Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Romanian IT – o comunitate globală de antreprenori și profesioniști români din IT

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Romanian IT – o comunitate globală de antreprenori și profesioniști români din tehnologie

Oana Bouraoui, Cofondator Romanian IT

Romanian IT este prima comunitate globală de antreprenori și profesioniști români din domeniul tehnologiei, cu o componența atât online, cât și offline, care a fost construită cu scopul de a conecta membri cu contacte și resurse la care altfel nu ar avea acces.

Inițial a pornit ca o comunitate de developeri

Afacerile se fac cu oameni, iar pentru asta trebuie să ai conexiunile potrivite. Networking-ul înseamnă pentru noi oameni care se conectează unii cu alții, schimbă idei, resurse și informații.
Este un punct esențial al antreprenoriatului, iar dezvoltarea unei rețele proprii înseamnă în același timp și dezvoltarea afacerii. Să construiești o rețea puternică de contacte presupune mult timp, implicare și dedicare și este dificil să accesezi cercuri relevante dacă nu ai un punct clar de intrare.
Ideea Romanian IT a început că un meetup de tech la Paris cu scopul de a ne conecta cu mediul de acolo. Am realizat că aceasta este o nevoie comună și am început să consolidăm comunități și în alte orașe.
Deși inițial a pornit că o comunitate de developeri, focusul azi nu mai este pe tech, ci mai mult pe a dezvoltă o cultură antreprenoriala în rândul membrilor.
Am investit mult timp și banii proprii că să înțelegem cum funcționează și să ne conectăm cu persoanele potrivite. Personal am călătorit timp de 2 luni prin Europa că să întâlnesc comunitățile de români și să înțeleg mediul în care activează și să îmi dau seama cum trebuie să structuram comunitatea în așa fel încât să răspundă cel mai bine nevoilor lor.
Comunitatea este construită și se dezvoltă pe trei piloni principali:
1. Suport în cadrul centrelor locale pentru a construi conexiuni puternice între membri.
În centrele locale există un nucleu, conectori centrali care lucrează să consolideze comunitaria în jurul lor și să îi conecteze între ei. De obicei acestea sunt persoane cu networkuri deja bine dezvoltate și cu conexiuni puternice în mediul local.
2. Programul nostru de mentorat care le oferă șansa de a se conecta cu experți
Am creat și creștem în continuare o rețea de mentori care aduc o infuzie de know how în rândul antreprenorilor români la început de drum sau care caută să scaleze în afara pieței din România.
Această se concretizează în programul de mentorat „Find my mentor”, care începând din toamnă va conecta și mentori străini la comunitatea românească.
Până în prezent, 64 de oameni au participat la programul de 3 luni și ne propunem să dublăm numărul până la finalul anului. Este o modalitate de a accelera transferul de cunoștințe între experți și antreprenori și profesioniști la început de drum, ceea ce pe termen lung va ajută la dezvoltarea mai rapidă a ecosistemului.
3. Evenimente globale cu speakeri care sunt lideri în industrie pentru a inspira și ghida în direcția potrivită.
Avem două tipuri de evenimente în centrele locale la nivel global.

  • Romanian IT startup series sunt evenimente unde conectăm comunitatea locală cu speakeri precum investitori, antreprenori de top din orașul respectiv, reprezentanți de corporații și chiar avocați specializați pe nișă de startup-uri. Scopul este evident să ajutăm membrii să ajungă la informația de care au nevoie și să îi inspire.
  • Al doilea tip este Romanian IT social events series, evenimente informale de networking unde oamenii fac speed pitching și schimb de contacte.

Suntem cu toții pe același drum și ne lovim de provocări asemănătoare. Scopul Romanian IT este să conecteze o comunitate puternică de oameni cu spirit antreprenorial pentru a ne inspira și pentru a crește împreună.
Prin intermediul fiecărui pilon dorim să le oferim membrilor conexiunile și know-how-ul de care au nevoie pentru a se dezvolta atât ei cât și afacerea lor.

Ce vrem cu Romanian IT

Pe lângă faptul că ne concentrăm pe dezvoltarea profesională și personală, ne concentrăm și pe crearea unei culturi construite în jurul unei valori naționale.
Din punctul nostru de vedere acest lucru are 2 beneficii majore:
1. Promovarea identității și culturii românești și a sectorului IT românesc, care este unul dintre vectorii pozitivi de imagine principali al României în acest moment.
2. Comunitatea reprezintă o punte de comunicare între românii din Diaspora și cei de acasă, devenind astfel o modalitate de a reconecta oamenii care au plecat cu România.
Acest lucru vine să contracareze din efectele negative ale fenomenului puternic de braindrain care are loc în sectorul IT și oferă o infuzie de knowhow și mentalitate din afară.
În ultimi doi ani am muncit mult să construim o rețea internațională puternică și am testat diferite idei pentru a conecta românii într-o framework care să le permită să colaboreze și să se conecteze la resurse din afară granițelor. Este un proces care presupune mult timp și energie și este relativ lent.
Credem că doar acum, după aproape 2 ani și jumătate, am reușit să găsim o structură relativ finală pe care să putem să începem să construim și să consolidăm în anii care urmează. Focusul până în acest punct a fost să creăm comunități locale și să identificăm acei conectori centrali care pot să devină puncte de intrare în ecosistemele în care activează.

Un eveniment global la Bruxelles

Pasul următor este să îi aducem împreună, să le oferim uneltele potrivite, iar prin ei să direcționăm resurse pentru a conecta și dezvolta ecosistemele pe care le reprezintă.
În toamnă vom organiza un eveniment global Romanian IT la Bruxelles, pentru a conecta lideri din Diaspora și din România, cu scopul a face schimb de informații, bune practici și contacte.
Asta le va oferi vizibilitate celor din Diaspora asupra a ceea se se întâmplă acasă la nivel de business și conexiunile potrivite pentru a pune bazele unor colaborări sau chiar să investească acasă. Cei din România vor avea puncte de contact către ecosisteme din afară țării la care altfel nu ar avea acces.
Pe termen lung ne dorim să consolidam o rețea puternică cu focus către antreprenoriat și tehnologie, o poartă către ecosistemul de startup românesc la nivel internațional pentru cei care doresc să investească și să colaboreze.
Dacă vrei să afli mai multe despre Management și Dezvoltare, click aici. 
 

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.