Publicația industriei TECH regionale

Carmen Ciulacu, CEO şi Co-fondator, Digital Stack – dezvoltator de cursuri personalizate de IT pentru angajaţi: „Oamenii sunt în centrul activității noastre. Am reușit să redefinim educația în IT din România”

Digital Stack-pinmagazine

Digital Stack a devenit, încă din 2019 – anul lansării, un partener esențial pentru companiile care își doresc să rămână competitive într-un mediu aflat în continuă schimbare. Cu o abordare personalizată în pregătirea angajaților din firme care activează în absolut orice industrie și un portofoliu vast de soluții de tip Reskilling, Upskilling și Academy, Digital Stack redefinește modul în care angajații își pot dezvolta competențele tech, oferind cursuri de IT non-formale, la un nou nivel în România. La baza acestei școli care se pliază întocmai pe nevoile cursanților, se află Carmen Ciulacu, omul care a transformat provocările tehnologice în oportunități de dezvoltare a companiilor.

Cu peste 20 de ani de experiență în mediul de business și o viziune clară despre viitorul educației în IT, Carmen este prima femeie din Europa care a pus bazele Google Developer Groups Bucharest (GDG) – comunitate dedicată pasionaților de tehnologiile Google din România. Este organizator DevFest, cel mai mare eveniment creat de programatori pentru programatori din 140 de țări, și pe care – în București – ea îl coordonează.

Formată în echipa IDG România, parte din prestigiosul trust american IDG specializat pe IT Publishing (PC World, ComputerWorld, CIO Magazin), unde a manageriat activitatea companiei până în 2014 ca Deputy General Manager, Carmen a observat, în 2019, necesitatea companiilor de IT și non-IT de a dezvolta abilitățile tech ale echipelor lor. Așa a luat naștere Digital Stack.

Echipa PINmagazine n-a putut sta deoparte și am vrut să aflăm direct de la Carmen secretele creșterii unui business care ajută alte companii.

  1. Digital Stack s-a lansat în 2019. Cu ce gând?

Digital Stack, ca orice business de succes, a apărut ca răspuns la o nevoie stringentă. Companiile aveau (și au în continuare) nevoie de suport în formarea profesională a angajaților lor. Ne-am lansat ca un partener de încredere pentru angajatori. Din ziua 1, am făcut exact ce am promis: am oferit și oferim un altfel de training, non-formal, axat pe nevoile cursanților. Fără echivoc.

Încă de la început ne-am adresat business-urilor din IT, dar și firmelor non-IT. Companiile cresc prin oameni, iar noi le ajutăm să facă acest lucru prin:

(1) Reskilling: cursurile care pun accentul pe reorientare profesională internă, în cadrul companiilor;

(2) Upskilling: cursurile care au ca scop dezvoltarea de abilități tehnice noi, pentru optimizarea proceselor de lucru și eficientizarea muncii de zi cu zi;

(3) Academy: cursurile pe care companiile le oferă celor din afara echipelor interne deja formate: aici vorbim de Programe de Internship și Private Label Academy pentru Programe CSR.

Și vreau să menționez asta: adesea ne unim forțele cu mari companii pentru a schimba vieți prin programe CSR. Credem cu tărie în puterea educației de a schimba lumea.

  1. În ce programe de CSR ați fost parteneri educaționali și care este tipul de companii care ar putea apela în continuare la Digital Stack pentru astfel de inițiative?

Categoria aceasta de servicii ne este foarte dragă nouă, celor din echipa Digital Stack. În felul acesta ne implicăm, alături de companii, în a ajuta și a oferi șansa la educație tech oamenilor aflați în dificultate. Vorbim aici de studenți care nu au o direcție clară de carieră și sunt speriați de necunoscut, mămici tinere care se întorc din concediul de maternitate și sunt debusolate după ani de pauză de la piața muncii, șomeri care nu își găsesc un job stabil din cauza lipsei de competențe tech… exemplele sunt multe.

Organizăm, în parteneriat cu acele companii care vin înspre noi, programe de lungă durată, dedicate unor volume foarte mari de oameni: între 8.000 și 10.000 per program.

Impactul social este enorm. Dau doar câteva exemple de proiecte în care ne-am implicat:

1. Atelierul de Șanse. Este un proiect al Fundației Orange, din cadrul Orange Digital Center.

Avem sute de absolvenți care au dobândit abilități de bază pentru digitalizarea accelerată și adaptarea la noile tehnologii. Oamenii au învățat să utilizeze corect AI în procesele zilnice de lucru și au dobândit acele skill-uri care le permit astăzi să își lărgească orizonturile. Exact cum spune și numele programului: au primit o nouă șansă.

2. Atelierul Digital pentru Programatori. Este un program pe 5 ani dezvoltat în parteneriat cu Google România. Programul a fost dedicat studenților de la facultățile de IT care aveau nevoie să-și îmbunătățească cunoștințele tehnice, dar mai ales să exerseze practic. Sute de ore de curs au acoperit zona de programare, cloud computing, dar și AI.

3. Techable. Este un program inițiat de Betfair Romania Development, pentru a ajuta persoanele cu dizabilități locomotorii grave să exploreze vastul peisaj al tehnologiei. Acești oameni au nevoie de suport, pentru a explora posibilități dincolo de problemele de mobilitate pe care le au și e minunat că împreună reușim să le dăm șansa la o viață mai bună. Suntem deschiși să punem umărul și în dezvoltarea altor programe și profit de ocazie să lansez invitația și altor companii care vor să aducă binele în lume.

  1. Pare că, spre deosebire de toate școlile care există acum pe piața din România, Digital Stack chiar personalizează experiența cursanților. Nu e dificil să faceți asta?

Digital Stack este și va rămâne o companie orientată spre oameni.

Obiectivele companiilor care apelează la serviciile Digital Stack devin obiectivele noastre. Succesul clienților noștri este și succesul nostru. Această mentalitate ne ghidează în tot ceea ce facem. Ați remarcat bine: oamenii sunt în centrul activității noastre, investim timp ca să le înțelegem nevoile și obiectivele de carieră. Muncim zi de zi ca să le oferim soluții și înțelegem – pe deplin – că fiecare cursant are nevoi unice.

Personalizarea cursurilor și adaptarea programului la nevoile companiilor și a cursanților a fost un diferențiator important încă din momentul lansării Digital Stack. S-a dus vremea cursurilor de luni până vineri, de la 9:00 -17:00, acele cursuri cu care eram obișnuiți. 

Obiceiurile oamenilor s-au schimbat, nimeni nu-și mai dorește să învețe în acest ritm, cursanții nu mai pot aloca atât de mult timp cursurilor clasice. În acest context, diferențiatorul nostru a fost să îmbinăm mentoratul, învățarea practică și timpul redus de care beneficiază cursantul prin simplificarea părții teoretice și aprofundarea părții practice, aplicate. În acest fel am reușit să redefinim educația în IT din România.

  1. De-a lungul timpului, Digital Stack a demonstrat că poate ajuta companii din toate industriile. Din ce domenii au venit și vin în continuare angajatorii care vor să-și formeze oamenii?

În anul 2020, industrii precum outsourcing, comerțul electronic, servicii cloud sau biopharma au căpătat cea mai mare amploare. Este și anul în care vehiculele electrice prind teren. Toate aceste industrii aveau nevoie de traininguri specifice în programare, testare, analiză de business sau alte roluri conexe programării. 

Astăzi, în 2024, nevoile angajaților din companii înclină spre software și servicii AI, mobilitate, cybersecurity sau robotică. Partenerii noștri ne-au demonstrat faptul că evoluția tehnologică aduce, totodată, și noi oportunități.

     Pe scurt, oricare ar fi nevoile de educație tech în companii, noi – prin Digital Stack – suntem pregătiți să răspundem la ele. Știți de ce? Pentru că avem o echipă fantastică de mentori, lideri tech cu ani grei de experiență în IT&C; o echipă adaptabilă, flexibilă, dinamică – ce poate ține pasul cu progresul tehnologic și are capacitatea și exercițiul de a da mai departe knowledge.

  1. Să discutăm puțin despre Programele de Internship pe care firmele le pot externaliza prin suportul vostru, de la Digital Stack. Cu ce informații ar trebui să vină o companie în spre voi, ca să o ajutați în organizarea unui program de internship? 

Programele de Internship sau Academii Private, cum le mai numim, au un rol foarte important în recrutarea și pregătirea juniorilor pentru rolurile pe care urmează să le ocupe în cadrul unei companii. Lucrăm cot la cot cu firmele care organizează astfel de programe prin Digital Stack, astfel:

  1. Stabilim obiective de angajare.
  2. Creăm, în mod personalizat, practicile de selecție pentru trainees.
  3. Creăm un curriculum adaptat la nevoile companiei. 
  4. Punem bazele unui program modularizat de învățare. De obicei, în cadrul unui internship îmbinăm partea teoretică cu exemple practice și proiecte tehnice gândite chiar pe nevoile companiei angajatoare.
  5. În final facem evaluarea tehnică, evaluarea proiectelor, iar fiecare cursant are o recomandare din partea mentorului Digital Stack pe baza activității de la Internship.

Avantajul acestor programe de învățare constă în faptul că minimizăm timpul consumat de companie pentru organizare, predare și evaluare în timpul programului și maximizăm calitatea și experiența cursantului. Atât eu, cât și echipa Digital Stack, avem discuții cu fiecare companie și transformăm fiecare program, internship sau training într-o experiență plăcută pe care o multiplicăm și o ducem mai departe.

  1. De peste 20 de ani ești în mediul de business din România și contribui la educația tech a noi și noi generații. Care este mesajul tău pentru managerii din companiile de IT, mai ales în contextul actual?

Să fie atenți la oameni, la nevoile, ideile și provocările lor. Companiile cresc odată cu oamenii. 

În cei 20 de ani de activitate, am văzut foarte multe schimbări tehnologice. Am observat, de fiecare dată, impactul pe care tehnologia l-a avut asupra companiilor, dar și asupra oamenilor. Sunt companii care nu au rezistat la schimbările tehnologice, care – pur și simplu – s-au prăbușit. Dar, există și companii care s-au dezvoltat și au profitat de potențialul tehnologiei la maximum. Cei mai importanți în toată această experiență de schimbare sunt oamenii. Forța de muncă devine globală, caută autonomie, flexibilitate și mobilitate.

Am învățat lecții importante de la clienții noștri, de la cursanții noștri și de la liderii industriei IT care și-au împărtășit viziunea și înțelepciunea cu mine și cu echipa mea. Încurajăm companiile să ne contacteze, să avem discuții 1:1 și să găsim cele mai bune soluții pentru angajații lor. Nu uitați: Digital Stack este o companie despre oameni. 

***

Mai multe despre Digital Stack:

https://digitalstack.ro

[email protected]

+40 744 594 442

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,