Publicația industriei TECH regionale

TechVillage în Republica Moldova – 50 de investitori, investiții de peste 100 de milioane

Radiografia ecosistemului antreprenorial din Europa de Est: 50 de investitori străini cu un potențial investițional de peste 100 milioane de dolari în premieră, în Republica Moldova, la TechVillage.

Toate privirile spre Est!

Deși la prima vedere Republica Moldova, România și Ucraina nu par țări profitabile din punct de vedere al start-up-urilor din domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie, fiind asociate mai mult cu mentalitate postcomunistă, biserici medievale şi drumuri pline de gropi, realitatea dovedeşte exact contrariul. Cu doar zece ani în urmă, Europa Centrală și de Est (ECE) nu era pe hărțile investitorilor străini tech. Cu toate acestea, grație intensificării oferite de unicornii precum Skype, Prezi, Transferwise și Avast, jucători mai noi precum AeroMobil și apariția unor ecosisteme de pornire multiple, active și în creștere în regiune, ECE îndreaptă privirile spre Est și își marchează teritoriul ca un concurent serios în lumea tehnologică.

Ecosistemul antreprenorial în Europa de Est

Ucrainenii au lăsat deja o amprentă la Silicon Valley cu companii remarcabile precum Whatsapp (Jan Koum), Paypal și Affirm (Max Levchin). Asociat cu peste 200.000 de profesioniști IT și costuri scăzute ale forței de muncă, sectorul de outsourcing din Ucraina s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani. Având o creștere de la 0,06% din PIB la 3,3% – mai mult de 50 de ori – în ultimii 5 ani, sectorul IT al Ucrainei va deveni în curând exportul numărul unu al națiunii. Azi vorbim despre 100 de giganți tehnologi multinaționali care și-au deschis birourile de cercetare și dezvoltare în Ucraina, printre care Samsung, Boeing, Siemens și Oracle.
Deşi denumite după fiinţe mitologice, unicornii din lumea business sunt cât se poate de reali, iar numărul lor creşte de la un an la altul. Visul oricărui antreprenor din high tech este un unicorn – o afacere pornită cu un start-up care reuşeşte să depăşească valoarea de un miliard de dolari. Ucraina este aproape de o astfel de izbucnire domestică: Grammarly (a ridicat 110 milioane dolari), bpm on-line, Genesis, Readdle și Jooble sunt pe cale să devină primele companii unicornuri.
Un succes românesc, bunăoară, este Clever Taxi care a fost înfiinţat în 2010 şi care are 17.000 de şoferi şi 600.000 de clienţi în România – un exemplu al modului în care dimensiunea pieţei locale permite start-up-urilor româneşti să crească. România, de asemenea, se poate lăuda cu BitDefender și Soft32.
Dintre cele mai importante 50 de centre de tehnologie europeană, conform The European Digital City Index, București este pe locul 10 dintre 12 orașe din Europa de Est, drept cele mai bune ecosisteme pentru întreprinderi noi.
techvillage
 

Apetitul investițional în Europa de Est

Unul dintre dezavantajele predominante care a existat în spațiul Europei de Est a fost mediul de finanţare subdezvoltat şi fragmentat.

Start-up-urile din România care au primit finanțări în 2016 sunt:

  • Elefant.ro (magazin online) – 5,5 milioane euro
  • Omniconvert (companie de A/B Testing)– 1 milion euro
  • SmartBill (soft de facturare si gestiune) – 1 milion euro
  • Smartdreamers (platforma de recrutare) – 700.000 euro
  • SymphoPay (platforma de POS-uri inteligente) – 600.000 euro

Pe lângă start-up-urile menționate mai sus, sunt și o serie de companii românești lansate în afara țării care au primit investiții, precum: Databricks (SUA, 60 milioane dolari), Branch Metrics (SUA, 35 milioane dolari), Midokura (SUA, 20 milioane dolari), Knotch (SUA, 10 milioane dolari), Vector Watch (UK, 5 milioane dolari), Big Step (UK, 2,2 milioane dolari), StatusToday (UK, 1,3 milioane dolari).
România este o piață greu de ignorat. Este a șaptea cea mai populată țară din UE cu 19,760 milioane locuitori, adică 3,9% din populația totală a UE, are 426.000 de businessuri active în care lucrează 2,71 milioane de persoane.
În Ucraina, Fondurile VC, cum ar fi AVentures, TA Ventures, Wannabiz și Imperious, au apărut pentru a profita de oportunitatea geo-arbitrajului (geoarbitrage) și pentru a sprijini antreprenorii ucraineni să crească la nivel global. Conform analizei capitalului ucrainean de investiții și a capitalului privat, realizată de UVCA, în 2015, valoarea totală a investiției a atins 132 milioane de dolari, ceea ce reprezintă cu 237% mai mult decât în 2014.
Prin comparație, activitatea investițională în Moldova e mult mai slabă, fondurile locale aproape lipsesc. Republica Moldova încă face parte din categoria „Piețelor nedezvoltate”, fiind caracterizată de un volum foarte scăzut al investițiilor start-up. Cu toate acestea, vorbim astăzi despre peste 40 de start-up-uri tech, care au atras peste 1 milion de dolari, printre care xor.ai, Planable, Gaus, nemo.ai, BubbleWits etc. Pentru a-și dezvolta ecosistemul antreprenorial care este unul încă la fază embrionară, Moldova are nevoie de istorii de succes și reforme care să inspire tinerii.

Schimbarea este unica constantă în antreprenoriatul ECE

Planul este de a crește. Și, de ce să nu recunoaștem, creșterea trebuie căutată printre start-up-urile locale și colaborările de durată. De altfel, când vine vorba despre antreprenoriat, vrem să credem că în Moldova paharul e pe jumătate plin. În acest an, un nou eveniment tech, desfășurat în premieră, va mai turna un pic în pahar.

Cum TechVillage va umple golurile?

Semne bune se întrevăd pentru domeniul antreprenorial în 2018. Soarele va răsări în perioada 11-13 septembrie pentru 50 de fondatori de afaceri inovaționale din țările Europei de Est (Moldova, România, Ucraina) cu potențial economic de peste 50 milioane de dolari, care se vor întâlni cu 50 de investitori internaționali cu un potențial investițional de peste 100 milioane de dolari, în cadrul evenimentului TechVillage, desfășurat în sânul naturii, departe de agitația urbană, la Orheiul Vechi.

Misiunea TechVillage este de a crea condiții prielnice pentru sporirea investițiilor străine și atragerea companiilor cu valoare adăugată pe piața IT din Republica Moldova.  Locul desfășurării evenimentului are misiunea de a aduce un impact economic asupra comunității locale și de a promova turismul în Republica Moldova. Butuceni este cunoscut pentru peisajele pitorești, fiind un loc în care tradițiile noastre s-au păstrat în timp, motiv pentru care comuna este locul potrivit pentru a evada de rutina zilnică. Timp de trei zile, participanții vor lua parte la diferite activități rurale menite să creeze o conexiune între ei dincolo de șabloanele oficiale și să-i apropie de cultura moldovenească.

Așa că, stați un pic și nu mânați, ci la TechVillage vă alăturați! Urmăriți activitățile și scânteiele care vor ieși din colaborările dintre investitori și start-up-uri pe pagina de Facebook și site-ul evenimentului.

techvillage in orhei
Evenimentul „TechVillage” este organizat de către Seed Forum Moldova (IHUB Chisinau) cu suportul Asociației Companiilor TIC din Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională / USAID Moldova și Guvernului Suediei / Embassy of Sweden in Chisinau în cadrul Proiectului „Centrul de Excelență în Domeniul TIC”, Tekwill, Western NIS Enterprise Fund, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) și XY Partners.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre evenimentele din România și nu numai, click aici.

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,