Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/r104445pinm/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Cluj Tech Society, cel mai mare eveniment de recrutare și employer branding în IT din România, are loc la Cluj - PIN Magazine

Publicația industriei regionale de IT & outsourcing

Cluj Tech Society, cel mai mare eveniment de recrutare și employer branding în IT din România, are loc la Cluj

Cluj Tech Society, cel mai mare eveniment de recrutare și employer branding în IT din România, are loc la Cluj

Târgul de Cariere, cel mai mare organizator de evenimente de recrutare din România și Republica Moldova, anunță desfășurarea celui mai complex eveniment din domeniului IT, Cluj Tech Society, în perioada 15-16 noiembrie 2019. 

Evenimentul va avea loc la BT Arena și cuprinde, pe lângă partea de recrutare în domeniul IT, două zile la scenă deschisă, prezentări interactive, demonstrații și workshop-uri, completate de sesiuni de împărtășire de experiențe la care participă antreprenori, angajatori și candidați cu potențial, precum și zone dedicate celor pasionați de gaming sau de coding. 

Ediția din această toamnă este dedicată temei EduTech (Education and Technology), printre cei prezenți la conferință numărându-se Eden Lazaness, Head of Innovation la King’s College, reprezentanți ai companiilor Google (Zurich) și Testerum (Amsterdam).

Printre companiile prezente la eveniment se numără: Steelcase, Take off Labs, Amazon Web Services, Bloomberg, Big Data Engineering @Data Reply Germany, FME și Bannersnack, aducând împreună peste 500 de locurile de muncă în domeniul IT, pentru diverse specializări, competențe și pregătire profesională.

În cadrul Cluj Tech Society vor exista și două sesiuni de dezbatere, pe teme conexe educației și tehnologiei: “Upgrade Tech Education”, la care vor participa și Simona Motogna, Prodecan Facultatea de Matematică și Informatică – UBB și Daniela Popescu, Prorector Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, precum și “Technology: Evolution vs. Involution”, la care vor participa Thea Ionescu, Maria Predoiu și Urania Cremene. În plus, pe parcursul celor două zile va avea loc și hackathonul “EduHack”, workshop-ul “Wikipedia & Open Education” și prezentările din zona dedicată soluțiilor tehnologice, “Start-up Alley”.

Organizatorii vor renunța la iluminarea clasică din locația evenimentului, pentru a utiliza sursele luminoase în accentuarea anumitor zone de interes și pentru redarea unei atmosfere speciale. “Deoarece dorim să transformăm, inclusiv ambianța unui târg de cariere, în ceva mai complex, inedit și cu totul deosebit, locația evenimentului va deveni un spațiu interactiv, orientat spre evoluție a tehnologiei, inclusiv prin elemente futuriste de decor (lumini led în zonele comune, direcționale și sisteme luminoase la scenă)”, a declarat Stanca Potra, PR Manager Târgul de Cariere.

Cluj Tech Society va aduce și o componentă distractivă, nu doar interactivă și anume, un campionat de e-sports. Conceptul, denumit Digital Crusade, a fost lansat la Cluj în toamna anului 2018, extins la Chișinău și Sibiu în toamna anului 2019 și va ajunge la Cluj Tech Society cu turnee de League of Legends 5v5, Counter Strike: Global Offensive 5v5, Teamfight Tactics , FIFA20 și Hearthstone. Se estimează participarea a zeci de echipe sau jucători individuali, dintre cei  mai competenți, dar și amatori, cu sute de oameni implicați activ, special veniți pentru a fi parte din joc. 

La eveniment sunt anticipate aproximativ 5.000 de persoane interesate de acest domeniu, iar interacțiunea directă dintre candidați, angajatori, speakeri și gameri constituie mediul perfect pentru a transforma ideile fiecăruia într-o sursă de inspirație pentru noi proiecte, dar și pentru dezvoltarea comunității de IT din România.

Distribuie și tu:

Norii negri și zorii trandafirii

Citește articolul scris de Varujan Pambuccian pentru PIN magazine despre Impactul Inteligenței Artificiale asupra programatorilor și a societății digitale.

RECOMANDATE

Articole similare

Creativitate la locul de munca, pinmagazine

Modele actuale de management nu stimulează creativitatea la locul de muncă

Managerilor le place să vorbească despre a avea echipe creative, oameni creativi sau idei creative – dar cea mai mare parte din discursurile astea sunt goale de conținut. Așa cum confundăm „strategia” (care este o viziune pe termen lung) cu „operațiunile” (care este execuția de zi cu zi a strategiei), la fel confundăm adesea „asta a fost creativ!” cu „acesta este ceva care a făcut niște bani pentru noi, probabil dintr-un accident fericit.” 

Dragos Panainte, pinmagazine

2024 – Pledoarie pentru Reconectare

Iată-ne ajunși (și) la final de 2023. Un an provocator pentru culturile organizaționale – burnout, great resignation, quiet quitting & mental health – au fost