Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Tehnologiile CAD/CAM și 3D revoluționează cabinetele medicale - PIN Magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Tehnologiile CAD/CAM și 3D revoluționează cabinetele medicale

Scannere performante, software dedicat domeniului dentar, precum și materiale biocompatibile pentru frezare și imprimare 3D îți fac zâmbet de vedetă –  Dan Drăghici, fondator Drăghici Dental și Junior&Family Dental Center

Cine este Dan Drăghici

Dan Drăghici este antreprenor în domeniul medicinei și tehnicii dentare. În urmă cu aproape 12 ani a fondat laboratorul Drăghici Dental, a cărui echipă numără în prezent 70 de angajați și deservește aproximativ 400 de medici din 10 județe ale țării și București.
Este, de asemenea, proprietarul lanțului de clinici dentare „Junior&Family„, în plină expansiune. În 2018 a inițiat evenimentul anual „Dental Future„, care la prima ediție a reunit speakeri din 8 țări și peste 200 de participanți.
Safra Dental Club este un alt business al lui Dan Drăghici, axat pe importul și distribuția de implanturi dentare, tehnologii din domeniul tehnicii dentare, precum și cursuri de specialitate.
Crede cu tărie în mediul antreprenorial românesc și în nevoia de a crea plusvaloare într-o piață dinamică în care business-urile locale stabilesc trenduri și standarde înalte de calitate.
 
Domeniul tehnicii dentare, foarte puțin cunoscut unui public larg în România, inclusiv pacienților care beneficiază de pe urma lucrărilor produse în laborator, se află într-unul dintre cele mai provocatoare momente din istoria sa.
Pe de o parte, continuăm să ne bazăm pe cunoștințele și îndemânarea tehnicienilor dentari, iar pe de alta dezvoltarea rapidă a tehnologiilor CAD/CAM și 3D schimbă înfățișarea laboratorului și aduce forță de muncă specializată în software și hardware care, până de curând, nu și-ar fi găsit locul aici.
Tehnologiile CAD/CAM și 3D nu reprezintă chiar o noutate, însă pătrunderea lor în domeniul dentar pe scară largă s-a produs în ritm accelerat abia în ultimul deceniu, iar progresele înregistrate în anii din urmă deja încep să schimbe fundamental dinamica industriei.
Vorbim în primul rând despre scannere revoluționare, software dedicat domeniului dentar, precum și materiale biocompatibile pentru frezare și imprimare 3D.
Toate acestea au în centru pacientul și dezvoltarea capacității de a oferi lucrări protetice cât mai aproape de aspectul dinților naturali.
Tehnologia rezolvă câteva provocări majore din punctul de vedere al laboratorului de tehnică dentară:

  • rapiditatea în execuție (realizarea manuală a lucrărilor dentare de mare dificultate presupune foarte mult timp, migală și depinde de experiența și spiritul artistic al tehnicianului)
  • controlul calității (deci predictibilitate și pacienți mai mulțumiți),
  • capacitatea de a construi un plan de afaceri sustenabil, de a duce la o altă scară business-urile noastre.

Ca în orice afacere, introducerea pe scară largă a tehnologiei depinde în mod direct de costuri.
Un singur exemplu: primele coroane dentare au fost produse prin tehnologia CAD/CAM în 1971, iar o restaurare dentară completă a fost realizată în 1984. Restul „poveștii„, până în zilele noastre, ține de costurile implicate, de performanța componentelor software și hardware, precum și de forța de muncă disponibilă (specialiști din diverse arii de activitate dispuși să învețe să lucreze cu tehnologiile CAD/CAM și, mai recent, 3D adaptate domeniului dentar).
În mod tradițional, procesul este unul de durată: medicul preia amprenta dentară pacientului, o transmite laboratorului dentar, în cadrul unei noi vizite la cabinet, „se probează„ lucrarea realizată, după care stomatologul poate solicita alte modificări, lucrarea revine în cabinet și se fixează definitiv.
Vorbim, așadar, de săptămâni întregi de colaborare între pacient, medic și laboratorul de tehnică dentară pentru a obține cel mai bun rezultat.
Prin frezarea CAD/CAM sau imprimarea 3D, timpul de execuție și marja de eroare sunt reduse foarte mult, iar tehnologiile încep să pătrundă direct și în cabinetele stomatologice, unde au început să funcționeze în back office mini-laboratoare de tehnică dentară.
În acest moment, după mai bine de 11 ani de activitate, echipa Drăghici Dental numără circa 60 de tehnicieni dentari care lucrează în colaborare cu aproximativ 400 de medici stomatologi din 10 județe ale țării și București, oferind toate tipurile de lucrări dentare și folosind toate tehnologiile existente pe piață.
Spre deosebire de majoritatea laboratoarelor din România, pentru a putea livra într-un timp cât mai scurt lucrările solicitate de medici și a oferi calitatea așteptată de pacienții acestora, am organizat activitatea noastră pe principiul „benzii Ford„, etapizând activitatea de lucru.
Departamentele create în cadrul laboratorului comunică foarte bine între ele, iar lucrarea dentară finală este rodul muncii a cel puțin 15 persoane, nu a uneia singure, cum se întâmplă în laboratoarele mai mici.
Tipul de lucrare, tehnologia folosită, materialele alese sunt stabilite în mod direct de medicul stomatolog (pe baza solicitărilor pacientului, beneficiarul final) în strânsă colaborare cu coordonatorii noștri de la laborator, în funcție de cerințele de ordin funcțional, estetic și, desigur, de preț.
În ultimii ani, prin extinderea lanțului de clinici proprii, Junior&Family Dental Center și a activității Safra Dental (importator și distribuitor de implanturi dentare și soluții pentru tehnica dentară), a conferințelor internaționale Dental Future am început să ne consolidăm activitatea ca grup de firme prin care să oferim soluții complete pentru pacienți și medicii stomatologi. Aflați constant sub presiunea timpului, sprijinim atât comunitatea medicală, cât și beneficiarii finali prin soluții complete, iar prin inițierea „Junior&Family Partner“ ne vom implica în mod direct în sprijinirea cabinetelor medicale inclusiv din punctul de vedere al marketingului și managementului.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.