Publicația industriei TECH regionale

Călătorim spre orizont

În leadership și management suntem învățați despre arta povestirii, sau storytelling, cum este numit în lumea corporate. Prin urmare, voi începe cu o scurtă poveste înainte de ajunge în prezent și înainte de a vorbi despre viitor.

Povestea mea în Iași a început în anul 2014. Am venit aici din Milano, unde lucrasem ca expat aproape 5 ani. Am fost trimis în Iași pentru a contribui la deschiderea unui centru IT nearshore pentru compania la care activam. Iașul câștigase un beauty contest în a cărui finală ajunsese braț la braț cu București, Sofia si Szczecin. Am început ca Project Manager, lucrând cu o echipa foarte experimentată, alcătuită în principal din foști expați reveniți din Cipru si foști angajați de la compania pe care, în intern, o numeam „Google de Iași” (cei mai în vârstă știți la care companie mă refer).

Am avut multe de învățat despre realitatea locală, despre diferența uriașă de mentalitate și abordare față de ceea ce văzusem în alte țări din Europa de vest, însă m-au surprins plăcut calitatea umană si cunoștințele tehnice ale colegilor mei de atunci. Ulterior, am avut șansa sa creez și eu câteva echipe, să angajez sute de oameni în domeniul IT și operațiuni, iar în 2016 am avut plăcerea să implementez un proiect de clădiri de birouri pentru 700 de angajați, în centrul orașului. Acest proiect a câștigat premiul „Cea mai buna clădire de birouri” din nord-estul României, în cadrul PIN Awards 2017. 

Când s-au terminat cei 4 ani în care am avut contract în Iași, am ales să rămân aici, deși aș fi putut să mă întorc în București, orașul meu natal, sau să-mi continui experiențele în Europa. Am ales Iași pentru calitatea umană deosebită, pentru apusurile de soare greu de descris în cuvinte (voi lăsa o poza la finalul materialului), pentru potențialul considerabil de dezvoltare al mediului de business și cuprins de frumusețea și autenticitatea Moldovei și a Bucovinei.

În timpul pandemiei am schimbat compania cu o alta multinațională cu sediul în București, pentru care lucrez și în prezent, preponderent remote din Iași. Mă bucur să întâlnesc aproape de fiecare dată în aeroport foști colegi sau prieteni din Iași, în timp ce așteptăm zborul spre București sau alte destinații.

Contribuție în piața IT actuală

Prezentul este complex, piața IT din România suferă inflexiunile geo-politice și economice care vin atât din vest, cât și din est. Sunt încrezător că este doar un vârtej temporar care va fi la baza unor noi oportunități interesante pentru țara noastră, inclusiv pentru zona de nord-est.

Cum putem contribui în acest context dificil și imprevizibil? Sunt convins că vă puteți aminti destul de rapid cine v-a acordat prima șansă, sau cine v-a tăiat aripile atunci când erați la început de drum. Care dintre aceste personaje v-ați dori să fiți pentru noua generație sau pentru cei care încearcă să intre în domeniul IT & Tech?

Îmi amintesc aproape zilnic cu mare plăcere de prima generație de internships pe care am recrutat-o în Iași în 2015. Unii dintre ei sunt acum manageri, program manageri sau chiar CEO la nivel local. Unii au rămas prieteni buni, cu alții am plăcerea de a lucra în continuare, alții au plecate spre alte orizonturi mai senine. Aici cred că este baza speranței pentru a construi viitorul și generațiile viitoare. În 2024 am pornit două academii în cadrul companiei unde activez, una dintre ele menită să creeze ingineri mainframe (încă utilizat în banking și servicii financiare) cu ajutorul unui partener extern, și o a doua internă, axată pe Java și OOP, cu ajutorul unor colegi care fac deja asta ca și job secundar. În toamna lui 2024 vom avea 12 colegi noi, în an terminal la facultate, care vor avea în spate o experiență de învățare de 3 luni, într-un cadru organizat, în timpul orelor de program. Nu este mult, dar este un început, și vom repeta aceasta rețetă și în perioada următoare.

Suntem într-un moment în care totul gravitează în jurul AI. Tehnologia în sine, există din anii 30, nu e nouă, doar scara modelelor LLM (Large Language Models) a ajuns la nivele greu de cuprins cu mintea. Cele mai cunoscute modele, Gemma 2b sau Mistral 7b, au depășit 2, respectiv 7 miliarde de parametri. Oportunitatea stă, probabil, în altă zonă pentru piața locală. Mai exact, în zona de cloud public, unde specialiștii vor putea lucra cu modele pre-antrenate iar companiile vor putea folosi soluții prefabricate, fără a fi nevoie sa investească în data science sau procesoare grafice. E o alta axă de dezvoltare.

Gândind pentru viitor, anul acesta am continuat sa extind împreună cu colegii mei conceptul de „work from anywhere”, în toată România, inclusiv pentru roluri internship. Încercăm să o facem fără prezență la birou, totul se întâmplă remote. Vom vedea ce învățăminte vom trage din acest experiment. Credem că soluțiile de tip coworking sunt mai eficiente pentru a aduce oamenii împreună, versus a deschide un birou în fiecare mare centrul regional din România. Iar managerii care au oameni în diferite orașe din România, s-ar putea să fie chiar entuziasmați să petreacă câteva zile pe an într-un tur al țării pentru a-și întâlni colegii. Cred că și colegii ar putea fi interesați sa vină din Bacău, în Iași, mai degrabă decât să meargă la București. E doar un exemplu, vom vedea la începutul lui 2025 care este realitatea si vom ajusta, la nevoie.

Vă mulțumesc dacă ați ajuns până aici, sper că ați găsit câteva elemente de inspirație si buna dispoziție în articolul din aceasta ediție. Vă las drept amintire un apus de soare local și un gând de călătorie către orizonturile pe care fiecare ni le imaginăm.

Apus de soare din Bucium, Iasi, Romania, 2024.

 Liviu Rachisanu, Manager Departament IT

Distribuie și tu:

Creativitatea amplifică perfomanța afacerii

Afacerile își pot amplifica rezultatele cu ajutorul creativității În mediul de afaceri contemporan, creativitatea nu mai este un lux. Este o necesitate. Creativitatea în afaceri

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Dan Macisanu, pinmagazine

Gândesc, Muncesc și Mănânc… cu Cap?

Ca medic specialist în dietă disociată și nutriție hipocalorică, cu peste două decenii de experiență în monitorizarea pacienților de toate vârstele și cu diverse patologii,