Dragi cititori,
În rândurile următoare vă propun un argument pentru învățare.
Un alt fel de învățare.
O învățare prin participarea activă într-un grup de colegi profesioniști.
De ce?
Așa cum orice om judecă în fața unei decizii de participare într-un grup, ne închipuim că și voi vă veți întreba:
- “Prin ce se distinge experiența de la Agile Coach Camp Romania și cum mă ajută să cresc profesional?”
La Coach Camp Romania propunem audienței o abordare complet diferită față de a unei conferințe obișnuite.
Locul – este de obicei în mijlocul naturii, departe de agitația orașului, ales voit într-o zonă retrasă și greu accesibilă, care oferă totuși tot comfortul necesar.
Subiectele – deși de fiecare dată sunt extrem de interesante, ele nu sunt niciodată știute sau anunțate dinainte. Le vom descoperi pe loc.
Speakerii – sunt parte din eveniment, de fapt oricare din participanți poate deveni speaker dacă dorește acest lucru.
Ghid practic de navigare într-o ne-conferință (unconference)
Ce este o ne-conferință?
====================
Termenul românesc nu e oficial, e o traducere personală din englezescul “unconference”.
Conform Wikipedia:
“O ne-conferință este o întâlnire pe care participanții o realizează, o co-crează. Temenul de ne-conferință a fost aplicat la o largă varietate de întâlniri care evită aspectele ierarhice ale unei conferințe cum ar fi prezentări sponsorizate și organizare de tip top-down”.
Ne-conferințele folosesc un format numit “Open Space Technology” inventat de Harrison Owen. Mai multe despre formatul Open Space Technology în articolul nostru precedent din PIN Magazine: https://pinmagazine.ro/agile-coach-camp/
După aceste clarificări veți spune probabil:
- “Ok, m-am decis să vin. Dar cum fac să am cel mai eficient rezultat?”
Ei bine, aici va fi puțin mai dificil decât la o experiență clasică.
Pentru că la un eveniment de tipul ne-conferință, o mare parte din responsabilitate se transferă participanților.
Vei fi responsabil să-ți alegi din cele 4-5 sesiuni paralele ceea ce consideri că ți se potrivește. Ești liber să experimentezi, să mergi într-un grup și dacă simți că nu mai primești sau nu mai poți da valoare, poți pleca și alege un alt grup. Este “Legea mobilității” și este esențială în economia unor astfel de evenimente.
Iată mai jos un ghid practic ne-exhaustiv de navigare a unei ne-conferințe:
Pasul 1: Sparge bariera emoțională: Cine sunt eu?
=====================================
De multe ori la conferințe avem de luptat cu propriul eu, mai precis cu “sindromul impostorului” – un glas interior parcă vă spune: iată ce de lume pricepută și încrezătoare în propriile forțe. Cine sunt eu?
Dar la o ne-conferință? La ACC Romania începem întotdeauna cu această întrebare: Cine sunt eu și cu ce pot contribui la acest eveniment?
La înscriere cerem fiecărui participant să completeze o așa-numită “Foaie de prezentare”, în care spune câteva cuvinte despre el sau ea, ce așteptări are și cu ce dorește să contribuie. Completarea informațiilor e o condiție de a fi admiși în lista de participanți.
La locație, prima seară a evenimentului este dedicată unei întrebări similare:
Cine sunt eu și care sunt așteptările mele de la acest eveniment?
Această etapă aduce:
Pasul 2: Fă un pas înainte! Propune un subiect!
===================================
Avem o foaie cu voluntari iar cine dorește poate face parte din echipa de moderatori. Punem accent pe învățare, și invităm persoane mai puțin familiarizate cu facilitarea de grupuri mari să facă pereche cu cei experimentați.
Dar cel mai important aspect este ideea de “MARKETPLACE”, adică cam ca la piață.
A doua zi a evenimentului creăm agenda. Pe loc.
Oricine poate prezenta un subiect. Dar este esențial CUM își face reclamă în acele 45 de secunde pe care le are la dispoziție. Poate este ceva inedit și oamenii vor participa din curiozitate, sau poate este ceva clasic, minuțios pregătit, și oamenii vor participa din încrederea în speaker.
Oricare ar fi cazul, fii conștient că audiența nu este garantată și totuși oamenii care simt să fie prezenți vor fi acolo “Whoever comes is the right people” (Oamenii care vin sunt cei care trebuiau/erau meniți să fie prezenți) spune unul din principiile Open Space-ului.
Pasul 3: Savurează momentul!
======================
A venit ora. E sesiunea ta, savurează momentul. Ține minte, chiar dacă nu ești expertul, oamenii care vor veni vor fi disponibili să te ajute să-ți cauți soluții la problema ta.
Indiferent dacă va veni 1 persoană, 5 sau 10, fii pregătit să fii o gazdă bună, ia notițe și reflectă cât poți de bine conversația pe flipchart. “Galeria” de foi de flipchart este un element definitoriu al unei ne-conferințe, sunt înregistrările conversațiilor puse la dispoziția tuturor participanților, mai ales a celor care nu au avut ocazia să fie prezenți la sesiunea ta.
Amintiri de la Coach Camp Romania
Vă prezint în continuare o scurtă colecție de anecdote întâmplate de-a lungul anilor la Agile Coach Camp Romania.
- La prima ediție am avut un participant care a demonstrat o soluție de udat plantele cu Arduino.
- La câteva ediții am avut sesiuni propuse de copii (Un debate despre importanța social media în viața adolescenților, Un curs de improvizație prin desen, O poveste creată ad-hoc pornind de la “Păstrăvul Vasile”)
- În 2022 un participant a propus o sesiune de auto-apărare pentru copii cu Krav-maga pe care a fost nevoit să o reia a doua zi pentru adulți.
- Tot în 2022 am experimentat traseul senzorial de la Albota, cu diverse suprafețe de la nisip, lemn la pietre.
- În 2023 am fost vizitați nocturn de ursul care era “abonat” al pensiunii din Sinaia unde am ținut evenimentul. De aceea i-am spus “2023-The Bear Edition”.
- Deschiderea zilei de sâmbătă am făcut-o de-a lungul anilor în diverse moduri creative folosind piese originale de teatru scrise special pentru eveniment și costume.
Ce am învățat de-a lungul timpului de la ne-conferințe
- Cel mai mare obstacol în calea învățării este frica de experimentare (frica de ridicol).
- Cea mai mare satisfacție am avut-o când am propus sesiuni în tandem cu cineva.
- Cel mai bun mod de a intra în spiritul evenimentului a fost să mă ofer voluntar.
- Legăturile pe care le creezi la o ne-conferință sunt mai profunde și rămân o mai lungă perioadă de timp.
- Grupul creat “trăiește” și după eveniment – am pus deseori întrebări pe grupul de slack și am primit răspuns aproape instantaneu de la colegii din toată lumea.
Gânduri finale
Anul acesta vom aniversa 8 ani de la prima ne-conferință Agile Coach Camp în România.
O parte din participanți au fost prezenți de la prima ediție, practic “au crescut” cu evenimentul.
Mare parte din sesiuni vor fi pregătite din timp, chiar dacă vor fi experimentale. Modul în care pregătești și execuți un experiment are o influență importantă asupra succesului acestuia.
Diversitatea participanților sper să aducă și de data aceasta o varietate mare a topicurilor
Învățarea experențială sper să fie din nou în centrul atenției și mai presus de toate, jocul – instrumentul suprem al devenirii noastre ca om.