Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Un instrument care te ajută să îți cunoști mai bine angajații. Valorificarea potențialului echipei curente cu ajutorul tehnologiei - PIN Magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Un instrument care te ajută să îți cunoști mai bine angajații. Valorificarea potențialului echipei curente cu ajutorul tehnologiei

Creșterea gradului de retenție în organizație, formarea, consolidarea și motivarea echipelor se regăsesc în mod frecvent pe lista Dvs. de preocupări?
Dacă da, profitați de avansul tehnologic și instrumentele care apar pentru atrage, păstra și perfecționa oamenii care lucrează în organizația Dvs.
Cum vă puteți crea un avantaj competitiv cu ajutorul instrumentelor online de evaluare a personalului?
Acest articol își propune să ilustreze cum tehnologia poate completa perfect metodele tradiționale de gestionare eficientă a proceselor de resurse umane, în contextul în care selecția și retenția personalului au devenit din ce în ce mai dificile.
Un prim pas în consolidarea, progresul și stabilitatea echipei poate fi chiar identificarea și dezvoltarea potențialului de creștere a angajaților deja existenți.
Specialiștii în psihologie și analiză comportamentală par să fi căzut de acord asupra acestei sintagme: „O persoană este precum aisbergul: doar 10% din ceea ce o definește este vizibil, 90% este ascuns”. Acest lucru s-ar traduce, în procesele de recrutare, printr-o nevoie mai mare de înțelegere cât mai profundă a naturii umane.
Astfel, veți selecta candidații cei mai potriviți pentru companie. Cu cât puteți aprecia mai bine oamenii încă din etapa de selecție, cu atât șansele de retenție sporesc.
Echipă performantă = Rezultate Excelente. În teorie, sună bine. Corect? Și, totuși, în practică, din varii motive apar următoarele situații:

  • fluctuații frecvente de personal
  • lipsa de compatibilitate cu echipa
  • lipsa de interes pentru job
  • lipsa de performanță individuală sau de echipă

Dar dacă ați avea opțiunea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat din companie, valorificând oamenii existenți?
O echipă de specialiști internaționali cu expertiză de 15 ani în consultanță resurse umane, selecție și recrutare, evaluări psiho-aptitudinale ale angajaților, managementul performanțelor și programe de training și coaching, are răspunsul la această întrebare. Aceștia au dezvoltat un instrument online, complet personalizabil și ușor de adaptat la specificul fiecărei organizații în parte.
Este vorba despre platforma Great People Inside – GR8PI care a primit, în anul 2016, premiul „Cel mai bun start-up de cloud” pentru Inovație în HR din partea EuroCloud. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.
Se pot lua mai ușor decizii privind resursele umane
Tehnologia cloud și experiența utilizatorului se remarcă prin calitate, dar și prin instrumente de evaluare bazate pe cercetări independente, validate științific.
Practic, așa cum spuneam în rândurile de mai sus, prin funcționalitățile oferite de platformă, veți analiza modul în care gândesc oamenii și veți afla informații despre preferințele și tendințele lor naturale, precum și despre abilitățile cheie și aptitudinile manifestate la locul de muncă.
În acest mod, se pot lua mai ușor decizii privind resursele umane – începând de la potrivirea/compatibilitatea cu locul de muncă, până la identificarea și implementarea de acțiuni specifice, favorabile atingerii potențialului maxim din partea fiecărui membru al echipei.
Aveți un coleg ale cărui rezultate erau foarte bune, dar observați că și-a pierdut interesul pentru ceea ce face?
Descoperiți ce-l motiva! Oferiți-i o provocare nouă care să-l scoată din rutină.
Cele 3 elemente cheie care influențează direct performanța sunt: abilitățile cognitive, motivația profesională și trăsăturile comportamentale specifice fiecărui job. Odată ce aveți instrumentele potrivite pentru a le analiza, puteți influența performanțele echipei Dvs.
Ce câștigați, concret, folosind instrumentele Great People Inside – GR8PI?

  • Puteți determina cu ușurință compatibilitatea candidatului cu postul și cu organizația, rezolvând problema fluctuației de personal încă de la început.
  • Identificați și dezvoltați talentele, motivând angajații să-și atingă potențialul maxim.
  • Selectați persoanele care au competențe strategice și calitățile necesare să atingă performanță în vânzări.
  • Îmbunătățirea comunicării, reducerea conflictelor și maximizarea performanței la nivel individual și de echipă.
  • Înțelegerea în profunzime a propriilor angajați, creșterea gradului de retenție a celor cu performanțe ridicate și reducerea absenteismului.
  • Dezvoltarea de programe de welbbeing cu impact pozitiv asupra vieții personale și profesionale a angajaților.

Credeți că puteți obține un avantaj competitiv cu ajutorul specialiștilor în HR și al noilor tehnologii?

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.