Publicația industriei TECH regionale

Dezbaterea publică organizată de Asociația „Moldova Vrea Autostradă” a reunit la Iași zeci de experți și oficiali 

Moldova vrea autostrada, pinmagazine

La sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Culturii din Iași, Asociația „Moldova Vrea Autostradă” (MVA) a organizat o dezbatere amplă intitulată „Autostrada A8: între costuri și necesitate”. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Ritmuri civice: tobe și dialog pentru guvernare participativă inovativă” și a adus la aceeași masă peste 50 de participanți din diverse domenii, interesați de progresul infrastructurii rutiere în Moldova. 

Evenimentul a fost structurat în 3 paneluri, fiecare vizând aspecte esențiale ale proiectului autostrăzii A8 şi a fost moderat de jurnalistul Ştefan Etves, realizatorul emisiunii “Drumurile noastre” de la postul de televiziune B1TV. 

Primul panel, „Perspective tehnice în construcția de autostrăzi”, a oferit o privire asupra stadiului tehnic al proiectului, aducând în discuție provocările tehnice și financiare analizate de specialiști în infrastructură, alături de reprezentanți ai CNAIR, și ai companiilor implicate în construcție, proiectare și supervizare. Aceștia au discutat despre barierele întâlnite în regiune și tehnologiile necesare pentru desfășurarea lucrărilor de construcție a A8. Speakeri în cadrul acestui panel au fost: Adrian Covăsnianu și Paul Țurcanu (Asociația “Moldova Vrea Autostradă”) – analiza stadiului construcției de autostrăzi în regiunea Moldovei; Ionuț Urecheatu (director tehnic) – perspectiva CNAIR; Petre Ene (director gen. adj. Consitrans) – perspectiva proiectantului; Radu Meleru (inginer Nurol) – perspectiva constructorului; Paul Savin (director general Konsent) – perspectiva supervizorului de lucrări. 

Al doilea panel, „Administrație și capacitate administrativă, a abordat modul în care sectorul public poate contribui la accelerarea proiectelor de infrastructură în regiune. Dragoș Pîslaru, fost europarlamentar și negociator PNRR, alături de Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași și Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani, au evidențiat importanța colaborării eficiente între administrațiile locale și centrale pentru asigurarea fondurilor și gestionarea procesului administrativ.

În panelul final, axat pe exemple de bună practică, s-au prezentat proiecte locale și internaționale de succes care ar putea servi drept modele pentru autostrada A8. Speakeri în cadrul acestui panel au fost Oana Bonteanu (manager proiect) – Terminalul 4 Aeroportul Iași; Ionel Păsărică (director gen. Splendid Development) – Proiect autostradă urbană Anvers, Belgia; Andrei Ciuhodaru (Asociația „Moldova Vrea Autostradă”) – Propunere centru intermodal Cristești Iași; Ștefan Liviu Stanciu (Asociația „Moldova Vrea Autostradă”) – Dronathon – Monitorizare cu drona Autostrada A7. 

„Ne bucurăm că am putut crea cadrul de dialog pe un subiect atât de important. Această dezbatere arată clar că Moldova nu mai poate aștepta. Construirea autostrăzii A8 nu este doar o necesitate logistică, ci și o prioritate economică și socială pentru regiunea Moldovei. Suntem hotăți să ne asigurăm că acest proiect devine o realitate cât mai curând posibil prin implicarea activă a tuturor părților interesate și prin continuarea dialogului. Avem nevoie de infrastructura care să susțină dezvoltarea Moldovei și a României, în general”, a declarat Flaviu Manea, președintele MVA. 

Evenimentul a subliniat atât importanța acestui proiect pentru economia regională, cât și necesitatea unui parteneriat solid între autorități, mediul de afaceri și societatea civilă pentru realizarea lui. 

Dezbaterea poate fi urmărită integral online, pe Youtube: 

Panel 1: https://youtu.be/LGpIXaHTqWM 

Panel 2: https://youtu.be/UW948J9gQWU 

Panel 3: https://youtu.be/mC_2M1iJ8t4 

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,