Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
THINSLICES pentru HINDAWI: Un sistem nou de evaluare peer review - construit în Iași de o firmă ieșeană - PIN Magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

THINSLICES pentru HINDAWI: Un sistem nou de evaluare peer review – construit în Iași de o firmă ieșeană

Hindawi, unul dintre cei mai mari publisheri de jurnale de cercetare academică din lume, lansează în 2018 un sistem nou de peer review. Produsul a fost dezvoltat și implementat de o companie locală din Iași, Thinslices. Sistemul va ușura semnificativ procesul de publicare și va facilita, prin automatizare, procesul de revizuire a unui articol academic.

La nivel global, anual, mii de articole de cercetare sunt publicate, pentru un public de milioane de cititori.

Hindawi este unul dintre cei mai mari jucători în acest domeniu, oferind acces gratuit la 218 jurnale în portofoliul propriu si 13 jurnale în colaborare cu celebrul editor Wiley.

Creșterea volumului de materiale academice a obligat editorii să găsească soluții pentru selecția articolelor care să fie publicate. Așa a apărut sistemul peer review, prin care un articol de cercetare este evaluat „în orb“, de evaluatori independenți, care oferă astfel feedback argumentat pentru lucrările propuse spre publicare. Iar acum, sistemul peer review beneficiază de o nouă tehnologie, dezvoltată la Iași.

O alternativă modernă la un sistem existent pe piață de 10 ani

Noua platforma de publicare este de tip open-source și a fost realizată în urma colaborării dintre Hindawi și Collaborative Knowledge Foundation (Coko), ca o alternativă modernă a unui sistem tradițional de „submit & review“, existent pe piață de 10 ani.

Sistemul revoluționar de peer reviewing a fost dezvoltat în Iași, de către Thinslices, companie locală de IT, fondată în 2010, care, în prezent, are 90 de angajați și peste 100 de proiecte livrate in toată lumea.

Sistemul a fost deja implementat pe platforma www.hindawi.com și este folosit în jurnalul Bioinorganic Chemistry and Applications (BCA).

Nu este un soft proprietar al unei companii, iar unul dintre beneficiile principale este că mai mulți oameni au acces la el. E vorba și de mândria noastră – contribui cu o componentă nouă în framework-ul respectiv; a mea, personală, iar componenta nouă va mai fi folosit și de către alți publisheri. Totodată, primim foarte mult feedback tehnic de la ceilalți publisheri, care au echipele lor proprii de development și care dezvoltă și ei propriile module. Suntem primii care au creat un MVP şi au intrat în producție cu un produs creat cu framework-ul respectiv (PubSweet). La ultima întâlnire a comunității, în Cambridge, un alt publisher mare – eLife – a spus că vor să ne folosească arhitectura pentru review system, dupa ce au pus laolaltă un «Architecture Decision Record»; asta validează cu adevarat munca noastră“, spune Bogdan Cochior, technical team lead la Thinslices, care s-a implicat încă din anul 2017 în proiect. Inițial, echipa care a dezvoltat sistemul a fost formată din 6 oameni, pentru ca în prezent să ajungă la 17 specialiști.

Noi tehnologii implementate sistemului

Tot ceea ce face Thinslices pentru Hindawi este să îmbunătățească sistemul folosind tehnologii noi, precum Javascript, Node.js și React, astfel încât rezultatul final să fie reutilizabil. „Tot ce gândim, gândim ca niște mici module care să se integreze ușor între ele. Practic, ăsta e rolul framework-ului creat de Coko – tot framework-ul are o bază, pentru care noi am contribuit inclusiv arhitectural, și toate modulele nou venite trebuie să se integreze pe această bază“, explică Bogdan Cochior.

Prin produsul dezvoltat și implementat de Thinslices și prin convenția la care aderă el, procesul de publicare va fi semnificativ ușurat. „Pentru moment, produsul nostru a fost folosit de un singur jurnal dintre cele 240 ale Hindawi, iar 2 lucrări deja au trecut de procesul de peer review și urmează a fi publicate. Avem în target ca, până la final de 2019, să mutăm toate cele 240 de jurnale în noul sistem. Deși, lucrând open source și contribuind la un framework pe care nu l-am creat noi, este o altă provocare în materie de infrastructură, useri și software development. Am primit feedback legat de user experience și astfel am putut să înțelegem mult mai bine cum folosesc cercetătorii aplicația și unde putem interveni noi pentru a aduce îmbunătățiri“, spune Bogdan.

Comunitatea – factorul esențial în dezvoltarea unui sistem open-source

Ideea de comunitate joacă un rol fundamental în dezvoltarea unui sistem în regim open-source. „Dacă, de exemplu, unul dintre membrii comunității nu are echipă de development care să îi customizeze softul în direcția dorită, poate folosi workflow-ul deja existent și făcut de noi“, precizează Bogdan Cochior.

Pentru Hindawi, încrederea e fundamentală în crearea unei relații omogene cu întreaga echipă. Încrederea e obținută prin facilitarea colaborării cu oameni care împărtășesc deschiderea, pasiunea pentru inovație, dar și ambiția pentru excelență. „Ne întâlnim o dată la 3 luni; în decursul întâlnirii, fiecare echipă care colaborează cu Coko își expune roadmap-ul, vedem ce fac celelalte echipe și astfel ne putem ajuta reciproc. Comunicarea se face pe un canal dedicat, founderii comunității facilitând toate discuțiile dintre cei ce contribuie la framework și care folosesc sistemele de submission flow“, a concluzionat Bogdan.

Open-source development: baza celor mai bune practici în Open Science

Collaborative Knowledge Foundation, deținătoarea framework-ului tehnic de bază pentru publicare în sistem open-source, este într-o continuă expansiune în ceea ce privește comunitățile de open-end și open-source software development. Planning-ul, părțile de research, design și development se fac în echipă, împărtășindu-se, astfel, mai mult decat un codebase.

Cele 4 principii de „openness“ care stau la baza Hindawi ajută la execuția celor mai bune soluții în materie de tehnologie. Principiile țin de:

  •    open-source,
  •   open data,
  • open integration
  •    open contracts.

Scopul lor este de a mări gradul de mulțumire a cercetătorului și mai puțin de a perpetua tradiții înrădăcinate în materie de modalități de publicare.

Prin open-source și open data, jurnalele pot trece cu ușurință de la un publisher la altul, menținând sistemul de submission, dar și workflow-ul editorial. Prin integrări de tip open source, sistemele externe pot aduna lucrările, utilizând metadata corespunzătoare fiecărui articol, pentru a oferi valoare adăugată serviciilor.

Comunitatea Coko reunește toate principiile menționate, devenind un „asistent“ non-profit ce garantează menținerea în regim open-source a codebase-ului.

Despre Hindawi

Hindawi este unul dintre cei mai mari editori de jurnale de cercetare academică din lume. Știință, tehnologie, medicină și științe sociale sunt domeniile din portofoliul de publicații.

Toate articolele publicate în rețeaua Hindawi sunt disponibile online, fără restricții. De asemenea, Hindawi susține proiectele open source la nivel mondial. Numai în anul 2017, Hindawi a început să colaboreze cu 76.000 de autori, 11.000 de editori din 178 de țări.

Companie fondată în 1997

Hindawi a fost fondat de către Ahmed Hindawi si Nagwa Abdel-Mottaleb (soț și soție) în Cairo, în 1997, cu numele „Electronic Publishing House“. În ianuarie 2017, Hindawi este restructurat în 2 companii diferite. Hindawi Limited – cu sediul în Londra – care deține drepturile de proprietate intelectuală și jurnalele științifice; Hindawi Publishing Corporation – companie egipteană care asigură servicii tehnice pentru compania din Londra. Cele două entități nu sunt conectate legal.

Din 2019, birou Hindawi la Iași

În mai puțin de un an de la lansarea sistemului de peer review, Hindawi se va stabili la Iași. Noul birou va fi responsabil pentru dezvoltarea de produse inovative, care vor susține procesul editorial al Hindawi global. Construirea filialei din România reprezintă un efort intraprenorial, în care focusul va fi pe identificarea de oameni potriviți, care pot și vor să își lase amprenta pe modul în care funcționează un business în regim open-source. Planurile de recrutare vizează întregirea echipei cu 15 persoane în 2019 și cu încă 20 în 2020.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.