Publicația industriei TECH regionale

Ce poate învăța imediat Iașul din lecțiile Clujului

Când vine vorba de outsourcing, Iașului i s-a spus la un moment dat „ultima redută” necucerită de extinderea outsourcing și a serviciilor de business. Se întâmpla în 2014 când tot mai mulți jucători din industria de outsourcing/business services își direcționau strategiile de extindere către Iași.
Astfel orașul a intrat pe bună dreptate într-un soi de efervescență, s-au creat locuri de muncă, au fost atrase resurse din localități limitrofe, s-a investit în real estate, s-au creat portofolii de carieră, s-au dezvoltat toate celelalte servicii conexe deservirii industriei outsourcing/business services locale.
Numai că iată, suntem în 2016 – pe firmament au aparut alte „redute” din Tier 2, Tier 3 cucerite și ele iar realitatea ne învață că e greu să te menții vedetă pe harta outsourcing-ului în general căci in- vestitorii știu sa pună rapid si atent degetul pe hartă, uneori în alte zone geografice, alteori ceva mai aproape.

Personal am un déjà vu: anul 2006!

Iașul e încă dezirabil, e încă ofertant pentru investitori, există acolo un efort cumulat al mai multor forțe ce își doresc ca acest oraș să crească în aceasta direcție – așa au apărut parteneriate interesante, școli informale de IT, clustere IT – o efervescență menită să-i dea Iașului ceea ce i-a lipsit în intervalul 2006 – 2013 – vizibilitate asupra competențelor resurselor sale, informație accesibilă, voința de a construi strategic în această direcție!
Personal am un deja vu: 2006, momentul critic in care marii jucători din outsourcing și business services se sufocau în bătălia ofertelor din București și au început sa migreze în Tier 2 alegând Cluj Napoca.
Ce putem învăța din lecțiile Clujului, ce s-a lăsat descoperit, exploatat la maximum din punct de vedere resurse și acum susține cu greu, secatuit de resurse, nevoia de creștere?
1. Parteneriatul local între industrie, educație, real estate, administrația publică locală și asociații cheie de pro- fil este important în gestionarea pe termen lung a creșterii.
2. Bătălia ofertelor rezolvă pe termen scurt nevoia jucătorului, însă scufundă industria locală de aceea sunt un su- porter al investiției pe termen lung în pepiniere de talente locale vs. head- hunting agresiv printre resursele competiției locale.
3. Educația continuă a leaderilor implicați în industria de outsourcing/business services locală în sensul creșterii abilitătilor lor de a atrage business in Iași din interiorul organizațiilor lor, creșterea nivelului de coeziune dintre liderii industriei locale cu scopul sprijinirii dezvoltării acesteia pe termen lung.
4. Ce a funcționat și ce nu a funcționat la Cluj cînd vine vorba de gestionarea creșterii rapide? E un subiect de stu- diat pentru școlile locale de IT, pentru comunitățile de business services locale.

Peste cinci ani să nu ne uităm la Iași ca la un oraș secătuit

Când vine vorba de menținerea atractivității unui oraș ca destinație de outsourcing vorbim în primul rând de coeziunea unor forțe ce trebuie să învețe să lucreze bine impreună: jucătorii locali, real estate, educație, administrație publică locală. Haideți să nu reinventăm roata, să învățam din erorile precedente ale altor orașe din Tier 2 și aici nu m-aș uita numai la Cluj, mi-aș extinde sfera de căutare/învățare si catre alte orașe Tier 2 din Polonia și Cehia – astfel încât peste 5 ani să nu ne uităm la Iași ca la un oraș ce s-a lăsat descoperit, exploatat la maximum din punct de vedere resurse și acum susține cu greu, secătuit de resurse, nevoia de creștere.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Peste 50 de nominalizări la PIN AWARDS 2024!

Multe companii au nominalizat în echipă. În total, au fost 98 de nominalizări, iar pe lista finală au ajuns 40 de companii, persoane și inițiative înscrise care vor fi publicate pe site-ul galei PIN awards: www.pinawards.ro