Publicația industriei TECH regionale

Studioul Amber din Botoșani pregătește tinerii pentru o carieră în industria dezvoltatoare de jocuri video

Amber Botoșani - PIN magazine

Gaming-ul, una dintre numeroasele ramuri creative ale tehnologiei, este multidimensional atunci când vine vorba de oportunitățile de carieră. De la programatori și analiști până la scriitori, artiști 2D și 3D și designeri, există numeroase poziții pentru ca toți cei care își doresc să creeze jocuri video pe care să le joace milioane de utilizatori din întreaga lume să ia în considerare o carieră în game development.

Doar în 2022, jocurile video au generat în întreaga lume o sumă fabuloasă de peste 184 de miliarde de dolari. Industria jocurilor video a depășit de mult, ca valoare, industria muzicii și a filmului la un loc. De aceea, a învăța pașii dezvoltării unui joc video poate deschide ușa către o meserie de viitor pentru tinerii pasionați de jocuri video, și nu numai.

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România este în continuă creștere, cu 7000 de specialiști care lucrează în peste 120 de studiouri, care au generat doar anul trecut peste 312 de milioane de dolari.

Una dintre misiunile celor care conduc biroul din Botoșani a Amber, studio cu ADN 100% românesc cu sediul în București și birouri în întreaga lume, este acela de a mentora noile generații și de a le prezenta beneficiile unei viitoare cariere în industria dezvoltatoare de jocuri video.

Amber este prezent în Botoșani din octombrie 2019, iar de aproape doi ani își desfășoară activitatea pe Calea Națională nr. 95, în cel mai modern sediu al său din România și cel mai modern sediu de firmă din Botoșani, după o investiție de jumătate de milion de euro. În biroul din Botoșani lucrează peste 150 de specialiști. Dintre aceștia, lucrează în sistem work from home specialiști care locuiesc în apropierea Botoșaniului, în localități precum Săveni, Dorohoi, Suceava, Dumbrăveni, Iași sau chiar în Cluj. 

Amber Botoșani-PIN magazine

Încă de la început, Amber Botoșani și-a propus să creeze o comunitate de profesioniști și de tineri talentați și interesați de domeniu prin dezvoltarea unui program de training și mentorat care să îi ghideze spre specializarea dorită. În ultimul an, specialiștii din Amber au organizat multiple workshop-uri individuale, sau sub egida “Școala Altfel”, în cadrul cărora tinerii din liceele botoșănene precum Colegiul Național Mihai Eminescu sau Colegiul Național A.T. Laurian, dar și elevi din alte orașe din împrejurimi, au vizitat sediul Amber și au învățat care sunt specializările din industrie și mai important, noțiunile elementare despre crearea unui joc video. În plus, specialiștii din Amber Botoșani au fost în vizită la liceele din oraș, unde au vorbit în fața a peste 120 de elevi din clasele X-XII despre importanța unor discipline în crearea jocurilor precum testare, level design sau game design, despre pregătirea pe care trebuie s-o dobândească tinerii și skill-urile de care au nevoie pentru a intra în industria jocurilor video.

Workshop-uri și alte întâlniri formale vor fi organizate regulat la Amber Botoșani, începând cu noul an școlar, oferind astfel ocazia elevilor din liceele botoșănene, dar și celor din orașele dimprejur, de a avea acces și de a înțelege tehnologiile și procesele creative care stau la baza jocurilor pe care ei le experimentează zi de zi în timpul liber.

Biroul din Botoșani oferă servicii de quality assurance (testare) pentru jocurile dezvoltate sau co-dezvoltate de Amber pentru platforme diverse – mobile, PC și console. Pe măsură ce studioul va identifica proiecte și oameni potriviți, va extinde oferta de servicii și specializări, urmând să deschidă în viitorul apropiat și un departament de producție, care să acopere programare, artă și game design.

De la înființare și până în prezent, biroul din Botoșani a contribuit la proiecte ale unor mari publisheri precum Disney, Amazon, Warner Bros., Scopely, Roblox, Cartoon Network sau SciPlay. 

În toate birourile Amber din întreaga lume, București, Botoșani, Guadalajara, Montreal, Kyiv, Varșovia, San Francisco și Los Angeles lucrează peste 1100 de specialiști. În 2022, Amber a raportat o cifră de afaceri record de 213,7 milioane de lei (45,4 milioane dolari), o creștere cu peste 52% în comparație cu anul precedent. 

La finalul anului trecut, Amber a atras o investiție de 20 milioane de dolari din partea Emona Capital, o firmă de investiții din Londra, la o evaluare de aproximativ 190 de milioane de dolari, cu scopul accelerării dezvoltării globale a companiei prin realizarea de tranzacții de tip M&A.

Amber continuă să se afirme la nivel internațional ca un studio de top în dezvoltarea și co-dezvoltarea de jocuri video pe mobile, PC și console. După succesul cu Tetris Beat pe Apple Arcade în 2021, Amber a dezvoltat, alături de Jam City, Wild Things: Animal Adventures, primul joc din portofoliul companiei pentru platforma Netflix Games. Mai mult, Amber a contribuit la dezvoltarea Gotham Knights, joc lansat pentru PC și console, pentru Warner Bros. Games, oferind servicii de artă și level design.

Printre cele mai cunoscute companii de gaming cu care Amber a lucrat sau încă lucrează se numără Amazon, King, Big Fish Games, Disney, NBC Universal, N3twork, Rovio, Warner Media și That Game Company. Amber a dezvoltat jocuri precum Super Spy Ryan, PositronX și Link Twin și a contribuit la dezvoltarea unor titluri de succes precum Sky: Children of Light, Nascar Heat 5 și altele. Jocul pentru telefoane mobile Cinderella Free Fall, dezvoltat pentru Disney, a fost descărcat de peste 8 milioane de oameni în întreaga lume.

Amber Botoșani-PIN magazine

Amber caută să angajeze în Botoșani și împrejurimi pe mai multe poziții precum Junior Game Tester și QA Project Manager. Pentru a intra în industria dezvoltatoare de jocuri de pe poziția de tester, tinerii trebuie să știe engleză la un nivel mediu, să fie niște gameri pasionați și să aibă un ochi suficient de atent la detalii astfel încât să poată să găsească probleme din jocuri. Salariile și condițiile pe care le oferă studioul sunt la un nivel ridicat și sunt identice cu cele din București.

Amber Botoșani își dorește să creeze oportunități pentru tineri astfel încât aceștia să lucreze într-o industrie nouă și creativă și să ajute la dezvoltarea economiei locale.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare