Publicația industriei TECH regionale

Romanian IT – o comunitate globală de antreprenori și profesioniști români din tehnologie

Oana Bouraoui, Cofondator Romanian IT

Romanian IT este prima comunitate globală de antreprenori și profesioniști români din domeniul tehnologiei, cu o componența atât online, cât și offline, care a fost construită cu scopul de a conecta membri cu contacte și resurse la care altfel nu ar avea acces.

Inițial a pornit ca o comunitate de developeri

Afacerile se fac cu oameni, iar pentru asta trebuie să ai conexiunile potrivite. Networking-ul înseamnă pentru noi oameni care se conectează unii cu alții, schimbă idei, resurse și informații.
Este un punct esențial al antreprenoriatului, iar dezvoltarea unei rețele proprii înseamnă în același timp și dezvoltarea afacerii. Să construiești o rețea puternică de contacte presupune mult timp, implicare și dedicare și este dificil să accesezi cercuri relevante dacă nu ai un punct clar de intrare.
Ideea Romanian IT a început că un meetup de tech la Paris cu scopul de a ne conecta cu mediul de acolo. Am realizat că aceasta este o nevoie comună și am început să consolidăm comunități și în alte orașe.
Deși inițial a pornit că o comunitate de developeri, focusul azi nu mai este pe tech, ci mai mult pe a dezvoltă o cultură antreprenoriala în rândul membrilor.
Am investit mult timp și banii proprii că să înțelegem cum funcționează și să ne conectăm cu persoanele potrivite. Personal am călătorit timp de 2 luni prin Europa că să întâlnesc comunitățile de români și să înțeleg mediul în care activează și să îmi dau seama cum trebuie să structuram comunitatea în așa fel încât să răspundă cel mai bine nevoilor lor.
Comunitatea este construită și se dezvoltă pe trei piloni principali:
1. Suport în cadrul centrelor locale pentru a construi conexiuni puternice între membri.
În centrele locale există un nucleu, conectori centrali care lucrează să consolideze comunitaria în jurul lor și să îi conecteze între ei. De obicei acestea sunt persoane cu networkuri deja bine dezvoltate și cu conexiuni puternice în mediul local.
2. Programul nostru de mentorat care le oferă șansa de a se conecta cu experți
Am creat și creștem în continuare o rețea de mentori care aduc o infuzie de know how în rândul antreprenorilor români la început de drum sau care caută să scaleze în afara pieței din România.
Această se concretizează în programul de mentorat „Find my mentor”, care începând din toamnă va conecta și mentori străini la comunitatea românească.
Până în prezent, 64 de oameni au participat la programul de 3 luni și ne propunem să dublăm numărul până la finalul anului. Este o modalitate de a accelera transferul de cunoștințe între experți și antreprenori și profesioniști la început de drum, ceea ce pe termen lung va ajută la dezvoltarea mai rapidă a ecosistemului.
3. Evenimente globale cu speakeri care sunt lideri în industrie pentru a inspira și ghida în direcția potrivită.
Avem două tipuri de evenimente în centrele locale la nivel global.

  • Romanian IT startup series sunt evenimente unde conectăm comunitatea locală cu speakeri precum investitori, antreprenori de top din orașul respectiv, reprezentanți de corporații și chiar avocați specializați pe nișă de startup-uri. Scopul este evident să ajutăm membrii să ajungă la informația de care au nevoie și să îi inspire.
  • Al doilea tip este Romanian IT social events series, evenimente informale de networking unde oamenii fac speed pitching și schimb de contacte.

Suntem cu toții pe același drum și ne lovim de provocări asemănătoare. Scopul Romanian IT este să conecteze o comunitate puternică de oameni cu spirit antreprenorial pentru a ne inspira și pentru a crește împreună.
Prin intermediul fiecărui pilon dorim să le oferim membrilor conexiunile și know-how-ul de care au nevoie pentru a se dezvolta atât ei cât și afacerea lor.

Ce vrem cu Romanian IT

Pe lângă faptul că ne concentrăm pe dezvoltarea profesională și personală, ne concentrăm și pe crearea unei culturi construite în jurul unei valori naționale.
Din punctul nostru de vedere acest lucru are 2 beneficii majore:
1. Promovarea identității și culturii românești și a sectorului IT românesc, care este unul dintre vectorii pozitivi de imagine principali al României în acest moment.
2. Comunitatea reprezintă o punte de comunicare între românii din Diaspora și cei de acasă, devenind astfel o modalitate de a reconecta oamenii care au plecat cu România.
Acest lucru vine să contracareze din efectele negative ale fenomenului puternic de braindrain care are loc în sectorul IT și oferă o infuzie de knowhow și mentalitate din afară.
În ultimi doi ani am muncit mult să construim o rețea internațională puternică și am testat diferite idei pentru a conecta românii într-o framework care să le permită să colaboreze și să se conecteze la resurse din afară granițelor. Este un proces care presupune mult timp și energie și este relativ lent.
Credem că doar acum, după aproape 2 ani și jumătate, am reușit să găsim o structură relativ finală pe care să putem să începem să construim și să consolidăm în anii care urmează. Focusul până în acest punct a fost să creăm comunități locale și să identificăm acei conectori centrali care pot să devină puncte de intrare în ecosistemele în care activează.

Un eveniment global la Bruxelles

Pasul următor este să îi aducem împreună, să le oferim uneltele potrivite, iar prin ei să direcționăm resurse pentru a conecta și dezvolta ecosistemele pe care le reprezintă.
În toamnă vom organiza un eveniment global Romanian IT la Bruxelles, pentru a conecta lideri din Diaspora și din România, cu scopul a face schimb de informații, bune practici și contacte.
Asta le va oferi vizibilitate celor din Diaspora asupra a ceea se se întâmplă acasă la nivel de business și conexiunile potrivite pentru a pune bazele unor colaborări sau chiar să investească acasă. Cei din România vor avea puncte de contact către ecosisteme din afară țării la care altfel nu ar avea acces.
Pe termen lung ne dorim să consolidam o rețea puternică cu focus către antreprenoriat și tehnologie, o poartă către ecosistemul de startup românesc la nivel internațional pentru cei care doresc să investească și să colaboreze.
Dacă vrei să afli mai multe despre Management și Dezvoltare, click aici. 
 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.