Publicația industriei TECH regionale

O nouă serie de programe gratuite de educație tehnologică pentru transformarea digitală a instituțiilor publice din România, derulată de Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice

cyber-sec-pinmagazine
  • ANDIP este o inițiativă a mediului privat, care sprijină procesul de transformare digitală a instituțiilor publice din România prin derularea unor programe de educație și prin oferirea de consultanță gratuită.
  • În săptămâna 20-24 noiembrie 2023, ANDIP a organizat, în regim gratuit, un nou curs de securitate cibernetică pentru responsabilii IT din diverse instituții publice.

Coagulată la finele anului 2021, Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) este o inițiativă a mediului privat, care își propune să sprijine accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România. Inițiativa este susținută de instituții și organizații prestigioase, dintre care enumerăm Școala Informală de IT, Digital Stack, Banca Comercială Română, Cluj IT Cluster, InnovX-BCR, DIH4Society, Fab Lab Iași, Arxia, HyperMedia sau ECOTIC.
Programul de sprijin dedicat instituțiilor publice, inițiat de ANDIP, vizează accelerarea digitalizării prin apel la trei mari căi de acțiune:

  • Educație tehnologică;
  • Consultanță în IT & Software și integrare de procese;
  • Acces la finanțări instituționale (nerambursabile și / sau rambursabile), care să permită efectuarea achizițiilor necesare digitalizării. În perioada 20-24 noiembrie 2023, ANDIP a organizat două noi cursuri interactive (online), pe teme de cybersecurity, mai exact: „Securitatea sistemelor informatice” și „Reglementări legislative cu incidență asupra politicilor de cybersecurity”. Cursurile (cu participare gratuită) au fost dedicate instituțiilor publice preocupate să își digitalizeze, într-un regim accelerat, activitatea.

„Ne-am bucurat că am putut sprijini inițiativa ANDIP și în această toamnă, iar creșterea conștientizării amenințărilor cibernetice și cursurile de cybersecurity sunt mai necesare ca oricând. Considerăm că avem nevoie de proiecte de securitate cibernetică derulate la scară largă, ținând cont de faptul că amenințările cibernetice au crescut exponențial și observăm nu doar o creștere a frecvenței, ci o diversificare a modului de operare și a complexității acestora. Ultimii ani au fost esențiali pentru modernizarea și transformarea digitală în toate sectoarele de activitate, iar securitatea infrastructurii și a aplicațiilor digitale este o prioritate pentru noi toți. De altfel, securitatea echipamentelor și sistemelor de operare din sistemul public reprezintă o componentă cheie de securitate colectivă.”, afirma Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare BCR.

La cursurile lunii noiembrie 2023 au participat 22 de reprezentanți din 7 instituții publice diverse, arondate unui număr de peste 7 județe ale țării. Dintre instituțiile prezente menționăm: AFIR, Societatea Română de Radiodifuziune, CAS, consilii județene și primării. Cursurile ANDIP din această toamnă au constituit o nouă ocazie de a întări concluzia mai vechilor interacțiuni pe care alianța le-a avut cu multiple instituții publice, și anume aceea că nevoia de alfabetizare privitoare la digitalizare este stringentă în instituțiile publice, care sunt din ce în ce mai expuse amenințărilor cibernetice.

„Implicarea deosebită a participanților și dorința sinceră a acestora de a dobândi cunoștințe și practici de ultimă oră din sfera securizării sistemelor informatice ne face să credem că și de această dată obiectivele Alianței Naționale pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice au fost atinse cu succes.”, declară Carmen Ciulacu, Managing partner Digital Stack.

Plecând de la rezultatele multiplelor interacțiuni și acțiuni de sprijin pe care ANDIP le-a inițiat pe parcursul anului în curs, partenerii alianței își propun să activeze în anul 2024 alte noi pârghii de acțiune utile în sprijinirea instituțiilor publice din România dornice să își accelereze procesele proprii de digitalizare. Într un astfel de context, s-au demarat deja discuții cu reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, astfel încât, în prima parte a anului viitor, prin intermediul societății HyperMedia (membră a Alianței Naționale Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice) instituția publică clujeană menționată să poată beneficia (gratuit) de o aplicație modernă de e-learning, extrem de utilă în programele interne de pregătire profesională a angajaților instituției.
„Ne bucurăm că putem contribui într-un mod concret la digitalizarea proceselor din cadrul unei instituții de prestigiu precum este Consiliul Județean Cluj. Susținem eforturile echipei CJC în tranziția către mediul digital prin facilitarea unei platforme e-learning care, la rândul ei, vine cu o serie de beneficii: de la eficientizarea proceselor interne, la accesibilitate sporită, sustenabilitate, flexibilitate și multe altele. Avem convingerea că este nevoie de o implicare activă a mediului IT in sectorul public pentru a susține și îmbunătăți constant serviciile ce vin ulterior către comunitate.” a declarat Cosmin Porumb, CEO HyperMedia.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

Echipa care va inova chirurgia câștigă Laser Valley Innovation Bootcamp 2024

A doua ediție a Laser Valley Innovation Bootcamp a avut loc între 14-16 iunie în orașul Măgurele, la Conacul Oteteleșanu. A reunit peste 100 de participanți dornici să inoveze și să creeze afaceri și proiecte revoluționare în sectorul tehnologiei. Scopul principal al Laser Valley Innovation Bootcamp este de a facilita colaborarea între cercetătorii din Institutele Naționale de Cercetare – Dezvoltare, antreprenori și studenți, pentru a genera noi proiecte cu potențial inovator sau pentru a avansa inițiative existente.

Laser Valley Innovation Bootcamp

Laser Valley Innovation Bootcamp revine pe 14 iunie. Peste 100 de participanți, așteptați la evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie

aser Valley Innovation Bootcamp revine în orașul Măgurele pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul dedicat cercetării, inovării și formării de business-uri în tehnologie aduce împreună cercetători, antreprenori și studenți pasionați de inovație și tehnologie. Peste 100 de participanți sunt așteptați în cadrul Laser Valley Innovation Bootcamp. Evenimentul se va desfășura între 14 – 16 iunie la Conacul Oteteleșanu și Biblioteca Națională de Fizică din Măgurele (Ilfov).