Publicația industriei TECH regionale

Bunica bate toba noilor tehnologii în Republica Moldova

1100 de firme, 9,000 de specialiști, zeci de hub-uri, două programe de stat „Moldova Digitală – 2020” și „Startup Visa”, o lume în mișcare și dornică de performanță.
Un rating aproape de media europeană
Dacă acum un deceniu dezvoltarea sectorului IT în Republica Moldova părea ireală, astăzi putem spune că teritoriul dintre Prut şi Nistru devine tot mai efervescent în domeniul noilor tehnologii.
Mai mult, este văzut ca o destinaţie interesantă pentru industria Tehnologiilor Informaţionale. Şi ratingurile internaţionale referitoare la domeniul TIC ne demonstrează acest lucru. În cadrul Moldova ICT Summit 2017, specialiştii au menţionat că Republica Moldova se plasează peste media globală și aproape de media europeană.
TIC are 8% din PIB
Sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor îi revine o cotă de circa 8 procente din Produsul Intern Brut, industria IT în sine are însă o cotă mult sub potențialul său – de circa 1 la sută din PIB.
Autorităţile de la Chişinău au înţeles că IT-ul este locomotiva dezvoltării economice şi au început să creeze oportunităţi.
Au iniţiat pentru început programul de stat Moldova Digitală – 2020 și Strategia de creștere a competitivității domeniului IT. Iar recent au creat şi premise pentru business. Companiile IT beneficiază de facilităţi fiscale aplicabile celor ce exportă servicii şi produse software.
Guvernul a aprobat legislaţia privind parcurile IT, care spune că întreprinderile vor plăti un impozit unic de 7 la sută din venitul din vânzări al companiei şi vor fi scutiţi de TVA și de taxele vamale la importul utilajului.
Pe lângă asta, a fost aprobat și programul de stat – Startup Visa.


Dacă vorbim despre tendințele în piața IT din Republica Moldova, cu certitudine companiile preferă încă serviciile de outsourcing, dar ne bucurăm că există și companii care dezvoltă produse în domeniul e-comerce, e-government, financiar, medical, HR și altele.

Ana Chiriță, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC

Instrumentul arată cetăţenilor străini, specialişti în domeniul IT, că Republica Moldova este deschisă pentru talente și că pot obține foarte ușor viză și drept de muncă.
,,Programatorii sunt oameni intoleranți la procedurile birocratice, inclusiv când vine vorba despre legalizarea lor într-o țară sau alta. Ei nu vor să se gândească la asta și merg acolo unde se pot înregistra ”cu un singur click”, este de părere Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.
Peste 1.100 de companii înregistrate și 9.000 de specialiști
În Republica Moldova sunt înregistrate peste 1100 de companii IT şi sunt peste 9 mii de specialişti care lansează produse pe piața internă în valoare de 22 milioane de dolari iar pentru export – în sumă de 70 de milioane de dolari.
ENDAVA este cea mai mare companie IT din stânga Prutului.
Cei aproape 600 de angajaţi oferă servicii de dezvoltare software, digital media, managementul infrastructurii și servicii cloud. Cu sediul central la Londra, Endava are birouri în Marea Britanie, SUA, Germania, România, Macedonia şi Serbia, şi are un venit anual, total, de 100 de milioane de euro. În stânga Prutului compania își propune, în următorii trei ani, să ajungă la 800 de angajați.
Cu 300 de angajaţi, reţeaua ALLIED TESTING se menţine în top la Chișinău. Compania fondată în Statele Unite ale Americii testează şi elaborează produse soft în finanţe şi activităţi bancare.
Şi grupul CEDACRI Italia are sediul în capitala Republicii Moldova. Cu peste 350 de angajați, compania oferă servicii software şi business proces outsourcing, destinate sistemului bancar.
Compania franceză PENTALOG are filială la Chișinău iar cei 120 de specialiști IT furnizează servicii de consultanță și dezvoltare software. Rețeaua mai are filiale în România, Vietnam, Germania, Statele Unite, Canada și Uruguay.
Mai sunt și alte companii, mai mici, cu 100 de angajați, orientate spre export, cum ar fi Amdaris. Întreprinderea a fost înregistrată la Chișinău, de către un moldovean stabilit la Bristol, în Marea Britanie, împreună cu mai mulți parteneri englezi. Compania investește anual milioane de dolari în economia Republicii Moldova.
„Compania plăteşte impozite, salarii, închiriază spaţiu, cumpără tehnică necesară”, a precizat Vlad Nanu, fondatorul companiei. Firma Amdaris are sediu și în Timișoara.
Și compania din Silicon Valley, ELLATION, are sediu în Chișinău. Peste o sută de specialişti în IT fac parte din echipă. Până a-și începe activitatea, mulți dintre ei au făcut stagii de practică în Sillicon Valey. Ellation diferită de alte companii din Republica Moldova prin faptul că nu e orientată spre dezvoltarea produselor clienților externi, dar crează un produs propriu pentru publicul larg din toată lumea.
Nivelul înalt al corupției și instabilitatea îi mai determină pe investitorii străini să se gândească de două ori înainte să vireze bani în viitoarele afaceri din Republica Moldova. Au însă și avantaje greu de refuzat, cum ar fi infrastructura dezvoltată, și anume: rata penetrării telefoniei mobile -126 la sută, acces la internet de banda largă- 40 la sută, costul serviciilor de internet foarte mic, prezența rețelelor prin fibra optică, 3G (acoperire 98%), 4G (acoperire 70%).
Iar dacă vorbim despre companiile locale, printre cele mai importante se regăsesc AlfaSoft, care creează produse egov, Qsystems, care dezvoltă produse financiare şi Noction, care se ocupă de produse pentru telecom.
Deficit de minimum 1.000 de specialiști pe piață
Guvernul a majorat cu 50 la sută numărul de locuri bugetare la specialitațile IT. Anual în industrie intră 2000 de absolvenți, mult prea puțini însă pentru a suplini golul de specialiști.
Mai mult, sunt atât de ceruți pe piață, încât și companiile mai mici, care ofereau până acum un salariu de 500-600 de euro, sunt gata să ofere remunerare mai mare doar să găsească angajați profesioniști.


În 2016 am avut vânzări de 2,16 miliarde de lei moldovenești servicii IT (aprox. 108 mil. Euro), dar potențialul este de zeci de ori mai mare. Și avem speranțe mari datorită noului cadru juridic, care a fost aprobat. Noi suntem gata să acceptăm orice proiect și să demonstrăm că această legislație este aplicabilă și este net avantajoasă celor din această regiune.

Octavian Calmîc, viceprim-ministru, Ministru al Economiei și Infrastructurii.

De exemplu, compania RITLABS, care elaborează soft-uri, are trei funcții vacante pentru posturile de inginer programator și manager de proiecte informatice. Salariul poate ajunge și până la 50 de mii de lei (2500 Euro), se arată pe un site de anunțuri.
,,Oricâți specialiști nu ar fi la moment, ar fi absorbiți toți. Pe piață se atestă un deficit de peste 1000 de specialiști’’, a menționat Ana Chiriță, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC.
Deocamdată, doar 1% dintre firmele de IT sunt moldovenești
Și dacă la capitolul companii IT proprii Republica Moldova stă cam prost, doar 1% din toate întreprinderile existente, atunci când vorbim despre start-upuri situația este mult mai bună.

  • BabyMoon de exemplu este un startup care ,,gustă’’ deja din succes. Împletind senzori e-textili într-un sistem de purtare ergonomic al bebelușilor, aceștia colectează datele despre semnele vitale ale bebelușului și le transmite pe smartphone părinților și medicilor.
  • RiftTime este un alt startup care a început cu dreptul. Inițiatorii acestuia combină tehnologiile de Virtual Reality și Augmented Reality pentru a oferi clienților cel mai bun rezultat în materie de
    design.

De succes se bucură și tinerii care au creat start-upul Planable. Platforma permite agențiilor și social media managerilor să colaboreze cu clienții lor.
Primul fond de investiții în startup-uri
La Chișinău Startup Week, eveniment organizat la începutul lunii noiembrie, 16 start-upuri au participat în cadrul unui târg (Booth Fair).
Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC are 45 de membri activi, printre aceștia se numără atât companii naționale, cât și internaționale, care vin în ajutorul celor cu idei inovative.
Recent a fost creat și primul fond de investiții al startup-urilor. Are un buget de 200 de mii de euro și va putea fi accesat din februarie, pentru început de maxim 10 beneficiari.
Cu câteva luni în urmă, la Chișinău, alte 13 start-upuri au participat la preacceleratorul Rockstart Launchtrack, un eveniment în premieră pentru Republica Moldova, care a marcat pozitiv întregul ecosistem IT.
Comunitățile din domeniu pot să experimenteze, de câțiva ani încoace, în spații de lucru neconvenționale, fără să achite chirii exorbitante. Chișinăul dispune de zeci de hub-uri deschise cu fonduri din afară, printre care: Generator Hub, Dreamups Innovation Campus, IHUB.
Totuși, cea mai mare realizare a fost deschiderea centrului Tekwill. Acesta are peste 3400 de metri pătrați și pune la dispoziția tinerilor laboratoare și săli dotate cu echipamente de ultimă generație.
Primul parc pentru Tehnologia Informației
Un alt proiect mare, care ar aduce rapid vizibilitatea Republicii Moldova pe plan international este deschiderea primului parc IT. Iniţiativa a fost deja prezentată autorităţilor, iar dacă va fi aprobată, ceea ce este posibil, în februarie comunitatea va putea avea deja acces la platformă.
,,Mă bucură faptul că, recent, un grup de 15 companii IT din Republica Moldova a depus la Ministerul Economiei și Infrastructurii cererea privind crearea Parcului pentru tehnologia informației «Moldova IT Park». În acest sens, suntem în proces de examinare a setului de documente depus și în scurt timp vom prezenta Guvernului spre aprobare proiectul Hotărârii”, a accentuat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii.
Viitorul tech al Republici Moldovei sună bine chiar dacă mai este de muncit până vom auzi în lume că acest produs este ,,inovat în Republica Moldova’’.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.