Publicația industriei TECH regionale

Trebuie să privim Inteligența Artificială ca pe un organism în evoluție

Ca și oricare altă tehnologie suficient de avansată, Inteligența Artificială este privită de către mulți oameni ca fiind asemănătoare unei unelte magice, mai ales ținând cont de rezultatele uimitoare pe care aceasta le-a obținut în ultimele două decenii.
Ce este și mai interesant din acest punct de vedere este că, deși această analogie dă naștere unei suspiciuni sau reticențe (complet naturale de altfel) față de Inteligența Artificială, mulți dintre cei care exprimă o astfel de reticență apelează zilnic sau aproape zilnic la Inteligența Artificială fără să știe. -Petru Rebeja Doctorand, Facultatea de Informatică, Iași

Dacă depunem un ușor efort de inventariere doar a produselor software (unde Inteligența Artificială este integrată în preponderență) pe care le utilizăm zi de zi găsim aplicări ale Inteligenței Artificiale mai cu seamă în produsele giganților IT: Google, Microsoft, Facebook, Apple.
Eterna dezbatere legată de cât de bune sunt rezultatele căutării pe Google versus Bing este și mai departe de a avea un răspuns final și cu atât mai mult obiectiv acum când datorită algoritmilor de învățare automată fiecare dintre aceste două motoare de căutare învață să întoarcă rezultatele relevante pentru utilizator.
Videoclipurile recomandate de Youtube și fluxul de evenimente/noutăți de pe Facebook sunt alte două exemple în care aplicațiile fac apel la Inteligența Artificială pentru a învăța preferințele utilizatorilor și pentru a întoarce rezultate personalizate pentru preferințele anterior-menționate.

Societatea are așteptări exagerate de la AI

Un alt exemplu notoriu îl reprezintă asistenții virtuali – Siri, Cortana, Google Assistant etc. – care sunt capabili să îndeplinească anumite sarcini de complexitate redusă enunțate verbal.
Pe lângă aplicațiile de mai sus care sunt deja lansate pe piață, mai există o altă sumedenie de aplicații experimentale ale Inteligenței Artificiale, una dintre cele mai râvnite în societate fiind mașina cu pilot automat, proiect care se află în diferite etape de evaluare în SUA, UE, China.
În SUA, unde inițial introducerea pe străzi a mașinilor cu pilot automat a fost susținută cu entuziasm, proiectul a ajuns oarecum într-un impas după ce un accident în care a fost implicată o astfel de mașină s-a soldat cu moartea unui pieton.
Tragicul eveniment a pus în lumina reflectoarelor câteva probleme cu care se confruntă la momentul de față omenirea în vederea adoptării Inteligenței Artificiale pe scară largă.
Prima și cea mai mare este cea a așteptărilor exagerate ale societății, datorate în mare parte promovării intensive și popularității de care se bucură aceste tehnologii.

Un pic cam departe de creierul uman

Rezultatele obținute de sistemele de Inteligență Artificială, care păreau imposibile 2-3 decenii în urmă, au stârnit un val enorm de interes din partea investitorilor, a mediului academic și din partea industriei, în special industria IT.
Propulsat de un șir de rezultate remarcabile, precum învingerea campionului mondial la Go de către un sistem de Inteligență Artificială, acest val s-a transformat brusc într-o exaltare în masă.
Or realitatea tristă a accidentului susmenționat ne spune că suntem destul de departe de așa ceva – chiar dacă Inteligența Artificială ar fi reușit să imite complet complexul mecanism al gândirii umane de a impune o oprire bruscă atunci când o persoană apare pe trecerea de pietoni, așteptările, foarte întemeiate, de altfel, ale întregii societăți sunt ca vehiculele autonome, de îndată ce ajung pe străzi, indiferent dacă sunt acolo pentru teste sau nu, să nu facă nicio victimă.

De îndată ce sistemul intră în lumea reală, apar și incertitudinile

În „Cavernele de oțel”, Isaac Asimov enunță un aspect absolut necesar pentru Inteligența Artificială: „Creierul robotului este complet analizabil, deoarece altfel nu ar putea fi construit. Noi știm cu exactitate care trebuie să fie răspunsurile la anumiți stimuli.”
Sistemele de astăzi, în special rețelele neuronale artificiale, suferă exact de lipsa acestei certitudini. Cu alte cuvinte, cercetătorii nu posedă încă (toate) instrumentele necesare, atât matematice cât și software, pentru a efectua inspecții minuțioase ale acestor sisteme și nici pentru depanarea problemelor.
Sigur, aceste sisteme învață prin analiza unor exemple ale căror număr variază, în funcție de diverși factori, de la mii la miliarde, și pentru fiecare dintre aceste exemple rezultatul pe care trebuie să-l calculeze rețeaua neuronală este cunoscut apriori.
Însă de îndată ce sistemul iese din etapa de învățare și este confruntat cu situații reale, certitudinea dispare și sistemul, simplist vorbind, nu face altceva decât să ghicească rezultatul printr-o serie de înmulțiri matriceale complexe.
Mai mult, ținând cont de faptul că aceste matrici sunt de dimensiuni foarte mari (cu mii sau zeci de mii de elemente), atunci când vine vorba de a determina cauza unei probleme din lumea reală (de ce mașina nu a identificat pietonul ca fiind obstacol?) este aproape imposibil de a indica elementul sau elementele din cauza cărora s-a produs rezultatul eronat.
Andrew Ng, profesor la Stanford, expert in AI si Deep Lerning: „Dacă o persoană poate executa o sarcină mintală cu mai puțin de o secundă de gândire, este foarte probabil să putem automatiza această sarcină cu ajutorul Inteligenței Artificiale, fie acum, fie în viitorul apropiat.”
„Prin dezvoltarea cunoștințelor despre Inteligența Artificială ne dezvoltăm în paralel înțelegerea proceselor fundamentale care stau la baza inteligenței” (Deep Learning, MIT Press)

Pietonul ar putea fi catalogat ca nefiind un obstacol și în viitor

Și mai mult, dată fiind cantitatea enormă de exemple folosite de sistem pentru învățare, la introducerea tragediei de mai sus în baza de date ca exemplu pentru învățare acesta devine nesemnificativ din punct de vedere statistic și, fără ajustări majore în sistem, acest exemplu de importanță majoră pentru oameni va avea o probabilitate mică de apariție. Există deci toate șansele ca mașina să catalogheze pietonul ca nefiind un obstacol și în viitor.

Adoptarea AI va aduce un beneficiu enorm

O greșeală a societății este modul în care aceasta vede sistemele de Inteligență Artificială. Societatea nu trebuie să privească aceste sisteme ca fiind un ansamblu rigid compus dintr-un șir de înmulțiri matriceale și calcule de derivate ale unor funcții, ci ca pe un organism în evoluție.
În momentul de față, acest organism este într-un stadiu incipient al evoluției, având doar câteva zeci de celule specializate în îndeplinirea anumitor sarcini.
Din punct de vedere științific, nu suntem deloc aproape de apariția Inteligenței Artificiale autentice, însă eforturile  depuse pentru a atinge acest obiectiv vor fi răsplătite din plin.
Dar chiar și până a ajunge acolo, adoptarea Inteligenței Artificiale pe scară largă va aduce un beneficiu enorm omenirii; prin automatizarea sarcinilor mediocre și plictisitoare, Inteligența Artificială le va reda oamenilor controlul asupra unei resurse foarte prețioase în ziua de astăzi – timpul.
Scăpați de aceste corvoade, oamenii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și asigura o stare de bine și, nu în ultimul rând, pentru a căpăta abilități noi.

Inteligența Artificială va participa activ la noua etapa de evoluție a omenirii. În toate felurile

Introducerea Inteligenței Artificiale pe scară largă în economie va produce inevitabil un tumult pe plan social economic prin perimarea multor locuri de muncă. Astfel, căpătarea de abilități noi va deveni o necesitate și imaginându-ne efortul necesar pentru a obține aceste abilități putem spune că la nivel colectiv omenirea va intra într-o nouă etapă a evoluției, iar Inteligența Artificială va participa activ la aceasta prin:

  • eliberare – timpul și potențialul alocat anterior sarcinilor cu semnificație redusă pentru o persoană în cauză va fi valorificat pentru atingerea de obiective noi
  • constrângere – dinamica noii realități social-economice va impune necesitatea de adaptare prin ridicarea nivelului minim de cunoștințe obligatorii.

Inteligența Artificială va aduce atât beneficii, cât și schimbări majore în viitorul speciei umane. Parafrazând autorii cărții Deep Learning, prin dezvoltarea cunoștințelor despre Inteligența Artificială ne dezvoltăm în paralel înțelegerea proceselor fundamentale care stau la baza inteligenței.
Astfel, pe lângă un progres științific accelerat și trecerea în următoarea etapă a evoluției, cine știe? – poate în viitor Inteligența Artificială ne va ajuta să găsim un răspuns până și la întrebările fundamentale pe care și le pune omenirea încă din antichitate.
Mai multe articole despre AI găsești aici.

Distribuie și tu:

Creativitatea amplifică perfomanța afacerii

Afacerile își pot amplifica rezultatele cu ajutorul creativității În mediul de afaceri contemporan, creativitatea nu mai este un lux. Este o necesitate. Creativitatea în afaceri

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

Dan Macisanu, pinmagazine

Gândesc, Muncesc și Mănânc… cu Cap?

Ca medic specialist în dietă disociată și nutriție hipocalorică, cu peste două decenii de experiență în monitorizarea pacienților de toate vârstele și cu diverse patologii,