- Silicon Forest are un grad de ocupare de 80 – 85%
- Firmele reprezintă 80% dintre ocupanți, iar frelancerii 20%
- Studiu de caz: o firmă de produs din Marea Britanie a început cu trei oameni. În doar un an a ajuns la 30 de oameni
- Silicon Forest se pregătește de deschiderea celei de-a doua locații, în care vor putea fi organizate și evenimente de 100 persoane și care va putea asigura spațiu de lucru chiar și pentru o firmă cu peste 50 de angajați
Silicon Forest, spațiu de coworking și hub de tehnologie, face bilanțul primului an, înainte să deschidă a doua locație din Cluj-Napoca. Din vara lui 2018 până în prezent, Silicon Forest a ajuns la un grad de ocupare de 80 până la 85%, ceea ce e extraordinar pentru un business de tipul acesta. Cei mai mulți clienți sunt companii mici și foarte mici. Freelanceri sunt între 25 – 30, în funcție de lună.
Silicon Forest a pornit la drum ca un spațiu de coworking și hub de tehnologie, care să satisfacă cea mai mare nevoie pentru start-up-uri și freelanceri: un spațiu modern de lucru, pentru care prețul să fie adaptat la nevoi. În prezent, 20% din spațiul Silicon Forest e ocupat de freelanceri, restul de 80% revenind firmelor. În primul an de activitate, compania a reușit să atragă clienți din IT și domenii conexe, cum ar fi Digital Marketing, SEO, Design, Proiectare Automotive, AI, Programare, dar și agenții de PR și organizare de evenimente.
Cea mai importantă trăsătură la un astfel de spațiu este că prețul pentru chirie este în funcție de nevoi. Un exemplu în acest sens este al unei companii de produs din Marea Britanie, Winnow Solutions, care a început la hub cu trei oameni. În doar un an a ajuns la 30 de angajați. Pe parcurs, au plătit pentru câți oameni au avut, ceea ce a fost un mare ajutor din punct de vedere financiar și logistic. Winnow Solutions dezvoltă un produs inovator, care ajută la reducerea semnificativă a risipei de mâncare în bucătării industriale, precum cele din industria hotelieră, restaurante, cantine și școli, folosind inteligența artificială.
„Odată cu internetul, a fost o explozie a industriilor de toate felurile. Implicit, trebuia să se schimbe și modul în care lucrăm și asta am vrut noi să facem cu Silicon Forest, să întindem o mână de ajutor tuturor celor care nu se mai regăsesc în stilul vechi de muncă la birou, dar și celor care sunt în freelancing. Ce ne bucură acum, când facem bilanțul primului an, este că vedem cum, de la lună la lună, închegăm o comunitate aici. Vedem oameni din companii diferite care leagă prietenii, firme care se consultă cu alte firme, dar și parteneriate încheiate aici și proiecte lucrate împreună.
Avem, de exemplu, firma Mejix, care dezvoltă produsul Dine Market pentru piața de restaurante din Statele Unite ale Americii și colaborează pe partea de dezvoltare aplicații mobile cu altă firmă din comunitate, Tapptitude, iar pe partea de digital marketing există o altă colaborare, tot în comunitate, srd-media. Avem start-up-uri care s-au dezvoltat de la zero la noi în comunitate și care sunt deja foarte promițătoare pentru investitori. Un exemplu ar fi colegii de la Bookingham, un startup care reinventează și simplifică sistemul de rezervări și lead generation pentru saloane, restaurante, ateliere și orice alt tip de afacere din domeniul serviciilor. Asta ne bucură nespus, pentru că asta înseamnă «coworking». Simți că nu ești niciodată singur”, a declarat Gabriel Rusu, co-fondator Silicon Forest.
Noul spațiu Silicon Forest din Cluj
Primul pas pentru Silicon Forest, în noul spațiu, este pregătirea acestuia și pentru evenimente de până la 100 de persoane. Totodată, va fi capabil să găzduiască firme care au peste 50 de angajați și vor fi disponibile locuri de parcare suficiente. Planul tarifar va fi însă similar, asemenea și celelalte facilități. Mai important e însă că un membru Silicon Forest, dacă va avea nevoie, va putea lucra din oricare locație.
Locația va fi lângă Parcul Central. Clădirea este proaspăt renovată și are un design clasic spectaculos. Aceasta va avea aproximativ 1.200 de metri pătrați spațiu disponibil și va beneficia de toate facilitățile necesare funcționării unor birouri la standarde înalte.
Cel mai important atu pentru un spațiu de coworking va rămâne adaptarea prețului chiriei la fluctuațiile de personal. Astfel, companiile plătesc exact câte birouri ocupă în cadrul Silicon Forest. Dacă o firmă crește sau scade, chiria se adaptează corespunzător acestor modificări.
Despre Silicon Forest
Silicon Forest este un hub de tehnologie și spațiu de coworking din Cluj, deschis anul trecut, la finalul lunii iunie. Hub-ul a fost deschis după o investiție de 200.000 de euro, într-o clădire proiectată pentru spații de birouri. Clădirea se înalță pe 6 niveluri și are o suprafață de peste 1.350 metri pătrați, alcătuită din spații de birouri, terasă și o cafenea.
Silicon Forest se adresează industriei IT&C, precum și companiilor, respectiv freelancerilor din alte domenii de business.
Mai multe informații despre Silicon Forest pot fi parcurse pe siliconforest.ro.