Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Un fenomen în plină explozie în Europa de Est – Coworking Spaces

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Un fenomen în plină explozie în Europa de Est – industriile creative

Cine și unde? Un raport relevant despre evoluția unuia dintre pilonii acestei dezvoltări – hub-urile și spațiile de coworking.

” Dezvoltarea spațiilor de coworking dintr-un oraș este în strânsă legătură cu indicatorii economici ai acelui oraș, regiune sau țară. Fenomenul de co-working este de asemenea un liant socioprofesional care previne izolarea freelancer-ilor, care de cele mai multe ori lucrează de acasă, și care duce la creșterea calității muncii depuse. De asemenea, raportul dintre capitală și orașele regionale, atunci când luăm în considerare spațiile de coworking, reprezintă un indicator al sănătății dezvoltării economice naționale. ” -George Țurcănașu lector dr., CUGUAT – T.I.G.R.I.S. Departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Explorarea industriilor creative

A fi creativ, ca și proces, subliniază modul în care noi lucrăm, abordarea noastră și modul în care acționăm și gândim: cum facem față provocărilor legate de crearea unui model de afaceri durabil, de medii de lucru dinamice sau de comunități bogate și diverse.
A lucra într-un mediu creativ ne face de cele mai multe ori să uităm de faptul că lucrăm, și că suntem implicați în sistemul de muncă.
Pentru organizații internaționale precum UNESCO și GATT, industriile creative (cunoscute și ca industrii culturale)combină creația, producția și distribuția de bunuri și servicii care sunt de natură culturală și sunt de obicei protejate de drepturile de proprietate intelectuală.
Industriile creative reprezintă deja un sector important al economiei în țările OECD, cu o creștere anuală aflată între 5 și 20%.

Două aspecte fundamentale

Industriile creative reprezintă o sumă de domenii aparent deconectate din punctul de vedere al taxonomiilor economice clasice.
Aceste domenii au în comun faptul că sunt animate de creativi, iar produsele lor, impregnate de creativitate, sunt adesea personalizate.
Standardizarea, specifică industriilor tradiționale, nu reprezintă neapărat un obiectiv al creativilor. Mai mult, creativii nu rămân captivi ai rutinei!
Studiile realizate asupra industriilor creative, domenii aflate în expansiune, dar încă departe de a fi imprimat maturitatea structurilor economice spațializate, sunt de data recentă. Ultimul deceniu al secolului trecut reprezintă debutul (relativ timid) al acestora.
Începând cu 2015, Departamentul pentru cultură, Media și Sport al Guvernului Marii Britanii recunoaște 9 sectoare creative:
Începând cu 2015, Departamentul pentru cultură, Media și Sport al Guvernului Marii Britanii recunoaște 9 sectoare creative:
1. publicitate și marketing,
2. arhitectură,
3. artizanat,
4. design: grafică și fashion design, film, televiziune, video, radio și fotografie;
5. IT, software și servicii informatice,
6. edituri,
7. muzee,
8. galerii
9. biblioteci.
Cele 3 decenii de analize, mai degrabă de nișă științifică, într-o fază inițială, au generat câteva contribuții privind industriile creative și economia bazată pe cunoaștere.
Acestea se concentrează pe câteva aspecte fundamentale:
1. Spațiile urbane ca motoare ale noilor economii;
2.  Politicile industriilor creative ca tehnologii de stat care vizează exploatarea economică;
(Raportul complet poate fi citit pe coworking2018.fablabiasi.ro)
În martie 2018 existau 1.167 huburi și spații de coworking în Ariile Urbane Funcționale (>50 000 locuitori) din Centrul și Estul Europei (spații independente sau afiliate cu rețele globale precum Fab Lab sau Impact Hub) și locații noi se deschid în fiecare lună în toată regiunea.
„Au trecut aproximativ 20 de ani de la apariția noțiunii de coworking și abia acum instituțiile, organizațiile și oamenii par să conștientizeze și să înțeleagă ce este un hub sau potențialul pe care acesta îl are” (How work works, Relja Bobić, despre industriile creative).

Acest raport a fost realizat de către echipele PIN Maps (Harta birourilor moderne din Iași, o inițiativă de impact pentru industria IT & Outsourcing) și Fab Lab Iași (un spațiu de coworking de 700 mp, deschis în 2017).

Aici poți afla mai multe detalii despre IT & Outsourcing din Regiunea Moldovei și nu numai.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.