Una dintre provocarile proceselor de recrutare, selectie si angajare: permisele de munca pentru cetatenii moldoveni si ucrainieni
Ca să evit clişeele care încep cu clasicul “Cine sunt şi ce vreau?”, voi apela la un stil de prezentare care prinde mai bine în aglomeraţia şi viteza timpului de astăzi : elevator presentation. Mi se pare varianta perfectă pentru generaţia noastră grăbită, în care internetul poate fi mai rapid decât viteză gândului uneori.
Cum m-as prezenta pina ajunge liftul la etajul 3
Dacă ar fi să spun ce ştiu să fac şi cui se adresează serviciile pe care le ofer prin compania mea, în timp ce urcăm în acelaşi lift până la etajul 3, m-aş rezumă la 3-4 fraze.
“Sunt Roxana Parfene, fondatorul companiei Parfero şi am experienţă de 10 ani în dezvoltarea şi implementarea instrumentelor de HR cu care lucrez. Sunt specializată în partea administrativă şi organizatorică a domeniului de resurse umane, adică în: legislaţie, proceduri, concepte de beneficii, programe de training personalizate. Sunt expert în ceea ce priveşte legislaţia pentru încadrarea în muncă a cetăţenilor străini din afară UE (în zona noastră, în general cetăţeni din Republica Moldova) şi susţin simplificarea procesului pentru că ştiu cum ezită angajatorii atunci când aud de această categorie de candidaţi.”
Esenţa evoluţiei mele profesionale, în 3 etape. Cum am ajuns specialist
M-am dezvoltat într-o companie multinaţională de top din domeniul IT, în care se pune foarte mare accent pe calitate, un context perfect pentru specialişti. Paşii naturali în evoluţia mea profesională au început cu formarea pe partea de administrare de personal prin traininguri legislative.
A urmat etapa de modelare şi de dezvoltare personală, în care focusul meu a fost pe evoluţia abilităţilor de percepţie a oamenilor şi a relaţiilor, iar apoi etapa de însuşire a tehnicilor de prezentare, comunicare şi negociere.
Profilul meu s-a conturat armonios şi eu am devenit autonomă pe competenţele mele profesionale : administrare de personal, responsabil de pachete de beneficii, coordonator de proiect, speaker în cadrul trainingurilor interne, reprezentant al companiei.
Ideea de a înfiinţa Parfero mi-a venit din dorinţa de a oferi cât mai multor companii instrumente de calitate, valide, testate şi implementate în anii anteriori.
O provocare: e prea greu sa angajezi moldoveni?
Am identificat o parte din competenţele mele profesionale ca fiind o reală provocare pentru alţi specialişti în HR. Când vorbim despre angajare în muncă în România, ne raportăm la Codul Muncii. Însă acesta se aplică doar cetăţenilor români. Când vorbim despre angajarea în muncă a cetăţenilor non-UE, avem o provocare. M-am confruntat cu această situaţie în anul 2007, când am avut de întocmit primul dosar de obţinere a autorizaţiei de muncă pentru un cetăţean non-UE. Cred că o parte dintre cunoscuţii mei, foşti colegi din depertamentele HR şi tehnice care citesc acum articolul şi care au trecut împreună cu mine prin aceste experienţe, vor confirma faptul că e un proces foarte complex, pentru care e nevoie de timp ca să înţelegi cum funcţionează şi cum poţi obţine rezultate bune.
Ultima experienţă de angajare a unui cetăţean din Republica Moldova a fost muncă de 1 an, în care o mare parte din timp a însemnat să aştept răspunsuri sau documente. Pentru mine a fost o provocare, iar din perspectiva cetăţeanului străin “a fost un proces extrem de lung. Faptul că nu ştiam când mă veţi suna să mă anunţaţi că trecem la pasul următor a fost cel mai dificil de înţeles. A fost un an de aşteptare şi mă bucur că în final am primit un răspuns pozitiv şi m-am putut angaja” (A.B. – cetăţean moldovean).
Mi-am propus să dizolv mitul că “e prea greu să angajăm moldoveni”. Cred că în era vitezei, când totul se întâmplă electronic, merităm măcar să usurăm procesele care au rămas încă tradiţionale, pe suport de hârtie.
Ce am învăţat din asta şi cum pot contribui pozitiv în strategiile companiilor?
Am avut posibilitatea să experimentez fiecare tip de dosar pentru autorizaţie de muncă: pentru cetăţeni non-UE care sunt la studii în România, pentru cetăţeni non-UE cu studiile deja finalizate în România, pentru cetăţeni non-UE care nu au avut nici o legătură cu România până la momentul respectiv. Ştiu care sunt paşii pentru fiecare caz în parte şi îmi este foarte clar unde aş fi putut câştigă timp sau aş fi apreciat să fie mai simplificat procesul.
Din experienţa mea în ultimii 8 ani, sunt de părere că fiecare proces poate fi ajustat astfel încât angajarea cetăţenilor din Republica Moldova sau Ucraina (fiind cele mai apropiate de Iaşi) să devină un instrument folosit corect şi uşor, mai degrabă decât o descurajare a dezvoltării şi a prosperităţii zonei noastre.
Avantajul pe care îl ofer eu ca specialist pe acest subiect este timpul. Sau mai bine spus viteza. Serviciile pe care sunt expertă se potrivesc perfect în contextul contemporan al aglomeraţiei şi al lipsei de timp. Faptul că în ultimii 8 ani am interacţionat în mod constant cu reprezentanţii Oficiului pentru Imigrări şi ai Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor m-a ţinut informată şi sunt mereu la curent cu modificările legislative.
Scopul meu este să contribui la revizuirea paşilor şi la transformarea procesului într-un flux simplu şi coerent, cu rezultate pe măsura aşteptărilor. Îmi propun să fac asta pentru a susţine şi a aduce un plus de valoare în proiectele angajatorilor din România.