Publicația industriei TECH regionale

Capcanele promovării experților în poziții de leaderi. Nu confirmă sau confirmă prea greu

Dan Berinde, coach certificat internațional, PCC ICF, trainer acreditat ANC

Nu spun nimic nou atunci când afirm că IT-ul este moda momentului

Marile orașe au importante „insule” de IT, dezvoltatorii din imobiliare își construiesc planurile de afaceri pe dezvoltarea IT-ului, părinții își sfătuiesc copiii să se îndrepte spre IT. Toate astea, perfect de înțeles.

Ce se întâmplă în interiorul industriei IT, privind dinspre pasionații performanței organizaționale ?

Două provocări ne apăr pomenite foarte des de către prietenii noștri din industria înaltei tehnologii.

Prima problemă – fluctuația personalului

Prima ar fi fluctuația personalului, situată peste nivelul altor domenii. Firesc, aș zice, data fiind cererea mult mai mare decât disponibilul pe acest segment al pieței muncii. Tratând simptomele, au apărut recrutorii specializați pe industria IT. Încă o data voi spune, firesc.
Experiența ne spune să privim spre cauze și nu spre simptomatică. Să lucrăm asupra cauzelor, spre a nu repeta simptomele.
A doua problemă – abilitățile de leadership
A două provocare relevantă ce o regăsim cu mare frecvență este în zona abilităților de leadership.
Cu ceva vreme în urmă, căutați fiind de către o companie din IT, ne-a fost prezentată o simptomatică ce suna cam așa:

Un team leader cu experiență relevantă a părăsit compania.

Privind ceva mai sus, voi spune „se mai întâmplă”. Rolul lui a fost preluat de către un tânăr specialist, unanim recunoscut că fiind cel mai bun expert din organizația în cauza.
După o oarecare perioadă, tânărul expert devenit team leader s-a adresat HR-ului: „I need help !”

Ce se întâmpla ? Ce trăia noul team leader ?

Echipa îi recunoștea totalmente expertiza în domeniu, părerea generală era „este cel mai bun”.
În rol de leader, echipă nu îl recunoștea deloc. Nu reușea să se poziționeze în noul rol, nu inspira, nu genera engagementul membrilor echipei.
Vestea proastă este că, de atunci, am întâlnit această simptomatică în multe din companiile domeniului.
Vestea bună este că problemele leadershipului se „tratează”.

Abilitățile de leadership se formează, se antrenează.

Rămânând consecvenți credinței noastre în a privi anticipativ, în a trata cauze mai curând decât a ne concentra pe simptome, am reflectat, în echipa Coaching Partners, la aceste semnale primite dinspre domeniul, în mare expansiune și cu mare viitor, IT-ul.
Așa s-a născut programul Team Leaders 2.0, destinat a preveni situația cu care s-a confruntat prietenul nostru despre care am pomenit mai sus.
Folosind tehnici și instrumente de coaching de echipă, verificate timp îndelungat în intervenții organizaționale, programul Team Leaders 2.0, personalizat pentru particularitățile și așteptările fiecărei companii, lucrează asupra cauzelor multor frustrări.

De unde vin frustrările?

Da, leaderii promovați exclusiv pe bază competențelor, altfel indiscutabile, specifice industriei, vor avea nevoie de timp și efort de adaptare în noul rol, acela de leader. Să ne înțelegem, este vorba de un rol diferit, ce reclamă abilități diferite.
În egală măsură, echipele aflate într-o astfel de tranziție resimt contextul ca fiind deseori frustrant.
Mai mult, managerii ce au numit leaderii resimt nemulțumirea duratei de adaptare. Care, uneori, parcă nu se mai sfârșește !
Revin cu vestea bună: am receptat mesajul primit din partea companiilor din IT, am reflectat la asta, am creat programul care ajută la nivel de cauza și nu de efect.
Team Leaders 2.0 folosește tehnici și instrumente aprofundate în cadrul unui solid parteneriat între școală de coaching „Coaching Partners” și EdAlt Institute.
Team Leaders 2.0, ca program de dezvoltare a abilităților de leadership și, în egală măsură, ca program de învățare organizațională, este destinat să sprijine companiile din zona IT să depășească principalele provocări cu care se confruntă sub aspect uman.
 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.

Orange - PIN magazine

Orange România, partener strategic pentru cele mai importante competiții naționale de securitate cibernetică

Orange România este primul operator local de telecomunicații care s-a implicat în dezvoltarea, organizarea și susținerea celor mai importante competiții naționale de securitate cibernetică. Cu scopul de a contribui la formarea viitorilor specialiști în securitate cibernetică, domeniu cu un deficit de peste 347.000 de angajați la nivel european în 2023, Orange este partener strategic pentru: Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC), UNbreakable România, DefCamp și prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC).