Publicația industriei TECH regionale

BLOCKCHAIN – Power to the People!

Vorbim despre o revoluție reală sau doar de o simplă modă tehnologică?

Protocolul Încrederii sau Internetul Valorii

Blockchain este termenul generic pentru tehnologiile de registru distribuit programate să înregistreze sau urmărească diverse forme ale valorii – de la tranzacții financiare, la dosare medicale personale sau documente personale.
Mai poate fi definit și ca un protocol care stabilește un set de reguli (sub forma unor calcule distribuite) care asigură integritatea datelor schimbate și elimină nevoia unui terț de încredere.
Protocolul încrederii sau Tehnologia încrederii, văzut și ca viitorul internet, un Internet al Valorii sau Web 3.0.,  deosebit astfel de actualul internet – al Informației.
În acest registru digital orice informație introdusă e criptată în formule mate­matice și fiecare formulă matematică autentifică și validează o altă formulă matematică ce conține alte date criptate la rândul lor. Această bază descentrali­zată de date conține toate informațiile tuturor tranzacțiilor ce implică valoare și care sunt criptate pe blockchain, cu permisiunea de a le verifica autenticitatea în orice moment.
Blockchain funcționează într-o rețea descentralizată și distribuită, cu minim două noduri (unități de calcul). Este descentralizată pentru că relațiile sunt peer-to-peer și este distribuită pentru că registrul nu este stocat într-un singur loc, ci există o copie a întregului blockchain la fiecare nod de calcul, operațiune realizată la intrarea nodului în rețea și apoi actualizată la închiderea fiecărui block.

De ce e văzută ca o tehnologie disruptivă?

Se vorbește despre o revoluție blockchain și despre faptul că această nouă tehnologie va redefini relațiile interumane și economia globală într-un timp relativ scurt. Dar ce anume ar profila-o ca fiind atât de disruptivă?

  1. IMUTABILITATEA

Felul în care urmărește și stochează datele. Blockchain stochează informațiile în loturi (acele blocks), care sunt legate în ordine cronologică pentru a forma o linie continuă, un lanț așadar.
Dacă se dorește o modificare în unul din blocuri, nu se modifică acel block, ci se mai adaugă încă un block la această înșiruire în care se menționează că noul block a făcut o modificare în blocul X, la o oră și o data anume. E o formă nedestructivă de a urmări astfel modificările de informații, de date, în timp. Faptul că datele odată „închise” în block nu mai pot fi modificate se numește „imutabilitate”.
Structura unui block este alcătuită din două componente principale: un header și un body. Header-ul cuprinde versiunea curentă a blocului, cheia hash a blocului anterior, cheia hash a blocului curent, o semnătură de timp, un contor și biții țintă, iar body-ul este format din tranzacții sau celelalte informații sau date.

  1. CONSENS, ADICĂ ÎNCREDERE

Caracterul unic de a fi descentralizat și distribuit al blockchain duce la un alt e­lement important – încrederea în date / informații. Protocolul încrederii, nu uita.
Ca un block să se adauge lanțului, trebuie ca un puzzle criptografic să fie rezolvat, ceea ce creează un nou block. Computerul care a rezolvat puzzle-ul împarte soluția cu celelalte calculatoare din rețea – operațiune care în blockchain-ul Bitcoin se numeste proof-of-work.
Rețeaua verifică acest proof-of-work și, dacă totul e corect, are loc validarea și acest nou block se adaugă lanțului, într-un mod definitiv și inalterabil.
Acest sistem complex de rezolvare și de confirmare în rețea ne arată că ne putem încrede în oricare block (tranzacție sau grup de tranzacții) din blockchain.

  1. DESCENTRALIZARE

Alt motiv pentru care aceasta tehnologie poate fi denumita un real game changer –  dispar intermediarii din tranzacții.
Acum, când încheiem o tranzacție sau relaționăm financiar, apelăm întotdeauna la un intermediar de încredere, cum ar fi o bancă, un avocat sau un notar, care verifică informațiile, identitățile, certifică că sunt corecte și le depozitează.
Dar pentru că toate block-urile de informații din blockchain sunt de încredere, cum am definit mai sus, cele două părți nu mai au nevoie de intermediarul care să le certifice acuratețea informațiilor și datelor. Dispariția middleman-ului duce la creșterea vitezei tranzacțiilor și la scăderea costurilor de transfer.

Tranzacțiile prin tehnologia blockchain, așadar, permit ca acestea să fie mai rapide, mai sigure, cu mai puține erori, mai ieftine și fără puncte centrale vulnerabile la atacurile hackerilor.

Dacă vrei să afli mai multe despre industria de IT & Outsourcing, click aici. 

Distribuie și tu:

RECOMANDATE

Articole similare

7 ani de #FabLab în Iași

Asociatia Fab Lab Iași sărbătorește 7 ani de la deschiderea primului său spațiu de coworking, timp în care a devenit un catalizator al inovației tehnologice,