Publicația industriei TECH regionale

Comunitatea #play14 aduce metoda Open Space Technology la Iași

În zilele de 10-11 septembrie 2022 a avut loc primul eveniment #play14, organizat la Iași și sponsorizat de Hindawi Publishing. Cele două zile și jumătate de activități intense s-au desfășurat la FabLab Iași – spațiu care, credem noi, s-a potrivit mănușă pentru profilul organizației și al participanților la sesiunile de facilitare și joc. Această premieră deschide un șir întreg de oportunități pentru comunitățile tech, educație, sociale, cu un aport important de inovație și creativitate.

Pentru a sărbători acest început, dă-ne voie să-ți facem introducerea conceptului #play14 și să te conectăm cu ce pune la cale echipa gazdă din Iași pentru regiunea noastră.

Ce e #play14

Este comunitatea oamenilor cu aceleași principii și valori care crede că jocul este cea mai bună metodă de a învăța, de a dărui și de a fi creativ. Totul a început în martie 2014 de la fondatorii Cédric Pontet, Diego de Biasio, Pierre Neis și Yann Gensollen în Luxemburg dintr-o idee nebunească de a crește performanța în echipele AGILE și de a duce conceptul la cât mai multă lume. Așa a apărut asociația #play14 care adună astăzi oameni cu profiluri și experiențe diferite din peste 20 de țări din Europa. Ceea ce îi atrage pe participanți este acea îmbinarea dintre jocurile serioase („serious games”) și activități distractive cu experiența interactivă fizică, cunoașterea participanților la un nivel mai profund și descoperirea de noi abilități – totul într-o atmosferă pozitivă și relaxată.

În zilele de 10-11 septembrie 2022 a avut loc primul eveniment #play14, organizat la Iași cu metoda Open Space Technology. Această premieră deschide un șir întreg de oportunități pentru comunitățile tech, educație, sociale, cu un aport important de inovație și creativitate.
sursa: https://play14.org/

Manifestul #play14 se bazează pe principii integrate proactiv în activități:

  • punerea la comun a unor practici și cunoștințe, mai mult decât servicii sau bunuri;
  • deschiderea la orice persoană și comunitate cu un interes pentru învățare prin amuzament;
  • încurajarea focusului pe jocuri și activități desfășurate preferabil în cadrul fizic, nu cel virtual;
  • crearea de nonconferințe („unconferences”) bazate pe tehnologia Open Space;

În plus, #play14 este o organizație non-profit, ceea ce înseamnă că posibilul profit generat dintr-un eveniment este reinvestit în evenimentele următoare.

Ce aprofundează participanții la evenimentele #play14?

Jocuri

Orice activitate din lumea reală simbolizată printr-o metaforă pentru învățare, dăruire și înțelegere. Jocurile își propun să-i angreneze pe participanți în lumea reală și să minimizeze utilizarea formatului digital sau video.

Noi idei

#play14 mizează pe activități și jocuri care pot fi transpuse direct în echipe sau chiar în interacțiunile de acasă. În evenimentele organizate, ideile de jocuri variază pe tematici cunoscute, dar ai oportunitatea să descoperi activități complet noi pe care să le facilitezi, ulterior, singur. Acestea pot fi aplicate atât în mediu profesional, cât și în cel familial și social.

#play14_pinmagazine
Sursa: https://play14.org

Conversații

La orice eveniment #play14 se adună oameni din domenii și profesii variate care își pun la comun experiența: adeptii conceptului de învățare prin practică, designeri de produs, servicii sau jocuri, facilitatori, coach, profesori, terapeuți, actori sau specialiști din domeniul HR.

Experimente

Alături de #play14 intri într-un spațiu sigur de experimentare a unor jocuri noi, alături de oameni deschiși. Echipa de facilitatori e alături de participanți pentru feedback și ghidare, în cazul în care vei dori să înveți sau să facilitezi un anumit joc. Practic, poți învăța cum să îți îndeplinești un obiectiv educațional prin metoda jocului.

Cum a fost premiera #play14 la Iași

Facilitatorii care au adus metoda la Iași, Cătălina Vrabie, Gabriel Musteață, Ionuț Grecu și Andrei Onofrei, au avut parte de două zile intense și pline de jocuri, socializare și activități cu oameni din domeniul educației, protecției sociale și IT. Deși a fost doar prima ediție, participanții au fost foarte implicați și au format echipe care au lucrat excelent împreună. Asta a deschis interesul organizatorilor de a reveni cu astfel de evenimente. În plus, participanții și-au exprimat dorința de a aplica cele văzute în domeniile lor de activitate și de a transmite informațiile către colegii lor.

Iată părerea lui Andrei, Scrum Master la Pentalog și facilitator #play14:

A fost un parcurs neașteptat chiar și pentru noi: de la o simpla dorință de a oferi ceva inovativ, creativ și, în același timp, distractiv, până la materializarea conceptului la nivelului unui grup eterogen. Fiind la prima ediție ca organizatori, am avut momente în care entuziasmul nostru a atins cote maxime, dar și momente în care am crezut că acest eveniment nu va mai fi posibil de realizat. Momente în care ne-am relaxat, bucurat și ne-am distrat în cele din urmă. Ne-am apropiat și inspirat de la fiecare persoană care a contribuit la realizarea proiectului. Mai mult, am am adus și am luat din energia grupului. Iar spațiul de la FabLab Iasi a fost cel mai potrivit pentru acest eveniment. Și dacă v-am stârnit curiozitatea, în noiembrie ne adunăm să discutăm următoarea ediție!”

Credem că învățarea noțiunilor complexe într-un mod interactiv, jucăuș, este o oportunitate de activare a resurselor interne în orice organizație sau comunitate. Încurajăm comunitatea de IT și outsourcing, dar și pe reprezentanții din alte industrii, să urmărească echipa #play14 și să participe la următoarele evenimente. Cu siguranță, redacția PIN magazine vă va ține la curent cu următoarele oportunități organizate de ei.

Până atunci, îi puteți urmări aici:

https://www.linkedin.com/company/play14-iasi/

Let’s keep on playing!

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.