Publicația industriei TECH regionale

Vinul bun construiește multe punți în afaceri

VINLAIASI – un proiect care s-ar putea să-ți ajute businessul
Legătură dintre vin și IT are o istorie lungă. IT-iștii au apreciat dintotdeauna mai mult conținutul decât ambalajul și mai mult rezultatul decât calitatea drumului până acolo. 
Zidurile trainice ale Iașului au fost construite cu vin
Mă voi opri la o istorie scurtă. Am fost invitat să fac un tur de oraș pentru două persoane: un CEO al unei multinaționale și managerul pentru România. Îi cunoșteam deoarece la prima venire în Iași a CEO tot eu le-am fost ghid. Au refuzat limuzina și atunci am înțeles că vor ceva discret, dar deosebit. Am ales cu grijă locurile, iar prânzul a fost special. Mâncare tradițional românească gătită de un blogger de food și trei vinuri românești dintre care unul de Iași. Telefonul prin care mi s-a mulțumit pentru servicii l-am considerat că fiind parte din exercițiul de politețe pe care îl facem zilnic, dar acum, când văd la Iași aceeași companie cu peste 300 de angajați, înțeleg că prânzul respectiv a însemnat foarte mult, iar vinul bun construiește în continuare. 
E bine să cunoaștem vinul de Iași pentru a ști cum să construim cu el. Un ghid bătrân mi-a zis că toate zidurile trainice ale Iașului au fost construite cu vin, dar această este o altă poveste.
Pasiunea pusă în vinurile de Iași se simte de la primii pași 
Sunt câteva luni bune care s-au adăugat la anii în care vinurile de Iași s-au diversificat. Mă refer la aceste luni, deoarece Busuioacă de Bohotin se cere degustată. Oenologii și-au pus experiență în plantații și apoi în cramă astfel încât noi să ne putem bucura acum de un produs deosebit și specific pentru fiecare cramă, cu caracteristicile autentice și tradiționale pentru zona noastră.
În 2010 am început să lucrez la proiectul „Drumul vinului lui Ștefan cel Mare” și în toți acești ani am reușit să duc în crame câteva mii de turiști. Se deschide destul de greu poarta, dar odată intrați satisfacția este garantată. Pasiunea pusă în vinurile de Iași se simte de la primii pași.
Cu toate acestea, vinul este un produs destul de puțin dezvoltat, promovat și cunoscut.
img_1480
Mergem cu drag și peste Prut sau în alte regiuni ale României pentru a degusta vinurile românești, dar mă tot întreb de ce nu începem cu vinurile de acasă. Nu le știm? Vă invit la o scurtă călătorie.
Gramma – un brand tânăr dintr-o vie batrână
Gramma. Este un brand tânăr pentru o vie bătrână și cu vinuri de excepție. Este promovat și ca„vinul conversației”. Accesul este relativ ușor prin Bârnova sau prin Vișan. Cramă este așezată lângă vie cu o vedere superb asupra orașului. Fetească albă și Fetească regală sunt așezate cu grijă lângă Aligoté. Mai avem și un Cuvee, prezent din 2011. Am fost aici cu diferite grupuri de diferite mărimi și de fiecare dată au fost apreciate calitățile locului, gazdelor și ale vinului. Vizită optimă este cu grupuri de maxim 20 persoane.
Bucium – degustă ultimii 60 de ani de istorie a vinului
Bucium. Etalon în istoria vinurilor de Iași, cramă are avantajul de a fi în oraș, la numai 500 m de vestitul han Trei Sarmale (în continuare închis). Aici este foarte ușor să parcurgi istoria ultimilor 60 de ani din istoria vinului de Iași, atât în muzeu cât și în amenajarea din fosta cramă. Budanele de stejar sculptate ne prezintă drumul vinului din vie în pahar și actorii implicate. Din tezaur, unde stau la învechit vinuri bune atent alese, urcăm în sala de degustare numită și Sala Frescă, deoarece aici avem o picture cu o istorie interesantă. În pahare coboară 4 vinuri (din care unul de colecție), un vin spumant și un distilat. Pasiunea oenologului Ilie Ciomaga este condimentul apreciat de către toți turiștii. Aici se pot organiza și evenimente înainte sau după degustare. Se servește și masă în sistem de catering. Recomandăm pentru grupuri de maxim 55 turiști.
Țibu – vinul de lângă Iasi
Țibu. Pentru o degustare la o cramă de familie, locația din Tomești este cea mai bună alegere. După vizită gospodăriei și prezentarea arealului pe care îl lucrează, intrăm în sufrageria familiei. Aici degustăm vinurile și aflăm despre planurile de extindere și modernizare. În curând vom merge la degustare pe dealul Șorogarilor într-o cramă modernă, dar asta peste 2-3 ani. Specific pentru acest loc este că vinul vorbește mai mult decât gazda. Am ajuns cu grupuri mici, de maximum 12 turiști.
Domeniul Lungu – o oaza de liniște și o vie tânără
Hermeziu sau Domeniul Lungu. La 40 de kilometri de Iași, pe malul Prutului, între dealuri și în mijlocul Domeniului Lungu avem o oază de liniște și o plantație tânăra. Vinurile sunt tinere și ne arată bucuria cu care oenologul le-a creat. Gabriel Stoica are câte o poveste despre fiecare și e bine sa nu te grăbești să le deguști înainte de a le ascultă povestea. Lângă cramă avem o pensiune și un iaz. Aici recomandăm o rezervări din timp, deoarece sunt destul de des organizate evenimente.
Cotnari – numele legendei Cotnari. 
La Cotnari nu prea poți să spui multe deoarece rămâi fără cuvinte. Este un loc de poveste unde vinul este acasă la el de mii de ani. Poți începe povestea pe Dealul Cătălina sau în crama de la Combinat. Degustarea se realizează cu vinurile clasice ale Cotnariului, dar poți să ai parte și de o degustare a vinurilor din noile game ale Casei de Vinuri Cotnari. Masa este pregătită în spirit tradițional specific locului și de aceea recomandăm să luați în considerare o degustare asociată cu prânzul aici. Traseul turistic Iași – Botoșani trece prin Cotnari. Poveștile vinului, ale Școlii de la Cotnari sau ale Cetății dacice sunt asociate cu Grasă de Cotnari sau cu Tămâioasă Românească.
În câteva cuvinte, aceasta este povestea vinului de Iași și a proiectului #VinlaIasi. Drumul vinului lui Ștefan cel Mare merge mai departe către Huși și de acolo în celelalte podgorii ale Moldovei. Ar fi mai multe de povestit, la un pahar cu vin bun, despre traseele turistice ale Iașului și ale Moldovei, dar vă așteptăm să le descoperiți.

Distribuie și tu:

Creativitatea amplifică perfomanța afacerii

Afacerile își pot amplifica rezultatele cu ajutorul creativității În mediul de afaceri contemporan, creativitatea nu mai este un lux. Este o necesitate. Creativitatea în afaceri

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Dan Macisanu, pinmagazine

Gândesc, Muncesc și Mănânc… cu Cap?

Ca medic specialist în dietă disociată și nutriție hipocalorică, cu peste două decenii de experiență în monitorizarea pacienților de toate vârstele și cu diverse patologii,