mai ales că suntem cunoscuți pentru școala bună și mâna de lucru relativ ieftină de programare.
Dacă vrei să afli mai multe despre blockchain, click aici. 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare