Iași, 12 martie 2018: Innovation Labs 2018, programul de accelerare din România destinat tinerilor dornici să facă primii pași în antreprenoriatul tehnic, de la idei creative la produse de succes, anunță cele 9 echipe calificate în urma participării la Hackathonul din Iași, ce a avut loc în acest weekend la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Gheorghe Asachi.
După 24 de ore de concentrare, imaginație, provocări și mentorat, cele mai bune echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de accelerare organizată în următoarele 10 săptămâni de către Asociația Calemis și Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, Continental, OMV Petrom, precum și The Romanian-American Foundation, ca partener strategic.
Hackathonul din Iași este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție în Iași și la a șasea ediție de la înființare. La eveniment au participat 18 echipe formate din peste 40 de tineri creativi și ambițioși, care au prezentat în prima zi a evenimentului idei pentru produse inovatoare încadrate în cele șapte direcții de dezvoltare formulate în cadrul programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.
Evenimentul a început sâmbătă, 10 martie. Echipele înscrise și-au prezentat ideile în stadiul lor incipient, iar după o primă etapă de votare din partea publicului și a juriului, în Hackathon au intrat 15 echipe. În continuare, acestea au lucrat la realizarea unui prototip viabil și persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business.
Pe 11 martie, în cea de-a doua zi a Hackathonului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului și a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24 ore alături de mentori. Fiecare echipă și-a dovedit evoluția atât prin demonstrații tehnice, cât și printr-o prezentare publică de 3 minute. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai performante 9 echipe și idei de produs, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat a Innovation Labs.
Toate echipele calificate în urma Hackathonului urmează să intre într-o perioadă intensă de training de 10 săptămâni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Antreprenori și oameni de business de vârf vor împărtăși experiențele lor cu tinerii din cadrul programului, oferindu-le acestora o nouă viziune în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. În plus, tinerii vor beneficia de acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.
Pe 21 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat.
Innovation Labs 2018 este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociația Calemis, EduHub și Rosenc cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, Continental, OMV Petrom, precum și The Romanian-American Foundation ca partener strategic, împreună cu partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara. Pe parcursul desfășurării Hackathoanelor și a edițiilor precedente, partenerii programului au contribuit sistematic și productiv la dezvoltarea echipelor și, pe termen lung, la consolidarea ecosistemului startupurilor românești atât prin interacțiunile cu membrii echipelor participante, cât și prin facilitarea accesului acestora la tehnologii bleeding edge. Prin împărtășirea experiențelor profesionale definitorii cât și a pasiunii ca mod de abordare în dezvoltarea unui produs nou, partenerii Innovation Labs aduc continuu plus valoare atât programului, cât și ecosistemului antreprenorial. Succesul echilibrului între efortul depus de echipe și implicarea activă a partenerilor programului s-a tradus în timp prin recunoașterea unor echipe coagulate in Innovation Labs în cadrul unor competiții de top din domeniu, prin dezvoltarea unor produse IT de succes și prin consolidarea unei comunități dedicate inovării digitale.
Echipe calificate în programul de mentorat Innovation Labs Iași
BeeChangefull
BeeChangefull este o aplicație destinată apicultorilor care vine în întâmpinarea acestora prin monitorizarea de la distanță a stupilor. Aplicația oferă detalii despre temperatură, umiditate și presiune, oferind apicultorilor informații utile pentru gestionarea stupilor, fără să fie necesară deplasarea fizică la aceștia.
Memory Aid
Memory Aid este o aplicație mobilă ce se conectează la un smartwatch/wristband sau o brățară proprie. Aplicația memorează planificarea tratamentelor medicamentoase pe termen lung și emite un semnal sonor pacientului în momentul în care acesta trebuie să își administreze un anumit tratament. Aplicația se conectează de asemenea la o cutie de medicamente, deblocând accesul, în funcție de planul stabilit, doar la medicamentul care trebuie administrat, și oferă notificări dacă acesta nu a fost scos din cutie.
Drink’mon
Drink’mon este o aplicație mobilă bazată pe gamificare, ce are ca scop adăugarea unei dimensiuni ludice vieții sociale. Folosind această aplicație, utilizatorii pot accesa quest-uri de socializare, atât individuale cât și de grup, îmbunătățind experiența unei ieșiri în oraș cu satisfacția recompensei simbolice și a competiției. În plus, utilizatorii care ajung la niveluri superioare pot beneficia de tarife preferențiale în localurile partenere.
Save my table/ ReServed
ReServed este o aplicație web/mobilă care își propune să îmbunătățească interacțiunea dintre localuri, precum restaurante și cafenele, și clienții acestora. Aplicația identifică locația și oferă clienților oportunitatea de a rezerva masa dorită la ora dorită, precum și de a plasa comanda online, reducând astfel timpul de așteptare. În plus, ReServed generează statistici referitoare la meniu, locurile preferate din local și intervalele orare preferate de clienții localului, în scopul îmbunătățirii experienței acestora.
Yammy Deal
Yummy Deal este o aplicație mobilă cu ajutorul căreia restaurantele pot publica informații despre mâncarea care nu s-a consumat spre finalul zilei și o pot vinde la preț redus. Astfel, utilizatorul Yummy Deal își alege un tip de mâncare din oferta publicată și apoi ridică personal comanda de la local – într-un schimb ce folosește atât clienților și restaurantelor, cât și comunității prin evitarea risipei de alimente.
Be on Time
Be on Time este o aplicație mobilă care interfațează cu Waze și Google maps, pentru a informa utilizatorul despre ruta cea mai rapidă pe care acesta o poate urma. Aplicația oferă și recomandări privind folosirea autoturismului personal sau a transportului în comun, în funcție de ce opțiune e mai rapidă. În plus, această aplicație se conectează la sistemul GPS al mijloacelor de transport în comun, astfel încât utilizatorul le poate vedea pe hartă în timp real, pentru a-și planifica mai eficient călătoria.
Safe Keep
Safe Keep este un modul de alarmare portabil de mici dimensiuni ce se poate monta pe obiectele personale cu risc de a fi furate, precum, spre exemplu, biciclete sau rucsacuri. Dispozitivul comunică cu telefonul mobil printr-o aplicație dedicată, înștiințând utilizatorul atunci când este mutat obiectul pe care este montat dispozitivul.
Clearpath
Clearpath este un sistem autonom de controlare a dronelor, în baza unui semnal GPS. Utilizatorul transmite un mesaj tip SMS către dronă, cu coordonatele locului la care aceasta trebuie să ajungă, îmbunătățind astfel experiența utilizării dronei prin asigurarea preciziei locației finale și a traiectoriei parcurse.
Munzo
Munzo este un ghid montan mobil ce se adresează pasionaților de drumeții, oferindu-le acestora detalii privind harta traseului pe care doresc să îl parcurgă, precum și consiliere în vederea pregătirii excursiei. Modificările și eventualele obstacole se actualizează în timp real, iar utilizatorul este informat de la începutul traseului despre tipul de echipament pe care trebuie să îl folosească, pregătirea optimă a alimentelor, sursele de alimentare cu apă și alte detalii de ordin logistic, în funcție de dificultatea traseului și de condițiile meteorologice.
Contact: Andrada Bonea, [email protected] Mihaela Ganciu, [email protected]
BCR și Fab Lab Iași inaugurează Zbor – un spațiu de explorare dedicat tinerilor
Iași, 7 octombrie 2024. Banca Comercială Română și Fab Lab Iași inaugurează hub-ul Zbor, un spațiu sigur și creativ pentru dezvoltare personală, profesională și socială.