Cloud computing reprezintă metodologia de concentrare a capabilităților de procesare și stocare ale sistemelor IT într-o locație centrală din care să poată accesate la cererea utilizatorului. Totodată, cu ajutorul acestei metodologii se poate defini sistemul IT ca un serviciu.
Cloud Computing este în prezent metoda ideală de a rezolva principalele probleme ale sistemelor IT: capacitatea, disponibilitatea, securitatea și prețul.
Capacitatea
Este una din problemele de baza ale industriei, problemă care a generat ideea de cloud computing. În cadrul implementărilor de tip „on premise” capacitatea IT necesită un planning foarte detaliat și totodată poate genera foarte multe riscuri.
Capacitatea unui sistem IT trebuie să ia în considerare mai multe aspecte:
Care este necesarul de capacitate pentru acel serviciu în activitatea de zi cu zi?
Care este necesarul de capacitate în perioade cu activitate intensă ?
Cât de repede putem extinde capacitatea?
Dacă necesarul de capacitate pentru activitatea zilnică poate fi estimat cu ușurință, peak-urile de activitate pot fi infernale, și cel mai bun exemplu aici sunt retailerii în timpul Black Friday sau Sărbătorilor de Iarnă.
Iar viteza de extindere este dependentă de alți provideri sau de un stoc de capacitate creat în companie, ceea ce poate însemna o creștere masivă a cheltuielilor de capital, iar recuperarea investiției se face doar când acea capacitate este utilizată.
Doua din conceptele de bază ale Cloud Computing sunt „pay as you go” și „fast provisioning”, ceea ce înseamnă că un utilizator de servicii cloud poate să își modifice capacitatea necesară rapid și să plătească doar pentru capacitatea folosită.
Acestea fiind servicii de bază ale majorității cloud providerilor din industrie, care pot ajunge până la modificarea capacității automat în funcție de încărcarea sistemului. Deci, ceea ce în trecut era un coșmar pentru arhitecții IT, devine o oportunitate pentru business.
Disponibilitatea
Disponibilitatea se traduce în redundanță, deci cu cât o companie dorește să crească disponibilitatea sistemelor, atât din perspectivă geografică, cât și din perspectiva unui potențial dezastru, trebuie să investească în sisteme adiționale, redundante, care să poată prelua serviciile sau să poată replica serviciile cu viteză în mai multe zone geografice.
Providerii de Cloud au norme de redundanță predefinite ca SLA-uri pentru serviciul consumat, cât și disponibilitate geografică poate fi un SLA pentru providerii mari.
În concluzie, proiectarea redundanței unui sistem IT se reduce la selectarea cerințelor de redundanță.
Securitatea
Securitatea sistemelor IT cât și data centerelor este o necesitate în epoca actuală, poate chiar mai mult de atât. Conformitatea cu standard de management și securitate a datelor (ISO, SOx, etc) pot fi decisive pentru companie și pentru funcționarea acesteia.
Providerii de Cloud oferă sisteme certificate în conformitate cu normele de securitate aplicabile, fără nici o investiție de efort sau bani din partea clientului.
Prețul
În acest caz, prețul este rezultatul optimizării costurilor. Cloud providerii sunt companii foarte mari cu data centere uneori gigantice, deci de multe ori au prețuri preferențiale de la orice distribuitor sau producător, cât și termeni de livrare și service preferențial.
Sistemele de management al Cloud-lui, cât și normele de redundanță și securitate, vin ca un standard aplicat data centerelor.
Dar cel mai mare avantaj al Cloud computing este reducerea cheltuielilor de capital la zero și transformarea cheltuielilor cu sistemele IT în cheltuieli operaționale. Iar la asta se adaugă posibilitatea de a plăti doar pentru capacitatea utilizată.
Capacitatea și redundanța sunt doar un aspect al prețului unui serviciu IT, dar cel de al doilea aspect este efortul depus de companie pentru implementarea și întreținerea sistemului, component ce scade considerabil în Cloud Computing. Amazon afirmă ca acest efort depus scade în medie cu 80 %, permițând companiei să își păstreze focusul pe business.
Nu în ultimul rând Cloud computing susține puternic dezvoltarea companiilor, și aici vreau să facem un exercițiu de imaginație: ce ar fi însemnat în anii 90 pentru o companie să aibă nevoie de un sistem IT cu 3 servere în EMEA și 3 în NALA, care să replice datele între ele? Luni de implementare și bugete foarte mari. Acum, compania poate face asta în câteva minute dintr-un web interface, cu un buget redus.
XaaS–sau ce Cloud se potrivește companiei?
Dacă mai sus am vorbit despre avantajele Cloud computing și am descris sistemele IT ca servicii, acum vom vorbi de o caracteristică de bază a Cloudului care este arhitectura orientată pe serviciu (Service Oriented Architecture). Cu ajutorul acestui concept se definesc produsele (serviciile) Cloud, care sunt livrate ca o ofertă standardizată peste care clientul poate veni cu soluții proprii.
Principalele tipuri de servicii Cloud sunt:
IaaS – Infrastructure as a Service. Include infrastructura și sistemul de operare. Un serviciu indispensabil pentru orice companie.
SaaS – Software as a Service. Caz în care avem de-a face cu o implementare standardizată a unui produs software pe care utilizatorii îl pot consuma. Clientul folosește doar produsul software, iar Cloud providerul este responsabil de implementare, mentenanță și configurare.
PaaS – Platform as a Service. Acest serviciu include un întreg sistem IT preconfigurat care permite congurări ulterioare specifice clientului. Am putea afirma chiar că serviciul are în componență mai multe servicii de tip IaaS configurate pentru a lucra ca un tot unitar
DbaaS – Database as a Service. Cum bazele de date sunt indispensabile unei companii, Cloud providerii ne oferă, bineînțeles, și baza de date ca un serviciu de sine stătător
Și aici vin multe alte oferte de Cloud prin care fiecare provider adaugă un plus de valoare portofoliului său. Orice poate fi livrat dintr-un data centre central și standardizat poate fi construit cu ajutorul conceptului de arhitectură orientate pe serviciu ca un serviciu cloud (XaaS).
Metode de implementare a Cloud Computing
Pentru a deservi necesitățile oricărei companii, de la un mic start-up până la marile corporații, se pot folosi diferite implementări ale Cloud Computing:
Private Cloud – Cloudul privat. Dedicat unei singure companii
Public Cloud – Cloudul public. Pe infrastructură sunt găzduiți mai multi clienți, dar fiecare deține spațiul său virtual și este izolat față de ceilalți clienți. Serviciile în acest caz sunt oferite spre vânzare publică, pe internet. În cazul în care serviciile sunt oferite numai unei comunități, avem în vedere un Community Cloud
Hybrid Cloud. Orice implementare de mai multe tipuri de Cloud
Service Providers
În concluzie, așa cum am descris mai sus, Cloud computingul permite flexibilitate maximă și timp de provizionare minim, dar Cloud providerii nu pot înlocui IT service providerii.
Serviciile IT aplicabile unei infrastructuri on premise sau collocated sunt în majoritate disponibile și în Cloud. Dar Cloud Computing este bazat pe standardizarea ofertelor ca servicii, așa că apare întrebarea „Ce serviciu se potrivește nevoilor mele?”
Întrebare ce naște un nou tip de servicii în portofoliul companiei, Cloud Brokerage, care împreună cu servicii de Cloud Transition, Cloud Analytics și Cloud Compare permit clienților să maximizeze optimizarea sistemelor IT și să își mențină focusul pe business.
Carmen Ciulacu, CEO şi Co-fondator, Digital Stack – dezvoltator de cursuri personalizate de IT pentru angajaţi: „Oamenii sunt în centrul activității noastre. Am reușit să redefinim educația în IT din România”
Digital Stack a devenit, încă din 2019 – anul lansării, un partener esențial pentru companiile care își doresc să rămână competitive într-un mediu aflat în