Publicația industriei TECH regionale

BlooDoChallenge, carnetul digital de donator de sânge

Ce este BlooDoChallege?

BlooDoChallenge este o platformă dedicată donării de sânge, lansată în anul 2020 la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, alăturându-se până în prezent 31 de centre de transfuzie sanguină din țară: Zalău, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași, Bistrița-Năsăud, Baia Mare, Covasna, Bacău, Satu Mare, Botoșani, Bârlad, Sibiu, Piatra Neamț, Giurgiu, Teleorman, Timișoara, Arad, Argeș, Olt, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Călărași, Brașov, Galați, Ploiești, București, Deva, Hunedoara, Petroșani, Buzău. Ziua Internațională a Donatorului de Sânge de anul acesta, 14 iunie, a adus și prima extindere internațională a platformei în Republica Moldova. În spatele acestui proiect se află o echipă tânără și entuziastă de voluntari, o echipă diversă din care fac parte atât studenți, cât și profesioniști din industria IT. E un proiect dezvoltat în strânsă colaborare cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională și Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). BlooDoChallenge e carnetul de donator de sânge digital, ce facilitează legătura dintre donatorii de sânge și centrele de transfuzie sanguină.

Cum funcționează?

Aplicația pune la dispoziția donatorilor o serie de funcționalități pentru eficientizarea procesului de donare și crearea unei experiențe a donării de sânge cât mai plăcută:

 • Ești informat cu privire la condițiile de donare pentru a dona pregătit
 • Te afli într-o legătură directă și permanentă cu nevoia curentă de sânge și totodată cu campaniile de donare de sânge desfășurate la centrul de transfuzie sanguină din județul tău. 
 • Pentru a evita așteptarea la coadă te poți programa rapid și ușor
 • Primești puncte în aplicație pentru fiecare donare înregistrată la centrul de transfuzie
 • Punctele acumulate te ajută să accesezi ofertele puse la dispoziție de către partenerii care s-au alăturat aplicației pentru a încuraja actul donării
 • Beneficiezi de un istoric personal al donărilor efectuate
 • Aplicația îți amintește când poți dona din nou
 • Primești după efectuarea analizelor unității de sânge donate, o notificare cu statusul donării efectuate (functionalitate disponibilă doar în unele centre de transfuzie sanguină)
 • Îți inviți prietenii să doneze, iar dacă acceptă provocarea ta și donează ești răsplătit cu puncte

Implicarea întregii comunității

Inițiativa BlooDoChallenge reunește mai mulți actori din comunitate care desfășoară inițiative în zona donării de sânge. Credem că prin implicarea întregii comunități putem să mișcăm lucrurile și să creștem gradul de conștientizare a nevoii de sânge la nivel național pentru a depăși acel prag de nici 2% din români care donează sânge. Acești actori sunt: partenerii, organizațiile și companiile care desfășoară campanii de donare de sange și sponsorii. În donarea de sânge te poți implica, avem noi o vorbă: “chiar și fără înțepături”, asta în cazul în care nu poți să donezi, bineînțeles.

Partenerii

Partenerii sunt cei care încurajează actul donării prin diverse reduceri, discount-uri puse la dispoziție în aplicație donatorilor, pe care aceștia le pot accesa cu punctele acumulate în urma donării. Până în prezent, s-au alăturat în platformă peste 60 astfel de parteneri foarte diverși: restaurante, cafenele, săli de sport, cabinete de stomatologie, magazine care își doresc să sprijine donarea de sânge. Printre aceștia se numără: Foodpanda, Captain Bean Oradea, Restaurant Alexo Târgoviște, SPOT App, Plăcintescu Oradea. În continuare sunt bineveniți în această inițiativă toți cei care își doresc să contribuie la donarea de sange în calitate de partener. (mail la [email protected])

Organizații și companii

Organizațiile și companiile au posibilitatea de a-și face cunoscute campaniile și inițiativele desfășurate alăturându-se în aplicație. Printre cele care s-au alăturat deja se numără: Iullius Iași, Donează sânge, fii erou!, ACAS Timișoara,  Academia Mămicilor din Timișoara, Rotary Iași Curtea Domnească, OSB Timișoara, Atos România, RO100 Baia Mare. Rotary Iasi Curtea Domnească a desfășurat prima ediție a campaniei Pădurea eroilor, cu un concept deobsebit. Pentru fiecare erou care a donat sânge în perioada 24 februarie – 4 martie 2022 s-a plantat câte un copac, creând primul astfel de “monument natural” din România, o pădure a eroilor.

De curând în platformă și donarea de celule stem

În luna aprilie a acestui an s-a lansat în aplicație modulul Registru Celule Stem în colaborare cu RNDVCSH disponibil la toate cele 44 de centre de transfuzie sanguină din România. Celulele stem joacă un rol foarte important în tratarea bolilor de sânge, iar șansa ca 2 persoane să fie compatibile este de 1 la 500.000. În România sunt înscriși în registru ~83.000 de persoane, astfel, nevoia de potențiali donatori voluntari este foarte mare, șansa crescând cu fiecare înscriere.

Te poți implica în lupta pentru salvarea unei vieți urmând următorii pași:

 • Te înscrii in RNDVCSH (fie prin cerere online, fie fizic la unul din centrele de transfuzie unde e posibil acest lucru )
 • Accepți să faci un test de verificare a compatibilității (în caz ca ești găsit compatibil)
 • Accepți să donezi celule stem hematopoietice și să fii șansa la viață pentru o persoana ce suferă de cancer de sange

Dacă ești deja înscris în registru sau dacă tocmai te-ai hotărât că ar fi o idee bună să devii potențial donator de celule stem hematopoietice, intră în aplicația BlooDoChallenge, urmează pașii iar apoi confirmă-ți înregistrarea pentru a-ți câștiga punctele binemeritate.

Impact

Comunitatea strânsă până în prezent în jurul acestei platforme reunește, 1500+ utilizatori activi zilnici , 3500+ donari lunare efectuate, 60+ parteneri, 10+ organizații, 90+ campanii de donare. Printre cele mai recente distincții obținute de către această inițiativă se numără: nominalizarea și calificarea în finală în cadrul Gala ANIS la categoria StartUp Of The Year 2022 și 2021 și în cadrul World Summit Award 2021.  

De ce să donezi?

Actul donării de sânge are puterea de a salva vieți omenești, aducând în același timp beneficii asupra stării de sănătate a donatorului. Nevoia de sânge este una permanentă și apare în situații precum: tratarea bolnavilor de cancer, intervenții chirurgicale, transplante, etc. Cu un procent de sub ~2%, România ocupă ultimele locuri în ceea ce privește numărul de donatori de sânge în clasamentul european.

Câteva dintre criteriile generale de eligibilitate pentru donarea de sânge sunt:

 • Cetățenie română sau aparținând Uniunii Europene cu domiciliul în România
 • Stare generală de sănătate bună
 • Vârsta cuprinsă între 18-60 ani
 • Greutatea peste 50 kg
 • Puls regulat, 60-100 bătăi/min
 • Tensiunea arterială sistolică între 100 si 180 mmHg

Așadar, te asteptăm să descarci aplicația și să te alături în clubul donatorilor de sânge și celule stem hematopoietice pentru ca: Viața e în sângele tău, dă mai departe!

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

Echipa care va inova chirurgia câștigă Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp a avut loc între 14-16 iunie în orașul Măgurele, la Conacul Oteteleșanu. A reunit peste 100 de participanți dornici să inoveze și să creeze afaceri și proiecte revoluționare în sectorul tehnologiei. Scopul principal al Laser Valley Innovation Bootcamp este de a facilita colaborarea între cercetătorii din Institutele Naționale de Cercetare – Dezvoltare, antreprenori și studenți, pentru a genera noi proiecte cu potențial inovator sau pentru a avansa inițiative existente.

Laser Valley Innovation Bootcamp

Laser Valley Innovation Bootcamp revine pe 14 iunie. Peste 100 de participanți, așteptați la evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie

aser Valley Innovation Bootcamp revine în orașul Măgurele pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie aduce împreună cercetători, antreprenori și studenți pasionați de inovație și tehnologie. Peste 100 de participanți sunt așteptați în cadrul Laser Valley Innovation Bootcamp. Evenimentul se va desfășura între 14 – 16 iunie la Conacul Oteteleșanu și Biblioteca Națională de Fizică din Măgurele (Ilfov).