Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Capcanele promovării experților în poziții de leaderi. Nu confirmă sau confirmă prea greu - PIN Magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Capcanele promovării experților în poziții de leaderi. Nu confirmă sau confirmă prea greu

Dan Berinde, coach certificat internațional, PCC ICF, trainer acreditat ANC

Nu spun nimic nou atunci când afirm că IT-ul este moda momentului

Marile orașe au importante „insule” de IT, dezvoltatorii din imobiliare își construiesc planurile de afaceri pe dezvoltarea IT-ului, părinții își sfătuiesc copiii să se îndrepte spre IT. Toate astea, perfect de înțeles.

Ce se întâmplă în interiorul industriei IT, privind dinspre pasionații performanței organizaționale ?

Două provocări ne apăr pomenite foarte des de către prietenii noștri din industria înaltei tehnologii.

Prima problemă – fluctuația personalului

Prima ar fi fluctuația personalului, situată peste nivelul altor domenii. Firesc, aș zice, data fiind cererea mult mai mare decât disponibilul pe acest segment al pieței muncii. Tratând simptomele, au apărut recrutorii specializați pe industria IT. Încă o data voi spune, firesc.
Experiența ne spune să privim spre cauze și nu spre simptomatică. Să lucrăm asupra cauzelor, spre a nu repeta simptomele.
A doua problemă – abilitățile de leadership
A două provocare relevantă ce o regăsim cu mare frecvență este în zona abilităților de leadership.
Cu ceva vreme în urmă, căutați fiind de către o companie din IT, ne-a fost prezentată o simptomatică ce suna cam așa:

Un team leader cu experiență relevantă a părăsit compania.

Privind ceva mai sus, voi spune „se mai întâmplă”. Rolul lui a fost preluat de către un tânăr specialist, unanim recunoscut că fiind cel mai bun expert din organizația în cauza.
După o oarecare perioadă, tânărul expert devenit team leader s-a adresat HR-ului: „I need help !”

Ce se întâmpla ? Ce trăia noul team leader ?

Echipa îi recunoștea totalmente expertiza în domeniu, părerea generală era „este cel mai bun”.
În rol de leader, echipă nu îl recunoștea deloc. Nu reușea să se poziționeze în noul rol, nu inspira, nu genera engagementul membrilor echipei.
Vestea proastă este că, de atunci, am întâlnit această simptomatică în multe din companiile domeniului.
Vestea bună este că problemele leadershipului se „tratează”.

Abilitățile de leadership se formează, se antrenează.

Rămânând consecvenți credinței noastre în a privi anticipativ, în a trata cauze mai curând decât a ne concentra pe simptome, am reflectat, în echipa Coaching Partners, la aceste semnale primite dinspre domeniul, în mare expansiune și cu mare viitor, IT-ul.
Așa s-a născut programul Team Leaders 2.0, destinat a preveni situația cu care s-a confruntat prietenul nostru despre care am pomenit mai sus.
Folosind tehnici și instrumente de coaching de echipă, verificate timp îndelungat în intervenții organizaționale, programul Team Leaders 2.0, personalizat pentru particularitățile și așteptările fiecărei companii, lucrează asupra cauzelor multor frustrări.

De unde vin frustrările?

Da, leaderii promovați exclusiv pe bază competențelor, altfel indiscutabile, specifice industriei, vor avea nevoie de timp și efort de adaptare în noul rol, acela de leader. Să ne înțelegem, este vorba de un rol diferit, ce reclamă abilități diferite.
În egală măsură, echipele aflate într-o astfel de tranziție resimt contextul ca fiind deseori frustrant.
Mai mult, managerii ce au numit leaderii resimt nemulțumirea duratei de adaptare. Care, uneori, parcă nu se mai sfârșește !
Revin cu vestea bună: am receptat mesajul primit din partea companiilor din IT, am reflectat la asta, am creat programul care ajută la nivel de cauza și nu de efect.
Team Leaders 2.0 folosește tehnici și instrumente aprofundate în cadrul unui solid parteneriat între școală de coaching „Coaching Partners” și EdAlt Institute.
Team Leaders 2.0, ca program de dezvoltare a abilităților de leadership și, în egală măsură, ca program de învățare organizațională, este destinat să sprijine companiile din zona IT să depășească principalele provocări cu care se confruntă sub aspect uman.
 

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.