Totuși, ce este tehnologia „blockchain”? Acum cea mai mare parte a oamenilor folosește un intermediar de încredere (o bancă, de exemplu) pentru a realiza tranzacții financiare.
Tehnologia blockchain permite ambelor părți ale tranzacției să se conecteze direct, fără a mai exista necesitatea acestui intermediar.
Prin intermediul criptografiei, tehnologia blockchain realizează o bază de date descentralizată, un jurnal electronic al tuturor tranzacțiilor, jurnal disponibil tuturor membrilor rețelei – un lanț de computere care trebuie toate să aprobe fiecare tranzacție înainte ca aceasta să fie verificată și aprobată.
Cum funcționează
În cazul Bitcoin, cea mai răspândită utilizare a acestei tehnologii, lanțul de blocuri de date păstrează detaliile fiecărei tranzacții și împiedică astfel duplicarea tranzacțiilor.
Ce este așa de deosebit?
Această tehnologie poate fi folosită în orice fel de tranzacție care atrage după sine o valoare, de la tranzacții financiare la schimb de bunuri sau de proprietăți. Potențialul este aproape nelimitat: de la colectarea de taxe la împiedicarea fraudei, făcând publice tranzacțiile.
Și cine va folosi tehnologia aceasta?
Dacă se va împământeni, dacă va avea priză la public, teoretic oricine cu acces la internet va folosi această tehnologie.
Deocamdată doar o mică fracțiune (0,025%) din tranzacțiile financiare se realizează cu ajutorul acestei tehnologii, dar totuși asta a însemnat 20 miliarde dolari în 2016. Deja este o tehnologie care nu i-a lăsat nepăsători pe giganții din domeniu: Microsoft, IBM și Intel deja investesc în cercetarea ei. Investițiile organizațiilor bancare pe tehnologia blockchain au fost în 2015 de 80 milioane dolari, în 2017 se estimează că vor depăși 200 milioane dolari, iar pentru 2019 se vehiculează suma de 400 milioane dolari.
Cum ne va afecta tehnologia blockchain?
Este evident că sistemul bancar ar putea fi primul afectat, prima și (deocamdată) cea mai importantă implementare a tehnologiei blockchain o reprezintă criptovalutele și tranzacționarea securizată a acestora.
Acum guvernele, băncile, chiar și companiile de social media lucrează în direcția stabilirii identității noastre și a bunurilor. Ne ajută să transferăm valori și să încheiem tranzacții. Limitările acestor tranzacții sunt de cele mai multe ori de natură informatică: serverele acestora pot fi atacate. De asemenea, tranzacțiilor li se aplică de cele mai multe ori comisioane, care pot deveni chiar semnificative în cazul tranzacțiilor internaționale.
De utilizarea acestei tehnologii pot beneficia toate companiile, fie ele mici sau mari, toate instituțiile, guvernele, dar mai ales toți oamenii.
Va reuși tehnologia blockchain să schimbe lumea?
Criptovalutele digitale, cum este și Bitcoin, încă nu au reușit să înlocuiască metodele tradiționale de plată, dar tehnologia din spatele lor încă are potențialul de a aduce o revoluție tehnologică.
Una din cele mai vechi demonstrații ale potențialului tehnologiei a fost proiectul „Proof of Existence”, www.poex.io, care permite includerea de fișiere, ca dovadă ulterioară, în lanțul Bitcoin2.
Să ne pregătim bine pentru un nou cutremur financiar, tranzacțional, social. Blockchain este cunoscută ca fiind tehnologia din spatele Bitcoin, dar de fapt aceasta are un potențial uriaș și în afara acestei tehnologii.
Firma Stampery deja a transformat acest serviciu în profit permițând companiilor să ștampileze digital documente pentru a le garanta veridicitatea și integritatea, un fel de semnătură electronică 2.0.
Care ar fi riscurile și provocările utilizării acestei tehnologii?
Odată cu utilizarea unui jurnal electronic, care este relativ vizibil, se pune problema anonimizării datelor. De asemenea tehnologia este destul de imatură, astfel încât deocamdată nu putem ști cât de sigure sunt sistemele ce se bazează pe această tehnologie sau care ar fi scăpările de securitate care ar putea fi exploatate de hackeri.
Un alt risc este dat de faptul că deja avem un număr mare de implementări, fiecare bazându-se pe tehnologia proprie. IBM, JP Morgan și Intel au deschis deja „The Open Ledger Project”, care are o implementare diferită de Bitcoin, în schimb fiind mai potrivită companiilor ce doresc o restricționare a accesului la jurnalul propriu.
Nu încape nici o îndoială că aplicația financiară este cea mai facilă și cea mai ușor de înțeles, în schimb nu este deocamdată clar dacă tehnologia va avea un aport considerabil și în alte domenii.
Barierele sociale sunt mai dificil de învins decât cele tehnologice: este evident că orice tehnologie poate fi implementată doar dacă o masă critică de oameni începe să o folosească.
Acum pare oarecum inevitabilă răspândirea acestei tehnologii și deja se lucrează atât la tehnologie cât și la implicațiile legale, juridice și sociale ce se pot ivi prin utilizarea tehnologiei blockchain.
Care este viitorul blockchain?
Cu toate că mi-aș dori să pot prezice direcția în care se va îndrepta, trebuie să lăsăm imaginația să zboare: tehnologia poate fi utilizată în prevenția fraudei financiare, a fraudelor de vot, în reducerea costurilor tranzacțiilor bancare, în zona drepturilor de autor, semnături electronice, managementul documentelor, fluxuri, bilete la concerte. Tehnologia blockchain poate îmbunătăți orice proces pe care îl avem acum, dar numai după securizarea și secretizarea tranzacțiilor.
Deja există un număr de peste 1.300 de proiecte în Silicon Valley pe tehnologia blockchain. În top urmează Londra cu 900, Beijing cu 600 și Shanghai cu 400.
Este rândul nostru să facem ceva, iar cum în Iași deținem un important pol de inovație tehnologică cred că este rândul nostru, este timpul nostru, să facem ceva.