Publicația industriei TECH regionale

La Iași se construiește un nou aeroport ce va deveni funcțional din 2024!

T4, pinmagazine

               Aeroportul Internațional Iași își ia avânt odată cu demararea celui mai mare proiect de dezvoltare și modernizare din istoria sa. Acesta presupune, într-o primă etapă, construirea unui nou terminal de pasageri, lucrările fiind în plină desfășurare, și în paralel cu aceastea – extinderea parcării auto, investiție ce se dorește a fi finalizată în luna decembrie 2023.

Viitorul terminal T4 va fi ridicat pe trei niveluri și va fi de opt ori mai mare decât actualul T3, având o suprafață desfășurată de peste 31.000 de metri pătrați, o lungime de 200 metri și o adâncime de 50 metri. La etaj vor fi şapte porţi de îmbarcare, trei fiind prevăzute cu aviobridge-uri, iar alte trei porți vor funcționa la parter, în zona de Sosiri. La subsol vor fi amenajate zonele de triere a bagajelor și zona tehnică. Parterul va găzdui Sosirile internaționale, zona de așteptare și o zonă publică de Plecări internaționale. Etajul va fi dedicat formalităților de check-in (34 de birouri) și îmbarcare pentru Plecări internaționale. Tot aici vor fi amenajate o zonă de relaxare cu spații comerciale, restaurante, precum și un spațiu de joacă pentru copii.

           Terminalul T4 va fi dedicat zborurilor internaționale, în timp ce actualul T3 va prelua cursele interne, ambele clădiri urmând a fi conectate prin două coridoare. Într-o următoarea etapă de dezvoltare, T2 va fi reconfigurat în terminal cargo.

            Noul terminal va fi cel mai mare din România, ca suprafață, după cel din Otopeni, și va putea susține un trafic anual de 3,3 milioane pasageri, dublu față de capacitatea terminalelor existente. În cadrul acestui proiect mai sunt incluse obiective privind reconfigurarea căilor de acces în fața terminalelor și construirea unui parc fotovoltaic.                 

            Proiectul are o valoare totală de peste 447 milioane de lei (fără TVA), valoarea eligibilă fiind de peste 300 de milioane de lei. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.   

           „Lucrările pe șantierul noului terminal avansează vizibil, la acest moment fiind realizate în proporție de 16%, iar structura a fost finalizată în totalitate, cu o lună mai devreme decât era prevăzut în grafic, și asta datorită coordonării excelente cu antreprenorul și firma de supervizare. În perioada următoare vom lucra etapizat, în paralel cu construcția T4, și la extinderea parcării auto. Numărătoarea inversă continuă, mai avem la dispoziție 10 luni pentru a finaliza lucrările de execuție. Practic, prin această investiție marcăm începutul unui nou capitol în dezvoltarea celui mai puternic aeroport din regiunea Moldovei. T4 va schimba complet fața aeroportului actual, care va fi unul ultramodern și cu o capacitate dublă de procesare. Odată cu finalizarea proiectului, vom reuși să rezolvăm problemele generate de creșterea accelerată a traficului, iar aeroportul va deveni mult mai atractiv pentru comunitate şi pentru companiile aeriene deopotrivă, va fi pilonul de dezvoltare economică a regiunii de N-E. Bineînțeles, ne vom concentra eforturile și în direcția realizării unei zone cargo, procesarea mărfurilor fiind una dintre coordinatele noastre principale de dezvoltare”, susține Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.