Publicația industriei TECH regionale

Back to One Employer

Probabil o nouă opinie cam nepopulară – Da, companiile încep să readucă oamenii la birou câteva zile pe săptămână. Și în contrast cu speakerii motivaționali populiști de pe aici (n.r. Linkedin) care vă povestesc ce vă doriți să auziți asta se întâmplă în principal pentru că o proporție semnificativă din angajați și contractori au productivitatea în scădere accelerată.

Principala bănuială pentru cauza scăderii de productivitate: există o proporție din ce în ce mai mare de angajați și contractori care fac 2 joburi de 8 ore în paralel. Fie ambele ca angajați, fie unul ca angajat celălalt în calitate de contractor fie ambele în calitate de contractor.

Aducerea oamenilor la birou 2-3 zile pe săptămână este o minimă cheie de control pe care companiile o încearcă pentru a diminua acest fenomen. Și uite așa dacă vrem să vedem mai multe fațete ale problemei, e indicat să știm că există și acest fenomen.

Ce pot să vă spun este că percepția clienților mei străini despre acest fenomen e un foarte dură: în cel mai bun caz și mai frumos spus se simt înșelați, în cel mai rău caz și mai dur spus se simt de-a dreptul furați. Pentru că în majoritatea situațiilor contractele sunt despre ore de muncă și despre rezultate minime în acele ore de muncă nu doar despre rezultate (principalul argument al celor care consideră acceptabilă situația este că sunt importante doar rezultatele dar nu e așa – e despre rezultate și ore de muncă – asta înțelege o companie că plătește la un angajat sau contractor)

N.R. Iată și un articol in #Forbes care prefigura încă din 2021 această tendință: „white-collar workers, in industries from tech to banking to insurance, say they have found a way to double their pay.”

Later edit (via Linkedin)

Pentru că oameni la a căror opinie țin mi-au transmis că din mesajul meu se înțelege că aș fi împotriva muncii remote vreau să vă spun că minim 35 din cei 40+ de colegi ai noștri lucrează „full remote” de 3 ani de zile și nu avem absolut nicio intenție să schimbăm aceasta. Vă recomand să citiți cu atenție ce am scris. Am descris ce se întâmplă în piață și ce cred că se va întâmpla. Nu am zis că e bine sau e rău să aduci oamenii la birou. Am explicat unul dintre motivele pentru care asta se va întâmpla.

Dar da, cred că oamenii care fac 2 joburi în paralel și ascund asta angajatorilor greșesc și la fel greșesc și contractorii care își păcălesc clienții că muncesc x ore și ei muncesc mai puțin, pentru că chipurile ei sunt geniali și pot face în 2 ore ce fac alții în 10. La câte astfel de genii operează în România trebuia sa avem vreo 7-8 de (F)MAANG* pe aici și un PIB de 3 ori cât al Californiei.

* (F)MAANG is an acronym for five of the best-performing tech-centric stocks of the past decade: Facebook (now Meta Platforms), Amazon, Apple, Netflix and Google (now Alphabet)

Articol de Adrian Rîndașu, Co-Founder & Managing Partner EDUROM

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare