Publicația industriei TECH regionale

Bit Sentinel povestește despre provocările tehnice din spatele organizării Campionatului European de Securitate Cibernetică 2019

În perioada 9 – 11 octombrie 2019 a avut loc la București ediția cu numărul 6 a Campionatului European de Securitate Cibernetică, unde echipa României a ieșit câștigătoare, depășind 19 echipe din alte țări. 

Evenimentul a fost coordonat la nivel european de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (European Union Agency for Network Internet Security – ENISA), iar activitatea face parte din Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE). 

Dezvoltarea scenariilor și a exercițiilor pentru faza finală a competiției din România au fost realizate în proporție de peste 55% de Bit Sentinel, companie specializată în servicii complete de securitate cibernetică. Pregătirile au început cu aproximativ 3 luni înainte de eveniment. Cea mai mare provocare a fost păstrarea unui echilibru între nivelul de dificultate a problemelor, complexitatea acestora și elementele inovative introduse pentru acest gen de concurs. Exercițiile presupuneau identificarea unor vulnerabilități și dezvoltarea unor metode avansate de exploatare a sistemelor și aplicațiilor informatice, finalizându-se prin capturarea steagului virtual (dovada de rezolvare a problemei) care aducea puncte echipelor. 

Au fost propuse 38 de exerciții cu 77 de sarcini ce au fost rezolvate corect de 957 de ori din 6,500 de încercări realizate de toate echipele pe parcursul celor 2 zile de competiție.  Majoritatea exercițiilor, dezvoltarea și administrarea infrastructurii tehnice pentru competiție au fost realizate de experți ai companiei Bit Sentinel. 

„Echipele au avut o medie de 18 probleme noi pe zi, ce au acoperit zone din cele mai diverse: de la securitatea aplicațiilor web, criptografie, inginerie inversă, exploatarea sistemelor informatice, până la programare, inginerie socială sau investigații IT. Provocările au fost inspirate din viața reală, iar problemele au fost rezolvate în medie între 2 și 4 ore, cea mai ușoară fiind rezolvată în aproximativ 45 de minute, iar cea mai complexă în peste 8 ore. 

Echipa României a făcut cu brio față presiunilor și a lucrat eficient contra cronometru pentru a-și asigura locul în top. Se vede clar o evoluție și o maturizare a echipei, fiecare membru având un set de cunoștințe și abilități tehnice care au permis echipei naționale să abordeze întreaga gamă de probleme propuse de organizatori” a menționat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel. 

Pe lângă calitatea și nivelul ridicat de dificultate al exercițiilor propuse, un alt beneficiu al implicării Bit Sentinel în organizarea competiției a fost calitatea infrastructurii de concurs. Spre deosebire de edițiile precedente din alte țări, infrastructura și sistemul de gestionare a exercițiilor au funcționat în aproape 99% din timp pentru cei peste 200 de participanți activi,  setând astfel un record absolut de stabilitate în cadrul ultimelor 6 ediții ale Campionatului European de Securitate Cibernetică.

Despre Campionatul European de Securitate Cibernetică

European Cyber Security Challenge (ECSC) este o inițiativă a ENISA (European Union Agency for Network and Information Security), care își propune să dezvolte abilitățile tinerilor în domeniul securității cibernetice, precum și să le faciliteze contactul cu organizațiile din mediul privat care acționează în acest domeniu.

Competiția națională precum și etapa finală din 2019 vor fi găzduite în România și sunt organizate și coordonate de Serviciul Român de Informații, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, alături de parteneri din mediul privat precum Bit Sentinel, Cert Sign, Orange și nu numai.

Despre Bit Sentinel

Bit Sentinel activează în domeniul securității cibernetice, având drept obiectiv asigurarea protecției împotriva atacurilor cibernetice. Bit Sentinel oferă servicii complete de securitate informatică, precum: servicii de penetration testing, audit de securitate it, servicii de consultanță GDPR și NIS, recuperarea datelor în urma atacurilor cibernetice, incident response, investigații ale atacurilor cibernetice. Aceste servicii sunt adaptate în funcție de nevoile fiecărei companii în parte și susținute de o echipă de specialiști certificați în domeniu.

Bit Sentinel oferă, de asemenea, și sesiuni de training în lupta împotriva atacurilor cibernetice, dezvoltând cursuri și programe speciale pentru pasionații de securitate care doresc să învețe noțiunile de bază. Mai mult, compania face parte din echipa ce organizează una dintre cele mai mari competiții internaționale de tip Capture the Flag: DefCamp Capture the Flag.

Pentru detalii puteți accesa site-ul Bit Sentinel sau pagina de Facebook.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.