Instituțiile publice din România își doresc digitalizare accelerată deși au (în medie) puțin peste 2 specialiști IT la 100 de angajați, arată Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) din România, făcând publice concluziile unei cercetări realizate cu ocazia cursului online de securitate a sistemelor informatice, oferit gratuit instituțiilor publice din țară, în perioada 20-24 noiembrie 2023.
Coagulată la finele anului 2021, Alianța Națională Pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) este o inițiativă a mediului privat, care își propune să sprijine accelerarea procesului de digitalizare a instituțiilor publice din România. Inițiativa este susținută de instituții și organizații prestigioase, dintre care enumerăm: Școala Informală de IT, Digital Stack, Banca Comercială Română, Cluj IT Cluster, InnovX-BCR, DIH4Society, Fab Lab Iași, Arxia, Hypermedia sau ECOTIC.
„Suntem mândri că putem contribui la educația și digitalizarea instituțiilor publice din România. Astfel de parteneriate între mediul public și cel privat sunt definitorii pentru transformarea societății românești și simplificarea vieții noastre, a tuturor, în raport cu orice entitate instituțională. Avem de învățat unii de la ceilalți despre cum să construim colaborare în comunități, chiar și în mediul digital, prin platforme deschise și servicii integrate, accesibile de oriunde și la un touch distanță”, a declarat Ionuţ Stanimir, Director de Marketing și Comunicare, BCR.
La studiul inițiat de către ANDIP au luat parte instituții publice diverse din 7 județe din țară. Dintre instituțiile prezente menționăm: AFIR, Societatea Română de Radiodifuziune, CAS, consilii județene și primării.
Între aspectele negative relevate de cercetarea efectuată sub umbrela ANDIP, cu privire la starea procesului de digitalizare din instituțiile publice din țara noastră, amintim:
- deși 70% dintre instituțiile implicate în cercetarea efectuată au peste 100 de angajați, personalul tehnic este subdimensionat, instituțiile publice chestionate dispunând (în medie) de numai 2,5 angajați specializați în departamente de IT proprii sau de responsabili cu digitalizarea / tehnologia de calcul;
- peste 65% dintre instituțiile publice chestionate consideră că angajații lor nu sunt suficient de bine pregătiți (pe paliere tehnice) pentru a putea face față, într-o manieră eficientă, provocărilor digitalizării;
- doar puțin peste 50% dintre instituțiile publice incluse în sondaj s-au eficientizat, în ultimii trei ani, prin apel la tehnologie sau ca urmare a digitalizării unor segmente de activitate.
Între aspectele pozitive descoperite sau reafirmate cu ocazia cercetării efectuate de ANDIP în luna noiembrie 2023, merită menționate următoarele:
- circa 90% dintre instituțiile publice din România sunt satisfăcute de calitatea infrastructurii de comunicații și Internet de care beneficiază;
- peste 70% dintre instituțiile publice sondate sunt realmente deschise la nou, la inovare, tehnologizare și digitalizare;
- aproximativ 80% dintre respondenți consideră că instituțiile publice la care lucrează stau bine sau foarte bine la capitolul dotărilor hardware (calculatoare, imprimante, monitoare etc).
„Inițiativa de sprijin demarată de către Alianța Națională pentru Digitalizarea Instituțiilor Publice (ANDIP) în beneficiul instituțiilor publice din România cuprinde o gamă de acțiuni mult mai largă decât cea legată strict de educația tehnologică. Prin efortul membrilor ANDIP, instituțiile publice pot avea acces și la consultanță în IT & Software sau de integrare de procese dar și la sprijin concret în accederea la finanțări instituționale (nerambursabile și / sau rambursabile), care să permită efectuarea achizițiilor necesare digitalizării.”, a precizat Carmen Ciulacu – Managing Partner Digital Stack, membră fondatoare a alianței.
Instituțiile publice dornice să afle mai multe informații despre programele de sprijin pe care ANDIP le va iniția pe parcursul anului viitor sunt invitate să intre pe website-ul inițiativei (andip.digitalstack.ro), unde organizatorii vor posta detalii concrete înaintea fiecărei acțiuni care va fi demarată.