În fiecare număr al revistei avem un grupaj de articole pe o temă comună, în ideea ca temele majore ale industriei să fie tratate mai consistent. Dacă în numerele trecute am avut despre Cybersecurity, IoT, AR&VR, în această ediție grupajul se așează sub temă sănătății digitale, eHealth, un teritoriu pe care România face deocamdată păși mici și timizi.
Pe lângă aceste cover-stories tematice, ne propunem ca fenomenul în plină dezvoltare al startup-urilor și antreprenoriatului new-tech, o zonă consistentă a publicației, să fie abordat prin dialoguri cu personaje proeminente ale industriei IT, CEO sau antreprenori de succes.
În această ediție, Traian Luca, co-fondator al Gemini CAD Systems, și Marius Ursache, un antreprenor devenit teacher fellow la MIT, ne expun opiniile lor despre antreprenoriat, în mare parte venite din experiențe proprii, dar și din lectura competentă a fenomenului. Antreprenorii aflați la începutul drumului de la idee la succes în piață reală vor putea găsi temele prezentate ca fiind extrem de utile.
Lumea antreprenoriatului ieșean cunoaște o dezmorțire vizibilă, apar tot mai multe inițiative creative, startup-uri, tot mai multe comunități dedicate, evenimente, conferințe și prezentări pe această temă, în curând va fi lansat pe piață și acceleratorul TBNR (THE BEST NEVER REST), un catalizator important pentru ideile inovatoare.
În sprijinul spiritului antreprenorial și a comunității startup, continuăm dezvoltarea și extinderea ecosistemului FabLab-PIN, ce conține pentru moment revista PINmagazine, site-ul cu același nume, spațiul de co-working și dezvoltare creativă FabLab Iasi, Școală Informală de IT, PIN map, proiectul Birouri Vii, clubul FabLab, Gala de premiere PIN Awards, încercând să oferim fenomenului vizibilitate, suport, spații de lucru, școlarizare, expunere la idei noi, contacte cu actori importanți din alte zone ale țării sau din lume.
Ecosistemul FabLab-PIN, cu acoperire în toată regiunea Moldovei, dar și cu extindere la Chișinău, Cernăuți, Cluj și București, se dorește a fi unul din motoarele eficiente ale dezvoltării fenomenului startup, în ideea consolidării cât mai rapide a creșterii economice generată de tehnologia informației.
Această focalizare regională vine tocmai în contextul în care credem că trebuie să ieșim din paradigma poziționării în forma fără fond de tip Silicon Valley al Moldovei, al Transilvaniei etc. De aceea, a compara Iașul cu Clujul, Clujul cu Bucureștiul este lipsit de sens. Trebuie să fim mai deștepți decât atât.
Potențialul de atracție al unui oraș vine din zona de pol de talente, flux de absolvenți și a specializării pe verticale adaptate revoluției industriale 4.0.
BCR și Fab Lab Iași inaugurează Zbor – un spațiu de explorare dedicat tinerilor
Iași, 7 octombrie 2024. Banca Comercială Română și Fab Lab Iași inaugurează hub-ul Zbor, un spațiu sigur și creativ pentru dezvoltare personală, profesională și socială.