Comunitățile IT reprezintă cadrul perfect pentru a schimba informații, idei, experiențe și „lessons learned” în anumite tehnologii sau tipuri de proiecte. – Irina Scurtu, Program Manager, Școala Informală de IT
Ce te faci când trendurile s-au schimbat și pe tine nu te-a interesat?
Cu siguranță, multora dintre noi ne plac proiectele la care lucrăm, comunitatea restrânsă din companie, colegii de echipa care împărtășim interese comune și cu care ne consultăm atunci când încercăm să depășim un blocaj sau căutam soluții tehnice.
Însă de multe ori acest context confortabil, care pare potrivit pentru dezvoltarea noastră, se schimbă sau își atinge limitările, iar noi trebuie să luăm o decizie.
Ce vom face în continuare pentru a progresa?
Ne vom schimba probabil și noi contextul, vom încerca sa ne integrăm în alte comunități din cadrul companiei, care deseori nu sunt 100% în concordanță cu interesele noastre.
Ușor, ușor vom ajunge să fim îndeajuns de confortabili cu proiectul pentru care lucrăm și nu ne mai provoacă îndeajuns să ne depășim limitele și să ne îmbogățim cunoștințele.
Timpul de studiu devine tot mai scurt, iar dorința de a învăța lucruri noi se diminuează. Nu ne obligă nimeni și nimic să învățăm ceva nou, și chiar dacă am învăța, unde să aplicăm ce am învățat, nu e așa?
Ce se va întâmpla însă în câțiva ani, când trendurile vor fi altele, tehnologiile și paradigmele care sunt acum la modă se vor schimba și piața IT va avea mulți oameni noi, cu mult entuziasm și dorință de a învăța? Unde ne vom situa pe piața muncii atunci când proiectul la care lucram se va încheia sau își va atinge limitele iar odată cu el și noi, deoarece nu am dat importanță lucrurilor din jur.
Vom mai fi oare „angajabili”? Poate că da, însă cu siguranță nu la aceeași valoare în piață ca o persoană care nu a renunțat să își cultive abilitățile.
De aceea, este important să facem tot posibilul să prevenim ajungerea într-un astfel de moment, prin implicare în cât mai multe proiecte și inițiative care sunt menite să ne deschidă orizonturile și să ne determine să păstrăm tot timpul o legătură strânsă cu evoluția pieței IT, a tehnologiilor și conceptelor noi, care ne vor contura viitorul.
O comunitate te poate ajuta să nu repeți greșelile altora
Comunitățile IT reprezintă cadrul perfect pentru a schimba informații, idei, experiențe și „lessons learned” în anumite tehnologii sau tipuri de proiecte.
Ele creează un spațiu de interacțiune unde fiecare dintre noi poate vedea care au fost abordările alor persoane în diferite contexte, care sunt probleme cu care s-au confruntat și care sunt beneficiile alegerii sau aplicării unei anumite soluții în detrimentul altora.
Da, știm cu toții că la o simplă căutare pe google, toate întrebările își găsesc răspunsul mai devreme sau mai târziu. Dar chiar și așa: nu ar fi cool să ai o comunitate de oameni cu care te poți întâlni fizic? O comunitate căreia să îi poți adresa live întrebări, unde să poți dezbate diverse subiecte și, de ce nu, să se nască idei de proiecte sau start-up-uri cu aplicabilitate în zona de business sau cu impact social, ușurând astfel viața unei comunități mai mari?
Practic, o comunitate te poate ajuta să eviți să fii pus în situația de a „reinventa roata”, și să nu repeți greșelile altora.
E un cadru în care poți să înveți bunele practici scrise sau nescrise, să afli ceva despre o tehnologie nouă sau trend-uri în industrie și, deloc de neglijat, e un context care te ajută să nu renunți să îți cultivi abilitățile.
A fi într-o comunitate tehnică înseamnă printre altele și să dai fară să aștepți ceva în schimb
Te-ai aflat vreodată într-un grup de oameni super pasionați de un anumit subiect? Nu e așa că răspândeau un anumit entuziasm în jur, care aproape te făcea să vrei să fii și tu ca ei, sau măcar sa te duci să citești și să afli mai multe despre subiectul respectiv?
O comunitate bine organizată, bazată pe principii sănătoase, în care nu are importanță compania la care lucrezi, iar oamenii au interese și direcții de dezvoltare comune, stimulează creativitatea și își ajută membrii, direct, sau indirect, să crească din punct de vedere profesional.
Mulți dintre oamenii tehnici care sunt foarte buni pe tehnologia și domeniul în care lucrează nu îndrăznesc să țină prezentări tehnice, sau workshop-uri, pe motiv că nu au abilitățile necesare pentru a susține o prezentare, sau pentru că au o fobie legată de vorbitul în public. Ei consideră fie că nu s-ar descurca – fără ca măcar să încerce, fie că nu va fi nimeni interesat de ceea ce le-ar face lor plăcere să prezinte.
Cum ar fi dacă ai trece peste aceste frici și ai merge într-o comunitate să livrezi o prezentare, sau un workshop? Ce ai obține tu din asta?
Cu siguranță va fi apreciat faptul că ai ieșit din zona ta de confort și ai îndrăznit, că te-ai pregătit pe subiectul respectiv și ai ajutat pe cineva să învețe ceva nou sau poate, datorită ție, să înțeleagă mai bine niște noțiuni.
A fi într-o comunitate tehnică înseamnă printre altele și să dai fără să aștepți ceva în schimb.
Într-o comunitate tehnică vei beneficia de un mediu în care vei putea să te dezvolți, unde înveți să vorbești în public în fața unor oameni necunoscuți și îți perfecționezi anumite abilități.
Dacă îți setezi anumite obiective, o comunitate te poate ajuta să le atingi, sau de ce nu, poate să te ajute să îți descoperi noi abilități, și mai ales – va fi cineva acolo care să te îndrume, și care a fost cândva în aceeași situație ca tine.