Publicația industriei TECH regionale

CHISINAU: Cinci zile pentru creativi

150 de ore de conținut creativ

Într-o curte ascunsă din mijlocul Chișinăului, în campusului Academiei de Muzică Teatru și Artă Plastică, oameni cu fețe preocupate și haine colorate puneau la cale ceea ce se cheamă Festivalul Industriilor Creative.

Evenimentul a adunat peste 2 mii de curioși – echivalentul a o cincime din numărul total al angajaților care activează în industriile creative acum în țară. În cele 5 zile au fost concentrate 150 de ore de conținut creativ, agenda fiind plină de discursuri, workshopuri, studii de caz și concerte livrate de tineri profesioniști, artiști, freelanceri sau reprezentanți ai companiilor care deja au reușit să cucerească piețele regionale.

Chișinăul a celebrat diversitatea comunităților creative și media din Republica Moldova oferind activități pe tematici diverse, de la animație la design, de la artă la new media și business – demonstrând oferta generoasă de oportunități pentru profesioniștii și studenții din Industriile Creative. Nucleul evenimentelor s-a desfășurat paralel în 2 locații, o parte fiind găzduite de Artcor, iar cealaltă de noul centru funcțional deschis sub patronajul asociației COR, în 2022 – Mediacor.

Dacă la Artcor activitățile s-au axat pe design, fotografie digitală, arhitectură, muzică, designul personajelor animate, pictură și improvizație scenică, agenda activităților de la Mediacor a fost centrată pe new media, film și game design având invitați reprezentanți ai companiilor globale – Epic Games și King.

Dezvoltarea identității vizuale pentru EA Sports în SUA a fost realizată in Moldova

Pe tot parcursul săptămânii, au fost prezentate studii de caz ale profesioniștilor moldoveni care au reușit pe piețele internaționale, printre care dezvoltarea identității vizuale pentru EA Sports în SUA, reprezentarea Moldovei la Festivalul de Film de la Cannes, rebrandingul identității grafice a Baletului Național JOC și crearea primului font made in Moldova – „Onest”. Iar fiecare dintre cele 5 seri a fost încununată cu un concert tematic, începând în prima seară cu muzică camerală, continuând în ritmuri de jazz, rock, hip-hop și în final ambiant.

Pe lângă cele 2 locații în timpul festivalului a fost creat un „Cartier Creativ” unind biblioteci, agenții de publicitate, centre de cinematografie și studiouri de producție într-un traseu curios care a deschis tinerilor interesați perspectivele profesionale în mass-media și artele creative și i-au ajutat să stabilească legături cu liderii sectoarelor creative din Chișinău. 

3 noi programe de licență in domeniile CreaTech

Festivalul Industriilor Creative au coincis cu anunțul privind elaborarea a trei programe de licență în domeniile CreaTech (new media, game design și animație), care urmează să fie lansate, anul viitor, în 3 universități din țară. 

Noile programe sunt dezvoltate în baza parteneriatelor dintre universități și liderii sectorului privat, care vor ajuta la proiectarea cursurilor, vor ține orele de master și vor găzdui stagiile de practică pentru studenți.

Implicarea sectorului privat va încuraja tinerii să urmeze noile programe de licență și să se asigure că abilitățile și cunoștințele pe care le dobândesc sunt aliniate cu nevoile și cerințele unei piețe globale care evoluează rapid.

Festivalul FIC 2022 a evidențiat posibilitățile Moldovei Creative pentru oamenii din întreaga țară, demonstrând amploarea comunității și a modului în care aceasta poate conduce economia viitorului.

Festivalul a avut ca tematică „Industriile Creative: Acum și în Viitor” și a fost organizat de Asociația Companiilor de Creație COR și Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, în contextul în care centrul de excelență a industriilor creative ARTCOR a împlinit 3 ani de la inaugurare.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.