Publicația industriei TECH regionale

Agile Coach Camp România: o “coliziune de idei” într-un loc minunat 

Când am început în 2016, asta speram: un eveniment care creează o comunitate ce se întâlnește în fiecare an pentru a reaprinde focul pasiunii lor pentru Agile. 

De șapte ani, cu o întrerupere în anul pandemic 2020, în comunitatea Agile Coach Camp România ne vedem o dată pe an la munte pentru trei zile: vineri, sâmbătă și duminică. 

Dar ce este Agile Coach Camp? 

Totul a început cu o idee năstrușnică pe care am avut-o în timpul unui eveniment din Germania în anul 2015: dar dacă am avea și noi în România o întâlnire în care cei pasionați de Agile să ne vedem într-un loc îndepărtat de oraș unde natura să ne inspire?  Evenimentul să fie “Open Space”, unde participanții de fapt sunt și speakerii. Unde nu există diferențe între “noi” și “ei” iar organizatorii sunt voluntari.  Îmi amintesc conversațiile cu Adi Bolboacă, coach cu experiență în evenimente, căruia i-am povestit ideea mea și sfaturile înțelepte pe care le-am primit de la început. Viziunea mea a fost să pun pe harta internațională un eveniment de tipul “Coach Camp” de calitate, inspirat de cele din Germania, Spania, Canada. Am profitat de prezența mea la Rückersbach, în Germania, să mă inspir și să discut cu organizatorii. Acolo am decis să ies din zona de comfort și să contribui la eveniment, la început cu lucruri mici legate de organizare, apoi cu moderarea, “găzduirea” unei întregi zile de Open Space.  Am învățat prin experimentare, iar acest model l-am propus apoi tuturor celor care au venit la Agile Coach Camp România. 

Spuneam: Care este cel mai grav lucru care ți se poate întâmpla? Să te faci de râs într-o comunitate care învață, la fel ca și tine, într-un mediu prietenos!  De-a lungul timpului am avut la Agile Coach Camp participanți din toată lumea care au adus partea lor de experiență și am creat împreună acel elan propice învățării. Și pentru că în meseria noastră jocul are un rol esențial, ne-am jucat!  “Powerpoint Karaoke”, un joc de exersare a vorbitului spontan în public, “Dark Stories” – pentru a valorifica gâdirea laterală a grupului, și multe altele pe care le puteți vedea în pozele de pe site (https://agilecoachcamp.ro)

Ce este Open Space și de ce este important?

Open Space Technology (https://openspaceworld.org/wp2/what-is/) este un alt fel de a ține meetingurile. Deoarece nu avem o listă de speakeri sau o agendă predefinită, agenda se creează pe loc, cu subiectele participanților. Ideea a apărut în anii ‘70 când cineva a întrebat participanții la o conferință care au fost părțile cele mai valoroase. Răspunsul a fost: “pauzele de cafea!”. Într-adevăr, acolo se întâmplau interacțiuni și experiențe memorabile, iar organizatorii s-au gândit să inventeze un alt fel de eveniment, “OPEN SPACE”, ca o mare pauză de cafea!  Cu ajutorul Open Space am construit un mediu prietenos și am creat oportunități de învățare ca între egali: “peer-to-peer”.  La un astfel de eveniment, oricare din participanți poate fi speaker, invitația este deschisă. Mai mult, nu trebuie să fii expert în topicul propus, poți cere pur și simplu ajutor din partea celorlalți pe un subiect care te interesează în mod deosebit. 

Promovăm participarea activă și o condiție la înscriere este ca fiecare participant să răspundă la 3 întrebări: 

● Care este experiența ta cu Agile? 

● Ce ți-ai propus să explorezi la Camp? și 

● Care va fi contribuția ta? 

Punând către fiecare participant întrebarea despre contribuția lui creăm de la început premisele pentru colaborare. 

Promovăm experimentarea 

Fiind un mediu prietenos, recomandăm participanților să experimenteze cât de mult și să se folosească de mediu pentru a propune grupului activități: alergare, excursii pe jos, meditație, pescuit. Toate aceste activități sunt de fapt alte pretexte pentru conversații despre ceea ce ne unește ca pasiune comună: cum lucrăm cu echipele, cum ne punem cunoștințele în valoare pentru a servi echipele și organizațiile în care activăm. 

A fost o dată, într-un sat din Transilvania… 

În mijlocul pădurii fermecate 

O adunare… 

Oamenii veneau din toate părțile și se așezau sub cerul liber. 

[…] 

Un ingredient cheie la Agile Coach Camp este creativitatea. În deschidere explicăm conceptul Open Space și creăm în mijlocul încăperii un spațiu pentru agendă. Fiecare deschidere este diferită, iar într-un an am reușit să creăm o piesă de teatru originală, pe care am jucat-o pe loc.  Acțiunea se petrecea într-o pădure magică din Transilvania, unde un grup neînfricat își antrenează calitățile și explorează resursele grupului prin metafora Albinei (polenizând cunoștințele), a Fluturelui (care colindă în libertate) și a Legii celor două picioare care îți permite să schimbi grupul dacă ceea ce dai sau primești nu te mai mulțumește.

Vreau să mulțumesc tuturor participanților de până acum pentru deschiderea de a participa la un alt fel de eveniment și pentru un comportament exemplar în special anul trecut când eram în pandemie.  O mențiune specială merită sponsorii noștri, care ne-au ajutat ca acest eveniment să devină posbil ani de-a rândul.  Mozaic Works și Maria Diaconu au fost de la început cu noi, inclusiv cu sfaturi și mentorat. Din 2018 suntem parteneri și cu Scrum Alliance. Mulțumim sponsorilor pentru ediția din 2022: BCR, Black Brick Academy, Mozaic Works! Agile Coach Camp 2022 – 9-11 septembrie 2022, Albota, Sibiu, România 

Evenimentul este acum SOLD OUT, dar dacă sunteți interesați vă invit să vă înscrieți pe lista de așteptare pe https://agilecoachcamp.ro iar dacă se eliberează un loc vă dăm de știre! 

Adrian Suciu 

Echipa de organizare: Adrian Suciu, Lucian Adrian Stroie, Oana Trufin, Eugen Pleșca, Tudor Marciu, Costin Calisov

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.