Publicația industriei TECH regionale

Despre adaptare si muribunzi: Cum casăm DOS-ul ?!

Daca nu ne miscam repede in tara asta, vom disparea ca dinozaurii

Acum aproape două decenii, Windows95 era la mare modă, înlocuind cu mare succes mai vechile opţiuni de sistem de operare DOS6.22 şi peste el Windows3.11.
Eu care lucram atunci part-time ca student şi aspirant la titlul de inginer de sistem într-o firma, vine la mine o doamna de la contabilitate cu marea întrebare: „Eu cum casez DOS-ul?”. Trecuseră cei 3-4 ani de când licenţa fusese cumpărată, noua licenţă de Windows95 era funcţională, venise vremea din punct de vedere contabil ca la scadenţă să se producă casarea. Cred că vă închipuiţi că degeaba i-am explicat doamnei că licenţa este doar un drept de folosinţă, o hârtie care atestă că ai plătit drepturile de autor pentru a folosi acel program. Şi ce fericită a plecat când i-am dat o disketa pe care am scris cu carioca DOS 6.22, cu care s-a dus şi a casat DOS-ul (fizic).
Trei avantaje pe care le avem, deocamdata
Am râs de întâmplare câteva săptămâni bune şi i-am amuzat şi pe alţii de ridicolul situaţiei. Dar după ceva vreme constaţi că aşa se explică cum oricum ar fi murit dinozaurii. Uşor, uşor, devenim mai rigizi şi mai rezistenţi la schimbări, cu precădere la cele induse de tehnologie. Părinţii noştri nu mai vor să audă de telefoane fără butoane, iar copiii noştri nu vor să mai vadă telefoane cu butoane. Progresul tehnologic este neiertător iar IT-ul este vârful de lance. Deocamdată suntem poziţionaţi bine şi putem spune că suntem în ochiul ciclonului.
Câteva premize ne poziţionează deocamdată în avantaj faţă de alte ţări:

  • Prima ar fi că avem o infrastructură de internet excelentă, cu medii de viteze upload/download în topul mondial.
  • A doua este deschiderea noastră ca popor spre cosmopolitism, spre occident, majoritatea studenţilor de la noi (şi nu numai) vorbesc o limba de circulaţie internaţională.
  • A treia este nivelul salarial care este încă atractiv. Dar cel puţin două din cele trei avantaje enumerate sunt din păcate efemere: salariul şi infrastructura. Este ca în pilda cu Dumnezeu care a pus pe masă frumuseţea, inteligenţa şi bogăţia şi a chemat omul să aleagă două dintre ele.

Ce anume nu se înţelege este că pe termen lung vom deveni şi noi nişte dinozauri, dacă ne culcăm pe ureche că în deceniul al doilea din secolul 21 am avut cel mai tare internet din Europa, sau că în decurs de 5 ani am crescut salariile de la o medie de 100 euro/lună la 350euro/lună.
Cei mai buni de acum 5-10 ani sunt muribunzii de azi
Să ne uităm la Yahoo care nu se simte bine deşi, acum 10 ani, dacă nu aveai cont de Messenger, nu existai; să ne uităm la Google, care pe zi ce trece e tot mai prezent pentru că a venit cu tot felul de tehnologii aproape de individ şi de nevoile lui zilnice.
A fi tehnologic competent şi mereu în primul eşalon este dificil şi presupune cel puţin unul din două aspecte: ori deţii capital şi investeşti în noile tehnologii şi rămâi în valul tehnologic, ori investeşti în inovaţie. Iar ca popor nu poţi să te transformi peste noapte, sau să faci brand de ţară inovaţia, nu ai suportul exemplelor. Inovaţia are ca avantaj dictarea trendului, dacă e dublată de investiţie. Dar chiar şi fără investiţie, inovaţia nu va putea şi nu va fi niciodată ignorată din simplul motiv că oricine altcineva poate lua o idee bună şi a o transforma într-un „ocean albastru”.
Curiozitatea şi antreprenoriatul local trebuie încurajate de la vârste fragede
Există însă o mare problema sistemică: cum faci ca un popor să-l scoţi din starea de urmăritori ai schimbării într-unul de a împinge tehnologic lucrurile? Inovaţia nu se naşte peste noapte viral, ca un clip cu farse la care dai share sau like. Spiritul inovativ se creează în timp şi mai ales dacă este încurajat să vină cu idei noi, cu abordări diferite.
Curiozitatea şi antreprenoriatul local trebuie încurajate de la vârste fragede. Toate marile exemple de succes, la nivel de individ sau ţară arată că cel puţin odată, la un moment dat, s-a produs o schimbare majoră sau s-a venit cu o abordare diferită.
Sistemele de învăţământ bazate pe memorare în loc de înţelegere şi creativitate, materii fixe şi neadaptate mai mult de un ciclu tehnologic, lipsa unei viziuni locale şi naţionale pe termen mediu şi lung referitor la învăţământ, ştiinţă şi cultură, ne vor transforma în consumatori neadaptaţi. De altfel asta e şi motivul că din toate părţile apar soluţii de învăţământ alternative, iar majoritatea start-up-urilor au la baza o idee nouă, o inovaţie, o abordare diferită a realităţii curente.
Între timp Windows95 a murit de mult, alte versiuni au apărut şi murit, dar ca să închei cu acest exemplu e că marea schimbare pe care Microsoft a făcut-o în direcţia de a nu deveni dinozaur a fost crearea lui Windows Mobile şi adaptarea la mobilitate. Cine ştie, peste vreo 10 ani poate casăm Windows-ul?

Distribuie și tu:

Creativitatea amplifică perfomanța afacerii

Afacerile își pot amplifica rezultatele cu ajutorul creativității În mediul de afaceri contemporan, creativitatea nu mai este un lux. Este o necesitate. Creativitatea în afaceri

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Dan Macisanu, pinmagazine

Gândesc, Muncesc și Mănânc… cu Cap?

Ca medic specialist în dietă disociată și nutriție hipocalorică, cu peste două decenii de experiență în monitorizarea pacienților de toate vârstele și cu diverse patologii,