Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Iași AI, pe harta globală a inteligenței artificiale - PIN magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Iași, pe harta globală a inteligenței artificiale

Eugen Bușoiu, IAȘI AI community founder and @theCityAI Iași Ambassador

În ultimii ani, inteligența artificială a generat mult entuziasm în rândul companiilor de tehnologie și investitorilor, creând noi oportunități în domenii precum sănătate, transporturi, financiar sau servicii clienți.
Deși există un interes major, conceptul nu este unul nou, inteligența artificială fiind definită pentru prima dată în 1956 de către John McCarthy, pe atunci profesor al colegiului Dartmouth. Considerat părintele inteligenței artificiale, acesta o descria ca știința și ingineria de a construi mașini inteligente.
Anii următori (the golden years, 1956–1974) au dus la dezvoltarea a noi direcții în inteligența artificială precum natural language understanding, micro-worlds sau rețelele neuronale.
După mai multe perioade de stagnare numite și AI winters (1974–1980, 1987–1993), din cauza limitărilor tehnologice și de infrastructură, primul progres major a avut loc în 2006 cu deep learning,o nouă abordare în implementarea algoritmilor de machine learning, care stă la baza tuturor aplicațiilor majore ale inteligenței artificiale. Cu o parte dintre aceste aplicații interacționăm zilnic, folosind în prezent recunoașterea facială pentru a debloca telefonul sau tehnici de procesare limbaj natural pentru a interacționa cu asistenți personali precum Siri sau Google Assistant în îndeplinirea diferitelor sarcini.
La nivel global, majoritatea companiilor tech și-au schimbat strategiile de business, orientându-se tot mai mult pe adoptarea și dezvoltarea de tehnologii AI, în timp ce startup-urile ce își propun să utilizeze inteligența artificială pot aplica la incubatoare orientate spre aceste tehnologii.

Ce se întâmplă pe plan local?

Datorită impactului pe care-l are inteligența artificială asupra vieții și a zonei de business, ideea creării unei comunități locale în jurul acestor tehnologii a venit natural. Astfel, pe 14 iunie 2017 a luat naștere IAȘI AI, o comunitate pentru toți pasionații de inteligență artificială, care numără în prezent peste 450 de membri, devenind cea mai activă comunitate tehnică din Iași.
Rețele neurale convoluționale, deep learning sau strategii de optimizare a hyperparametrilor sunt doar câteva dintre subiectele prezentate în cadrul întâlnirilor comunității IAȘI AI, unde participanții au putut afla informații noi și cunoaște oameni ce lucrează în domeniu, creând totodată un context favorabil promovării de idei și inițiative locale pe inteligență artificială.

Comunitate locală în context global

Începând cu luna noiembrie 2017, IAȘI AI s-a alăturat inițiativei CITY.AI, o comunitate globală ce unește alte peste 50 de orașe de pe 6 continente unde sunt organizate întâlniri similare, oferind o deschidere la speakeri și know-how global concentrat pe AI.

Planuri pentru 2018

Pentru comunitate, anul 2017 a însemnat depășirea milestone-ului de 400 de membri, organizarea a 7 meetupuri cu speakeri locali, implicarea pe track-ul de AI la CodeCamp, ediția din octombrie 2017 și asocierea cu City.AI.
În 2018, pe lângă meetup-urile recurente, vom iniția și o serie de workshop-uri, continuând să ne focusăm pe partea de învățare și aprofundare a tehnologiilor AI. În paralel, ne vom îndrepta către mediul academic și cel de business, dar și spre o colaborare cu celelalte comunități City.AI, în special cu cele regionale din București și Cluj.
Dacă ești pasionat de Inteligența Artificială și vrei să afli mai multe, click aici.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Ghid-practic-de-adecvare-la-o-lume-nebună-pinmagazine

Ghid practic de adecvare la o lume nebună

Nu ești destul de bun. Nici n-ai să fii vreodată. Mereu e cineva într-o poziție superioară, plătit mai bine, cu skill-uri la care doar visezi. Tu de ce nu ești ca ei? Gândul te macină. A apărut deja o nouă tehnologie, alte tool-uri. Nu le știi? Poate deja ai devenit nerelevant. Managerii, colegii văd și te evaluează. Mereu e cineva care face asta. Și cel mai dur evaluator ești chiar tu. Poate nu ții pasul, poate te faci de râs. Oare nu cumva și ce ai obținut până acum e fără merite? Senzația imposturii e o piatră grea.

Invest-in-Moonicorns-pinmagazine

Growceanu organizează “Invest in Moonicorns”, pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est

Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.

DRUID, pinmagazine

DRUID atrage 30 de milioane de dolari ca parte a rundei de finanțare Seria B pentru a îmbunătăți productivitatea organizațiilor prin aplicații conversaționale și inteligență artificială generativă

 DRUID, lider global în tehnologie de inteligență artificială conversațională, a anunțat astăzi atragerea rundei de finanțare Seria B de 30 de milioane de dolari condusă de TQ Ventures, cu participarea a noi investitori Smedvig Capital, Endeavour și Verve Ventures și a investitorilor existenți GapMinder, Hoxton Ventures și Karma Ventures.