Publicația industriei TECH regionale

Reîncep înscrierile pentru Bursele Rotary ACADEMICA

Burse Rotary pinmagazine

Pentru al șaselea an consecutiv, studenții care fac dovada excelenței academice și a unei înalte motivații pentru studiu, dar care au o situație financiară modestă, sunt susținuți cu burse de către Clubul Rotary Iași Curtea Domnească.

Clubul Rotary Iași Curtea Domnească demarează o nouă sesiune de înscrieri pentru programul de burse Rotary ACADEMICA. Anul acesta, 15 tineri cu rezultate excepționale la învățătură, dar cu o situație financiară dificilă, vor primi sprijin financiar din partea Clubului Rotary Iași Curtea Domnească.

Programul Bursele Rotary ACADEMICA se adresează studenților în anul 1 și 2 de facultate, care urmează cursurile de licență ale unei universități de stat din Iași. Valoarea sprijinului financiar este de 10.000 de lei, banii urmând să fie oferiți lunar pe parcursul întregului an universitar. Condițiile de admitere presupun ca studentul candidat să facă dovada unor rezultate școlare foarte bune, dar și a situației financiare modeste. De asemenea, candidații trebuie să pregătească o scrisoare de motivație sau un eseu auto-evaluativ, ilustrativ pentru motivele care stau la baza solicitării acestei burse.

Candidații care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor participa, în etapa finală de selecție, la un interviu cu echipa de implementare a proiectului.

„Programul Bursele Rotary ACADEMICA intră în cel de-al șaselea an de implementare și ne bucurăm să asigurăm continuitate unui program pe care clubul nostru l-a construit de la zero, având la bază valorile rotariene: excelența, implicarea și responsabilitatea. Suntem mândri să susținem tineri excepționali, pe care vrem să îi sprijinim să își atingă potențialul extraordinar de care dau dovadă. Programul este unul complex, combinând o componentă financiară cu una de mentorat, și credem că poate fi multiplicat în fiecare centru universitar din țară cu ajutorul Cluburilor Rotary și a comunităților în care acestea își desfășoară activitatea”, declară Adriana Maria ROBU, președinte al Clubului Rotary Iași Curtea Domnească, în mandatul 2023 – 2024.

Până în prezent, în cei cinci ani de derulare (între anii 2018 și 2023), pentru acest program a fost alocat un buget total de 150.000 de euro, fiind acordate 75 de burse.

„Intrăm în cel de-al șaselea an de implementare al programului Bursele Rotary ACADEMICA cu convingerea că vom descoperi din nou tineri cu potențial academic și valori umane apropiate de spiritul rotarian. Prin acest proiect, vrem să demonstrăm că barierele financiare nu trebuie să fie piedici în calea educației. Tinerii selectați până acum au fost o reală sursă de inspirație și pentru noi, dovadă că investiția noastră nu este doar în viitorul lor, ci și al nostru, al tuturor.”, spune Liviu-George MAHA, coordonatorul programului Bursele Rotary ACADEMICA.  

Programul Bursele Rotary ACADEMICA se desfășoară prin colaborarea dintre Rotary Club Iași Curtea Domnească și:

Parteneri din mediul universitar ieșean:

– Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

– Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

– Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

– Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași

– Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași


Parteneri din mediul preuniversitar ieșean:

– Inspectoratul Școlar Județean Iași

Partenerii din mișcarea rotariană din Iași:

– Rotary Club Iași

– Rotary Club Iași 2000

– Rotary Club Iași Copou

– Rotary Club Iași Junimea

În ce constă bursa?

Bursa lunară oferită fiecărui beneficiar va fi de 1.000 de lei și va putea acoperi, timp de 10 luni, cheltuielile legate de cazarea la cămin, masa la cantină, cărțile sau manualele necesare în procesul de învățământ, taberele de studiu etc.
De asemenea, bursierii vor beneficia și de un Program de mentorat, pentru fiecare student fiind desemnată o echipă formată din câte un membru Rotary și unul Rotaract, care își vor asuma responsabilitatea îndrumării și sprijinirii studentului, atât în activitatea școlară, cât și în cea extrașcolară, pe toată perioada în care acesta este beneficiar al programului Bursele Rotary Academica.

Dosarul de selecție

Candidații interesați de admiterea în acest program trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă:

– Cererea de înscriere (informală).

– Un eseu de 2 – 3 pagini, în care să se creioneze personalitatea aplicantului, cine este el și dacă se potrivește cu cerințele programului. Se vor descrie abilitățile personale, valorile, principiile după care se ghidează în viață, aspecte legate de activitățile extrașcolare, implicarea în diferite proiecte, planuri de viitor, de ce a ales o anumită facultate, atitudine civică etc.

– O recomandare din partea unei persoane reprezentative (din comunitate – învățător, profesor, preot – sau coordonator/mentor cu care a lucrat într-un proiect etc.), precum și datele de contact ale acesteia (adresa de email și un număr de telefon), pentru a o putea contacta ulterior.

– Foaia matricolă aferentă studiilor liceale și/sau copie după diploma de bacalaureat (din care să rezulte situația școlară din perioada liceului, precum și notele obținute la bacalaureat, acolo unde este cazul) și/sau documente (de exemplu, situația școlară) care să ateste media generală anuală a anului universitar anterior (pentru studenții în anul al II-lea, inclusiv pentru cei care au fost bursieri în anul precedent).

– Adeverință(e) din care să rezulte veniturile familiei.

Candidații interesați pentru a aplica în cadrul acestui program vor trimite dosarul completând formularul de la adresa: https://rotaryiasicurteadomneasca.ro/inscriere/

Termenul limită de depunere a dosarului este 23 octombrie 2023. 

Bursele Rotary Academica în cifre

Valoarea sprijinului financiar: 10.000 lei / an / student

Număr burse acordate: 75 

Buget total proiect (2018 – 2023): 150.000 euro

5 universități implicate

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Peste 50 de nominalizări la PIN AWARDS 2024!

Multe companii au nominalizat în echipă. În total, au fost 98 de nominalizări, iar pe lista finală au ajuns 40 de companii, persoane și inițiative înscrise care vor fi publicate pe site-ul galei PIN awards: www.pinawards.ro