După trei ani de pandemie, în care piața office din România a stat sub semnul incertitudinii, primul trimestru al anului 2023 a fost marcat de inaugurarea Palas Campus, la Iași. Investiția de 120 de milioane de euro, realizată de compania IULIUS, contribuie la ascensiunea orașului și reginii de nord-est în topul atractivității pentru companii internaționale din domeniul tech și nu numai. Doar în zona centrală, în aproximativ 10 ani, Iașul a câștigat cel mai mare pol de business din afara Capitalei, creat de un singur investitor, prin Palas Iași și Palas Campus. 70 de companii și 14.000 de angajați livrează de aici tehnologii și servicii worldwide, Iașul devenind o prezență tot mai accentuată în planurile de expansiune și dezvoltare ale unor giganți din industriile creative.
În timp ce la nivel național livrările de birouri stragnează, piața real estate a primit un semnal puternic de la Iași, unde, în luna aprilie, a fost inaugurată cea mai mare clădire office din România. Proiect mixt cu 54.000 mp de birouri premium și green, dar și cu restaurante, cafenele, servicii, supermarket, sală de fitness și hub medical la parter, Palas Campus este 100% închiriat de 13 companii. Unii dintre cei mai puternici furnizori de „inteligență” din domeniul tehnologiei și automotive au venit cu primul sediu din regiune sau și-au extins activitatea în noul proiect, singurul realizat în pandemie, cu obiectivul clar de a răspunde solicitărilor din piață, dar și de a revitaliza o zonă care, deși centrală, nu a ținut pasul cu evoluția orașului. Regenerarea urbană a fost modul prin care IULIUS a contribuit la dezvoltarea „smart” a Iașului, prin crearea unei infrastructuri office de nivel european, care a atras investiții și a oferit oportunități pentru tineri. Inițial cu Palas Iași, primul proiect mixed-use pe care l-a inaugurat în urmă cu 11 ani, iar acum cu Palas Campus, care a reușit să aducă în prezent o zonă nevalorificată a orașului, sub forma unuia dintre cele mai puternice poluri de inovație din România.
5.000 de angajați, 13 companii, 6 țări – un singur proiect mixed-use
Atrase de oferta de spații office premium, de resursa umană calificată generată de centrul universitar, de parametrii privind calitatea vieții, dar și de modul de operare și calitatea proiectelor IULIUS, marile companii multinaționale au migrat spre Iași, deschizându-și aici sedii în premieră în regiune. Doar în Palas Campus lucrează 5.000 de specialiști, tineri care au rămas în Iași, motivați de oportunitățile create de cele 13 companii care și-au deschis sediile în clădirea de birouri clasa A. Nume foarte puternice, reper în industriile IT și automotive, precum Amazon Development Center România, AMD – Advanced Micro Devices, Allianz-Țiriac, Cognizant Softvision, Expleo, HELLA România (FORVIA), HEITS.digital, HTEC Group, Microsoft, Profidata Dev, Safeguard Global, Visma Software România și Bandwidth, valorifică potențialul inovativ al Iașului în noile lor centre de dezvoltare.
O singură clădire, mai multe premiere:
- Cea mai mare investiție din regiune din ultimii 10 ani – 120 milioane euro
- Proiectul care a primit primul credit verde acordat unei companii românești de International Finance Corporation (IFC), parte a Băncii Mondiale
- Dublu proces de certificare verde: EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies – al IFC) și LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – al US Green Building Council)
- Șase dintre cele 13 companii care au sedii în Palas Campus au deschis primul lor birou din regiunea de nord-est
„Iașul poate deveni un «Silicon Valley» al României”
Inaugurarea Palas Campus a avut ecouri la nivel național, pentru că importanța investiției și a companiilor prezente aici vizează atractivitatea României ca destinație de business tech, nu doar a regiunii de nord-est. „Iașul are un potențial uriaș în următorii ani: este cel mai mare județ al țării după numărul locuitorilor și regiunea cu populația cea mai tânără din România, numărul pasagerilor aeroportului internațional s-a triplat, PIB-ul județului crește constant. Orașul ar putea deveni acel pol major pentru industria IT și nu numai. Iașul poate deveni un «Silicon Valley» al României!”, a spus Excelența Sa Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, prezent la inaugurarea proiectului.
Cum jumătate dintre companiile din Campus sunt americane, Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasador SUA în România, a fost, de asemenea, prezentă și a transmis că Iașul îşi creşte vizibilitatea atât în România, cât şi în Europa: „Faptul că vedem companii de vârf americane precum Amazon, AMD, Cognizant Softvision, Microsoft, Safeguard şi altele, aici, în Palas Campus Iaşi, este o dovadă clară că suntem cu toţii pe drumul cel bun. Experienţa şi cunoştinţele americane puse la lucru într-un sediu atât de impresionant sunt o sursă de inspiraţie”.
Birouri care „lucrează” pentru oameni
Principalul chiriaș al Palas Campus este Amazon, care și-a conturat la Iași unul dintre cele mai puternice centre din Europa. „Noul sediu va constitui un centru de inovație pentru peste 2.000 de colegi care inventează noi tehnologii interesante în materie de cloud computing, machine learning, information security și data analysis. Acest campus ultramodern ne va asigura la Iași un cămin extraordinar și reprezintă un nou moment marcant pentru angajamentul nostru față de România”, a declarat Cristian Josan, Managerul General al Amazon Development Center România.
Cât despre birourile din Palas Campus, acestea integrează tot ce este mai nou în materie de spații office: mult verde și spații aerisite, cu multă lumină și pe o perioadă îndelungată din zi, zone comune pentru relaxare, socializare, care stimulează creativitatea și eficiența. Companiile și-au amenajat cu ingeniozitate spațiile, acordând atenție cerințelor și așteptărilor angajaților, cu accent pe confort, interacțiune, natură și servicii indispensabile, astfel, timpul de muncă și cel liber să coexiste în mod firesc.
Marius Adam, director al HELLA Technical Center Iași, ne-a spus că „HELLA a găsit în Iași o comunitate puternică de specialiști calificați, formați în universitățile din oraș. Vom lucra cu tehnologii avansate, la proiecte inovatoare pentru produse radar, care contribuie la dezvoltarea megatrendului de conducere autonomă. Astfel, dorim să oferim echipei noastre condiții de muncă la cel mai înalt standard. În Palas Campus, beneficiem de infrastructură modernă, de nivelul celei existente în alte oraşe occidentale unde suntem prezenți și le putem oferi, astfel, angajaților un mediu de lucru atractiv și inspirațional, în care să poată concepe proiecte inovatoare.”
Palas Campus – focus pe sustenabilitate:
- spații verzi de 4.500 mp * piațetă interioară * terase înnierbate la înălțime
- piste de ciclism – 650 m
- circa 500 de spații pentru biciclete * șase vestiare dotate cu dușuri
- peste 1.200 de panouri fotovoltaice montate pe acoperiș * putere de 500 KWp
- 16 stații de încărcare pentru automobile electrice
- două niveluri de parcare subterană cu 625 de locuri
- lucrări de dezvoltare și modernizare a infrastructurii din zonă.
IULIUS pregătește o nouă clădire
De acum 11 ani, de la inaugurarea Palas Iași, centrul Iașului pare că a intrat într-un proces sistematic de upgrade, unde se formează atât un centru urban de petrecere a timpului liber, cât și un centru creativ și inovator, care contribuie la dezvoltarea celor mai noi tehnologii din domenii variate. „Palas Campus este a doua cea mai mare investiție privată în Iași din ultimii 10 ani, prima fiind în ansamblul mixed-use Palas. Cele două proiecte sunt congruente, Campusul fiind o continuare a ansamblului multifuncțional Palas, iar luate ca un întreg, acestea formează poate cea mai mare comunitate de IT&C, Outsourcing și Automotive din România. Ne mândrim cu faptul că rețeaua United Business Center din Palas, cu cele 7 clădiri pe care le operăm, și Palas Campus însumează 130.000 mp de spații office, unde activează 70 de companii, cu peste 14.000 de angajați, care sunt tinere talente formate în cele șase universități ieșene”, a declarat Ionuț Pavel, Office Buildings Manager Palas Iași și Palas Campus.
La puțin timp de la inaugurarea Palas Campus, grupul IULIUS a anunțat că își continuă investițiile în revitalizarea Iașului, iar anul viitor va începe dezvoltarea celei de-a opta clădiri de birouri clasa A, integrată în Palas Iași, cu o suprafață închiriabilă de 18.000 mp, cu două niveluri de parcare subterană, parter, mezanin și 10 etaje. „Prin noua dezvoltare venim în întâmpinarea planurilor de creștere ale companiilor, care manifestă interes pentru dezvoltările IULIUS, având deja negocieri în diferite etape”, a adăugat Ionuț Pavel.
Palas Iași, imbold în dezvoltarea economică, turistică și socială a Iașului
- investiție de peste 320 milioane de euro
- pol de business cu şapte clădiri de birouri clasa A (peste 75.000 mp * 60 de companii * 9.000 de angajați)
- cea mai mare destinație de shopping din nord-estul țării (peste 63.000 mp * 270 de magazine * restaurante și cafenele tematice)
- centru de evenimente cu patru săli premium
- hotel de 4 stele
- parc de 5 hectare – carusel, patinoar sezonier și alte facilități de timp liber
- cea mai mare parcare subterană din România – peste 2.500 de locuri